Αρχική Νέα Τοπικά Ανάγκη Περιφερειακής- Δημοτικής Πολιτικής για την Αναπηρία, τονίζει το Αναπηρικό Κίνημα

Ανάγκη Περιφερειακής- Δημοτικής Πολιτικής για την Αναπηρία, τονίζει το Αναπηρικό Κίνημα

13

 

Τίποτα για τα άτομα με αναπηρίες, χωρίς τα άτομα με αναπηρία. Δηλαδή καμιά απόφαση που να αφορά τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα ίδια μέσω των συλλογικών τους οργάνων να μην καταθέσουν θέσεις και παρατηρήσεις.

 

 

Επισκεπτόμενος τη Χίο ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, προσκεκλημένος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου (ΠΟΒΑ), επισήμανε ότι σε 10 περίπου μέρες η ΕΣΑΜΕΑ θα είναι έτοιμη να καταθέσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Πολιτικών για την Αναπηρία, το οποίο θα εξειδικευτεί για κάθε Περιφέρεια αλλά και Δήμο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης γνωριμίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη και το Δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑΜΕΑ συνοδευόμενο από  τον Πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη, είχαν την ευκαιρίανα εκθέσουν τις θέσεις τους και το βασικό αίτημα της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε είδους επιτροπή που εξετάζει πολιτικές δράσεις.

Κ. Γανιάρης: προσυπογράφω

“Είμαστε στο ίδιο βαπόρι πάνω, ανεξάρτητα από τη θέση”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γανιάρης και δηλώνοντας ότι προσυπογράφει τα αιτήματα των ΑΜΕΑ.

Τόνισε ότι μπορούν να δουν και να διεκδικήσουν προγράμματα που να αφορούν άτομα με αναπηρίες, και συμφώνησε με τον κ. Βαρδακαστάνη ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός στην πολιτική και ας γίνει ένας από τους στόχους.

Ιδιαίτερα τέθηκε από τον κ. Βαρδακαστάνη το ζήτημα της εξεύρεσης νέας στέγης για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ που λόγω του ότι η ΕΝΑ Χίου ανήκει στην Περιφέρεια και συνεχίζει να έχει τη διαχείριση του προγράμματος θα πρέπει να την απασχολήσει το θέμα. Μάλιστα ο κ. Γανιάρης δεσμεύτηκε ότι θα το συζητήσει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων της μονάδας Πέτρο Τζούμα.

 

Π. Λαμπρινιούδης: Θα εκπροσωπείσθε

Τη δέσμευση ότι οι φορείς των ατόμων με αναπηρία θα εκπροσωπούνται στη ΜΙΑ Δημοτική επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου τις επόμενες μέρες.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ σημείωσε ότι θα ήταν θετικό ο Δήμος να σχεδιάσει μία Επιτροπή προσβασιμότητας καθώς και να εξεταστεί το θέμα αυτό στα έργα που θα υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Μάλιστα σημείωσε ότι οι υπηρεσίες της ΕΣΑΜΕΑ, έχοντας πλούσια εμπειρία και γνώση, μπορούν να βοηθήσουν και τόνισε ότι η προσβασιμότητα επεκτείνεται παντού από τα πεζοδρόμια μέχρι τις εφαρμογές που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Συνέντευξη τύπου

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πίεση που δέχονται οι πολίτες που έχουν κάποια αναπηρία και οι αγώνες που έκανε η Συνομοσπονδία για να μην εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης σε συντάξεις και επιδόματα.

Τόνισε ότι ο χώρος της κοινωνικής πρόνοιας είναι παραμελημένος και επισήμανε ότι πρότειναν τη θέσπιση ενός περιφερειακού σχεδιασμού. “Τίποτα για τα ΑΜΕΑ χωρίς αυτά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις επιτροπές αναπηρίας τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα πάλεψε και πέτυχε ώστε να υπάρχει κοινός κώδικας βάση του οποίου να καθορίζεται ο βαθμός αναπηρία είτε αφορά ταμεία, είτε αφορά υγειονομικές επιτροπές.

“Θα πρέπει να έχουμε ένα αδιάβλητο, αξιόπιστο σύστημα’, σημείωσε, συμφωνώντας ότι ακόμα δεν είναι το καλύτερο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετέχει και εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία και όχι μόνο γιατροί.
Σχετικά με τα επιδόματα ή τις παροχές που γίνονται, τόνισε ότι σε περιόδους κρίσης λογικό είναι να προηγούνται και οι φτωχότερες από τις οικογένειες των ατόμων αναπηρία, ενώ σημείωσε με αφορμή τις επίκαιρες ακόμα αιτήσεις προς τη ΔΕΗ για το κοινωνικό τιμολόγιο ότι χρειάζεται να βελτιωθούν τα όρια.
“Υπάρχουν αναπηρίες που είναι ενεργοβόρες, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την πολιτεία για την ενεργειακή επιδότηση.”

Τουρισμός και αναπηρία

Ο κ. Βαρδακαστάνης, ως νησιώτης και ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των νησιωτών, και σημείωσε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη νησιωτικής πολιτικής και αναπηρία.
Πρόσθεσε δε ότι η ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα του τουρισμού, κάνοντας προσβάσιμα τα νησιά μας έχει και οικονομική διάσταση. Σχολίασε ότι στα μικρασιατικά παράλια υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν μέχρι και μονάδα τεχνητού νεφρού είπε και σημειώνοντας ότι σε αντιδιαστολή νησιώτες δεν μπορούν να επισκεφθούν για διακοπές τον τόπο τους αφού θα πρέπει να ρυθμιστεί το πρόγραμμα με τα κατά τόπους νοσοκομεία. Έκανε γνωστό επίσης ότι η ΕΣΑΜΕΑ έχει καταθέσει στα πλαίσια του διανοσυριακού προγράμματος Ελλάδας-Κύπρου πρόταση που αφορά την προσβασιμότητα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε συνεργασία με την Κύπρο.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση που αφορούσε σε δημοσίευμα τοπικού ηλεκτρονικού μέσου για ζητήματα διαφάνεια, η Πρόεδρος της ΠΟΒΑ Σοφία Μιχάλα σημείωσε ότι δεν πρέπει ο χώρος να βάλλεται από τέτοια δημοσιεύματα, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι εσκεμμένο και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση (άλλωστε Την Τρίτη και την Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΟΒΑ οπότε το πιο πιθανό είναι ότι θα τεθεί και το ζήτημα).

“Το αναπηρικό κίνημα είναι σε νηπιακή ηλικία, έχει και νηπιακές ασθένειες και θέλει και τα φάρμακά του”, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης λέγοντας ότι αυτό που θα παρακαλούσε είναι να ενώσουν τις δυνάμεις στο αναπηρικό κίνημα.
Στο πάνελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρόντες ήταν εκτός της Σ. Μιχάλα ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑ, εκπρόσωπος της Σάμου, Σταμάτης Βελακούλης και η β’ αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος της Λέσβου, Ασπα Γραμμού.

Πάντως η τύχη χαμογέλασε στην πρόεδρο της ΠΟΒΑ αφού της έπεσε το φλουρί από την πίτα της Ομοσπονδίας που κόπηκε το μεσημέρι της Τρίτης.