Αρχική Νέα Τοπικά Ούτε ιερό ούτε όσιο! τσιμέντωμα στον Ταξιάρχη του παλιού Αναβάτου

Ούτε ιερό ούτε όσιο! τσιμέντωμα στον Ταξιάρχη του παλιού Αναβάτου

5

Μια φωτογραφία = χίλιες λέξεις.
Οπως αυτή στην οποία φαίνεται το τσιμέντωμα του προαύλιου χώρου της Εκκλησιάς του Ταξιάρχη στο παλιό χωριό του Αναβάτου (από ποιούς άραγε;).

Το φυσικό τοπίο καταστρέφεται και το μόνο στοιχείο πολιτισμού που αναδεικνύεται είναι το τσιμέντο που όπως σημειώνει στην καταγγελία του ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος μαζί με τις μπουλντόζες φαίνεται να έχουν… αυτονομηθεί και προχωρούν μόνα τους.
Το άσχημο είναι ότι οι Δημοτικές Αρχές, τουλάχιστον οι προηγούμενες, θεωρούν συνήθως ότι τέτοιες “παρεμβάσεις” είναι θετικές διότι ο κόσμος που πηγαίνει δεν… λασπώνεται! 
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου:

   Το 1994 ο Σύλλογος Οικολογίας είχε καταγγείλει την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου της μικρής παλιάς εκκλησίας του Ταξιάρχη στο παλιό χωριό του Αναβάτου , η οποία συνοδεύτηκε με την καταστροφή  παλιού νεκροταφείου από μπουλντόζα του Δήμου Ομηρούπολης.

     Δεκαέξι χρόνια μετά δίνομαι στην δημοσιότητα  σημερινή φωτογραφία του παλιού Ταξιάρχη να κολυμπά σε ένα… υπέροχο μπετόν, σαν κρόκος αυγού σε τσιμεντοποιημένο ασπράδι.

    Θαυμάστε τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης και αναπαλαίωσης … που επιχειρεί  ο  Νεοελληνικός πολιτισμός μας. Θαυμάστε το τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας.  Εμείς από τους γονείς μας  παραλάβαμε ατόφια κοσμήματα …που όμως τόσο σύντομα παραχαράξαμε.

       (Δεν βρίσκουμε λόγια για να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί,  στο όποιο  οι μπουλντόζες  και το τσιμέντο φαίνονται πλέον να έχουν αυτονομηθεί και  προχωρούνε μόνα τους, η δε οικιστική πίεση να μην υπολογίζει  αρχαιολογικούς χώρους ή  περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ή παραλίες, ή ποτάμια, ή περιοχές Natura  – Μαύρα Βόλια, Νάγος,  Φώκη, Καμπιά, Κλειδού,  Κορακάρης, ποτάμι Αγιασμάτων,  Ριζάρη, Αυλωνιά του Πυργιού …) 

       Αυτό που βιώνουμε πάντως  αφήνει μια γεύση στυφή, ένα συναίσθημα  λύπης και ντροπής .  Έτσι πάντως την πατρίδα μας δεν την είχαμε ονειρευτεί.… )

 

                                                            Η Γ.Σ. του Συλλόγου

 

 ΥΓ.

1.        Ευχαριστούμε τον Γιώργο για τη φωτογραφία και την ενημέρωση.

2.        Φανταστείτε να μην υπήρχε και η αρχαιολογία…