Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: “Εικονική πραγματικότητα’’ οι εξαγγελίες περί επανεκκίνησης της οικονομίας

Κ. Μουσουρούλης: “Εικονική πραγματικότητα’’ οι εξαγγελίες περί επανεκκίνησης της οικονομίας

11

Τετάρτη, 2.2.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ‘’Εικονική πραγματικότητα’’ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες περί επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Βουλευτής N. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της  Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)», στο οποίο είναι Εισηγητής, από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Κ. Μουσουρούλης, ανέφερε πως η Κυβέρνηση, αδρανοποίησε όλα τα ενεργά αναπτυξιακά εργαλεία που παρέλαβε, όπως το ΕΣΠΑ, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΤΕΜΠΜΕ, και τώρα, κατόπιν εορτής, τα επαναφέρει, ‘’μεταλλαγμένα’’, στην καθημαγμένη, πλέον αγορά.

Ο Εισηγητής της Ν.Δ., αφού ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους η αγορά δεν πρόκειται να ανακάμψει με το νέο Ταμείο, επεσήμανε την απουσία διαφοροποιημένων κριτηρίων ανά περιφέρεια : «Χρησιμοποιείτε ακριβώς τα ίδια εργαλεία σε όλη την Ελλάδα, για να θεραπεύσετε εντελώς διαφορετικά προβλήματα», είπε, και κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί σε βελτιώσεις του Σχεδίου Νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κωστή Μουσουρούλη από τα Πρακτικά της Βουλής

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

Ομιλία επί της αρχής α’ μέρος: https://rcpt.yousendit.com/1036920321/eccb4b611b186a618184c5758d628d56

Ομιλία επί της αρχής β’ μέρος: https://rcpt.yousendit.com/1036937873/552188de4f59314ee3337cd1578e2819

 

   

ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Συζήτηση σχεδίου νόμου Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:

«Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)»

Ομιλία Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κωστή Μουσουρούλη

 

Συνεδρίαση 1-2-2011

Επί της αρχής

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:

Κυρία Πρόεδρε, με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, η Κυβέρνηση περνά από την παρελθοντολογία στη μελλοντολογία. Αφού αδρανοποίησε όλα τα ενεργά αναπτυξιακά εργαλεία – το ΕΣΠΑ, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τον Αναπτυξιακό Νόμο, ακόμη και το ΤΕΜΠΜΕ- τα επαναφέρει τώρα μεταλλαγμένα, στην καθημαγμένη πλέον αγορά, δηλαδή, κατόπιν εορτής.

Θα δώσω τρία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2010 : Μείωση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις κατά 553 εκατομμύρια ευρώ, εγγραφή τριακοσίων χιλιάδων επιχειρήσεων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και 2 δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτες συναλλαγματικές ή ακάλυπτες επιταγές.

Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς μέσα στην οποία εισέρχεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας. Μια πειραματική μάλλον, εισαγωγή, δεδομένου ότι επιχειρείται μέσω της ψήφισης ενός Καταστατικού. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ψηφίζουμε το Καταστατικό μιας ανώνυμης εταιρείας. Η δε ρευστότητα – όπως θα εξηγήσω αργότερα – δεν αφορά τις επιχειρήσεις αλλά, κυρίως τη λογιστική του ΕΣΠΑ.

Εντωμεταξύ, το χρήμα έχει εξαφανιστεί πλήρως από την οικονομία και μαζί του χάθηκε και το αντικείμενο, δηλαδή, οι επενδύσεις. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι,  χωρίς τζίρο κανείς δεν επενδύει. Εάν βλέπει προοπτική ανάκαμψης, τι κάνει; Διατηρεί τις θέσεις εργασίας και ενδεχομένως, προετοιμάζεται για την έξοδο από το τούνελ. Εάν όμως δεν την βλέπει, κάνει προληπτικές απολύσεις και «παγώνει» τις οφειλές του. Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς φορολογικά έσοδα, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται μόνο με μείωση των δαπανών. Η μοιραία δε επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το τζίρο. Αυτά είναι δυστυχώς τα εξαρτημένα πλέον αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με μελλοντολογία να εξηγήσει γιατί δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τη μελλοντολογία αυτή, την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο οποίος μετέθεσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 την περίφημη “επανεκκίνηση”, την οποία αποκάλεσε “στροφή της οικονομίας”.

Ακούστε πώς θα γίνει αυτή η στροφή, σύμφωνα με τον  Υπουργό: Θα “πέσουν” στην αγορά 10 δισεκατομμύρια ευρώ -θυμίζω ότι είχαν “ξαναπέσει” επί της προκατόχου του, κυρίας Κατσέλη- από τον Αναπτυξιακό Νόμο από το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το συνδυασμό της άρσης των εμποδίων στο επιχειρείν, την ενίσχυση των εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την άνοδο του τουρισμού.

Αυτό είναι και το κρυμμένο μέχρι σήμερα σχέδιο της Κυβέρνησης.

Πριν τα πάρω ένα-ένα θα ήθελα, αφελώς, να ρωτήσω: Τι σας εμπόδισε να τα κάνατε όλα αυτά το 2010; Πείτε μου. Το μόνο που δέχομαι είναι η ενίσχυση των εξαγωγών. Την οποία πετύχατε με την καθίζηση της εσωτερικής ενεργού ζητήσεως. Δηλαδή η λιτότητα έριξε τη ζήτηση αυξάνοντας τις εξαγωγές και κανένας άλλος λόγος.

Το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – αναφέρθηκε σ’ αυτά ο κύριος Υπουργός- είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Όμως Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση της απορρόφησης είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Γι’ αυτό υπάρχει και η ανάγκη δημιουργίας ταμείων, προκειμένου να μεταφερθούν οι κοινοτικοί πόροι για να διασωθούν και όχι για να καταλήξουν στις επιχειρήσεις μέσα στο 2011.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος θα χρηματοδοτήσει φέτος επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με συγχωρείτε, πρόκειται για πληρωμές επενδύσεων του προηγούμενου Νόμου. Ο καθένας, λίγο σχετικός να είναι, γνωρίζει ότι καμία νέα επένδυση δεν πρόκειται να τύχει επιχορήγησης από το νέο νόμο.

Έρχομαι τώρα στο ΕΣΠΑ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να ξεκολλήσει για ένα και βασικό λόγο : διότι ξεθεμελιώσατε ένα σύστημα που λειτουργούσε χωρίς να το υποκαταστήσετε με κάποιο άλλο καλύτερο. Αυτό ακριβώς έγινε.

Να λέτε και «δόξα σοι ο Θεός» που βρέθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ υπερδεσμεύσεις από το Γ’ ΚΠΣ ως εφεδρεία, προκειμένου να μπορείτε σήμερα να λέτε ότι αυξάνετε την απορρόφηση.

Θα αναφερθώ τώρα στους λόγους για τους οποίους το ΕΤΕΑΝ, το νέο αυτό ταμείο που συζητάμε, δεν θα διοχετεύσει επιπλέον χρήμα στην αγορά.

Πρώτον, γιατί η λειτουργία εξαρτάται του από τις τράπεζες στις οποίες θα παρέχει δάνεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το είπε προχθές ξεκάθαρα: «Η Τράπεζα δεν δανείζει ελληνικές τράπεζες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, εκτός αν δοθούν εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο». Ακούστε τώρα τι είπε στην συνέντευξη του ο Υπουργός : «Δεν θα εγγυηθούμε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες αν αυτές δεν δεσμευτούν ότι θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ». Τι καταλάβατε; Εγώ τίποτα.

Ως προς τα υπόλοιπα ταμεία, το ΕΝΑΛΙΟ, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα όσα θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ. Πρακτικά πρόκειται για Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Με δύο, τρεις υπογραφές θα μεταφερθούν χρήματα του ΕΣΠΑ για να κάθονται σε ένα τραπεζικό λογαριασμό περιμένοντας μελλοντικές προκηρύξεις.

Για την άρση των εμποδίων στο επιχειρείν, καλό είναι να μας πει κάποιος τι έγινε μ’ αυτόν τον περίφημο νόμο της κυρίας Κατσέλη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. ο οποίος ψηφίστηκε προ έξι μηνών,

Δεύτερον. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επιτέλους η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και ετοιμάζεται να αλλάξει το φορολογικό νόμο. Για την ενίσχυση των εξαγωγών σας είπα ήδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιχειρηματικότητα είναι στην ουσία ικανότητα δημιουργίας πλούτου και απασχόλησης. Αυτή η ικανότητα εξαρτάται από το πώς αξιολογεί κανείς τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, πώς αξιοποιεί το κεφάλαιο –ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό- αν βέβαια το κεφάλαιο αυτό είναι διαθέσιμο στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα.

Ως προς την ποσότητα του κεφαλαίου, του χρήματος δηλαδή, γνωρίζουμε ότι διαρκώς μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος του. Γι’ αυτό, λοιπόν, με εργαλείο το ΕΤΕΑΝ, προσπαθεί η Κυβέρνηση –και σωστά, κατά τη γνώμη μου- να δημιουργήσει μόχλευση, δηλαδή να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, και ανακύκλωση. Τι σημαίνει ανακύκλωση; Να επιστρέφουν στο Ταμείο πόροι, προκειμένου να επανεπενδύονται.

Δεν πρόκειται όμως για μια καινούργια ιδέα. Βασίζεται στον Κοινοτικό κανονισμό 1083/2006. Και βέβαια, δεν πρόκειται για ιδέα της Κυβέρνησης. Να θυμίσω ότι με βάση την εμπειρία που υπήρχε με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας το 2000 και με την ίδρυση του ΤΕΜΠΜΕ το 2002, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υπογράψει το 2006, πρώτη στην Ε.Ε., σύμβαση χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας JEREMΙΕ ενώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» είχε ωριμάσει μελετητικά όλα αυτά τα εργαλεία που συζητάμε σήμερα.

Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο, κύριοι συνάδελφοι. Αυτά τα εργαλεία δεν είναι ενιαία. Εντάσσονται στην αγορά χρήματος, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται μια επιχείρηση: Στην αρχή, στην ανάπτυξή της και στην είσοδό της στην αγορά. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να τα δούμε προσεκτικά και να συμφωνήσουμε ότι ένα απλό καταστατικό, που παραπέμπει σε κανονισμούς που θα εκδοθούν με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή.

Μίλησα για ρίσκο μεγάλο μέρος του οποίου αναλαμβάνει το κράτος, χορηγώντας εγγυήσεις. Και ρωτώ: Οι τράπεζες που θα συμμετέχουν δεν πρέπει να αποδεσμεύουν προς την αγορά ισόποση ρευστότητα σε εμπορικά προϊόντα; Γιατί η Κυβέρνηση –και θα ήθελα να μας το εξηγήσει- δεν το επιδιώκει με διαπραγμάτευση και συμφωνία με τις τράπεζες, αφού της αρέσουν τόσο πολύ οι συμφωνίες όπως πχ με τα ΠΕΠ,  με τους νέους περιφερειάρχες, με την αγορά κ.ο.κ.

Αφού, λοιπόν, σας αρέσουν οι συμφωνίες, γιατί δεν κάνετε μια και με τις τράπεζες – από τη στιγμή που το κράτος αναλαμβάνει το ρίσκο – ώστε να δοθεί ισόποση ρευστότητα σε κλασικά εμπορικά προϊόντα; Σας ανέφερα προηγουμένως την κατάσταση με βάση στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Και κάτι ακόμη. Γιατί το ΕΤΕΑΝ δεν εφαρμόζει διαφοροποιημένα κριτήρια, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση ή ανάλογα με την περιοχή; Κάνουμε ή δεν κάνουμε περιφερειακή ανάπτυξη; Εδώ ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να δικαιολογήσει και τον τίτλο του Υπουργείου του: Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επανέρχομαι στο θέμα της ανακύκλωσης και σε δύο ζητήματα, που χρήζουν προσοχής. Κατ’ αρχήν, όλα αυτά τα προϊόντα και υποπροϊόντα, είτε θα εισαχθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις είτε όχι, θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις.

Δεύτερον, θα πρέπει η Κυβέρνηση να διερευνήσει –το είχαμε πει και στην Επιτροπή- και άλλα σχήματα που να επιτρέπουν τη χρηματοδότηση μέσω μόχλευσης και ανακύκλωσης και για τις υποδομές. Διότι μην ξεχνάτε ότι τα Κοινοτικά κονδύλια από το 2014 και μετά, τίθενται σε περιορισμούς, πολιτικούς και οικονομικούς. Λύση υπάρχει στα συρτάρια της Κυβέρνησης. Το θέμα το είχαμε διερευνήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ως εργαλείο που βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνω επίσης ότι το ΕΤΕΑΝ, θα είναι δικαιούχος του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί. Χρειάζεται δηλαδή γνώση και πείρα, αλλά και επιβεβαίωση ότι πράγματι μπορεί να διαχειριστεί τα νέα εργαλεία. Δυστυχώς όμως δεν διαθέτει αυτές τις προϋποθέσεις. Γιατί; Διότι το ΕΤΕΑΝ είναι η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο διαθέτει εμπειρία μόνο σε εγγυοδοσία.

Τρίτον –και επιμένω σε αυτό- συζητάμε και ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο που χρηματοδοτεί την εξοικονόμηση ενέργειας το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» και την ήπια ανάπτυξη στις αστικές περιοχές, χωρίς να φέρει την υπογραφή της αρμόδιας Υπουργού  Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τέταρτον, δεν είναι σαφές πού ακριβώς απευθύνεται το ΕΤΕΑΝ, δηλαδή δεν υπάρχει  συγκεκριμένη στόχευση.

Εάν διαβάσει κανείς το κείμενο θα δει ότι το Ταμείο αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι καινοτόμες, που έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σωρευτικά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Όλα μαζί, δηλαδή ή ξεχωριστά; Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.

Πέμπτον, δεν έχουν διερευνηθεί οι επιπτώσεις που θα έχει το ΕΤΕΑΝ στην οικονομία. Στην εκ των προτέρων αξιολόγηση αναφέρεται σαφέστατα. Δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η περίφημη προσομοίωση, η οποία να δείχνει ότι τα χρήματα που θα επενδύσει η πολιτεία θα αποδώσουν.

Έκτον, συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δεν κατορθώσατε να ασχοληθείτε με τους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης, ούτε με όλο το μηχανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως λειτούργησε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσα από τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Νομίζω – μπορεί να κάνω και λάθος – ότι τα έχετε εγκαταλείψει στην τύχη τους. Ωστόσο, η ανάγκη να υπάρχει αυτή η υποστήριξη των επιχειρήσεων κατά την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση ή και μετά, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, υπάρχει. Και αυτή την ανάγκη δεν έχουμε ακούσει πώς θα την ικανοποιήσετε.

Έβδομον, συζητάμε, όπως είπα και πριν, ένα καταστατικό μιας εταιρείας, χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς να διαφαίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο παραμικρός περιφερειακός αντίκτυπος.

Το ίδιο, κύριε Υπουργέ, κάνατε και στον αναπτυξιακό νόμο. Αντιμετωπίσατε όλη τη χώρα με ενιαία κριτήρια. Η μόνη διαφοροποίηση έγινε με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Μόνο με αυτό. Και αναρωτιέμαι: Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και για την κατανομή του αποθεματικού απροβλέπτων του ΕΣΠΑ; Σας θυμίζω ότι με βάση ειδική μελέτη έχετε χρησιμοποιήσει -και σωστά- διάφορα άλλα κριτήρια πλην ΑΕΠ, όπως η ανεργία ανά περιφέρεια, η σχέση στο εσωτερικό της περιφέρειας, ισχυρός ή αδύναμος νομός, η γήρανση του πληθυσμού, και άλλα κριτήρια που πραγματικά οδηγούν σε μια ορθολογική κατανομή του πακέτου. Δεν το κάνατε, λοιπόν, στον αναπτυξιακό νόμο, δεν το κάνετε ούτε και στο ΕΤΕΑΝ.

Χρησιμοποιείτε ακριβώς τα ίδια κριτήρια για όλη την Ελλάδα, προκειμένου να θεραπεύσετε εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Γιατί μην μου πείτε ότι τα προβλήματα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι τα ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση στα αστικά κέντρα;

Συνοψίζοντας, θέλω να πω ότι αυτό που η Κυβέρνηση αποκαλεί επανεκκίνηση της οικονομίας είναι δυστυχώς μια εικονική πραγματικότητα. Νομίζω ότι το τεκμηρίωσα αναλυτικά στη συζήτηση αυτή. Θέλω να θέσω τον προβληματισμό σε όλους τους συναδέλφους. Να μου επιτρέψετε να σας παροτρύνω, ειδικά οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, να κρατάτε χαμηλά τους τόνους. Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε.

Αύριο, στη συζήτηση επί των άρθρων, θα δούμε κάθε λεπτομέρεια και θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι έχουμε δίκιο να ζητάμε συγκεκριμένες αλλαγές.

Ως υπεύθυνη Αντιπολίτευση, ψηφίζουμε το Νομοσχέδιο επί της αρχής ευχόμενοι, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση που λέγεται ανάπτυξη και κυρίως περιφερειακή.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Πρόληψης Χίου: δράσεις για β’ εξάμηνο 2010
Επόμενο άρθροΠαύλος Καλογεράκης: Επαγγελματική διέξοδος: Θάλασσα