Αρχική Νέα Τοπικά Κινητοποιήσεις μηχανικών- αρχιτεκτόνων: “αγκάθι” το θέμα της κατάργηση των κατώτερων τιμών

Κινητοποιήσεις μηχανικών- αρχιτεκτόνων: “αγκάθι” το θέμα της κατάργηση των κατώτερων τιμών

5

Σε συμβολική κατάληψη των κτιρίων της πολεοδομίας Χίου, στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, 27/1, τα μέλη του ΤΕΕ Χίου.

Κύριο αίτημα η διατήρηση της ελάχιστης αμοιβής σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς.  Όπως τόνισε σες συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χίου και μέλος της διοικούσας επιτροπής Β. Αιγαίου, Στρατής Γδύσης, η ελάχιστη αμοιβή είναι ένα καθεστώς το οποίο ισχύει, σχεδόν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε ότι η κατάργησή της θα έχει συνέπειες τόσο στο χώρο των επαγγελματιών του ΤΕΕ, όσο στην ποιότητα των κατασκευών.
«Ένα οικοδόμημα που η αξία του είναι στις 15.000 ευρώ, με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς ότι, όταν μιλάμε για μία τέτοιου μεγέθους σημαντική οικονομική διαφορά, τότε η τιμή είναι ανάλογη και της ποιότητας», ανέφερε ο κ. Γδύσης, συμπληρώνοντας ότι σε μια κατασκευή υπάρχει η αισθητική ποιότητα, η ασφάλεια, η ποιότητα που αφορά την λειτουργικότητα, η οικονομία της κατασκευής, που για να εξασφαλιστούν όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν οι ελάχιστες αμοιβές.

Για δήθεν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών στις κατασκευές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Β. Αιγαίου Παναγιώτης Χαβιάρας, ο οποίος ανέφερε ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει το κόστος της κατασκευής θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στα οικοδομικά υλικά.

«Το ΤΕΕ, έχει μπει στη διαδικασία διαλόγου αφού σε μία δύσκολη εποχή για την εθνική οικονομία, συζητάμε το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών μας αλλά όχι την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής», κατέληξε ο  Στρατής Γδύσης, ενώ όπως επισήμανε το μέλος της Διοικούσας Β. Αιγαίου και  Πρόεδρος των αρχιτεκτόνων, η σωστή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος -που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες κάθε φορά- έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία επιστημονικού συλλόγου.

ΠΗΓΗ: TVΠΑΤΡΙΔΑ