Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για τα ΣΔΙΤ

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για τα ΣΔΙΤ

10

Ερώτηση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

 Ο Βουλευτής με την Ερώτησή του ζητά να πληροφορηθεί, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου έργων ΣΔΙΤ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΟΤΑ στις διαδικασίες διαγωνισμού, προκήρυξης, ανάθεσης και υλοποίησης των έργων.
Επίσης, επισημαίνει ότι παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις για την επιτάχυνση των έργων ΣΔΙΤ των ΟΤΑ η τελευταία σχετική εγκύκλιος που τους έχει αποσταλεί χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2009, επί κυβερνήσεως Ν.Δ.
Να σημειώσουμε πάντως ότι μπορεί να έβγαλε εγκύκλιο η ΝΔ αλλά δεν σημαίνει ότι προχώρησε και κάποιο έργο, ενώ ιδιαίτερα “χλωμό” είναι κατά πόσο θα προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ έργα όπως σχολικά κτήρια (θυμίζουμε ότι μέσω ΣΔΙΤ θα γινόταν από τη ΝΔ το λύκειο στο Βόρειο τμήμα της πόλης Χίου!).

Η ερώτηση έχει ως εξής:

(Αρ. πρωτ. 10671/8.2.2011)

Προς

          Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

          Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα:   Τροποποίηση θεσμικού πλαισίου για υλοποίηση έργων Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήτοι ο ν.3389/2005, έχει προβλέψεις για τη δυνατότητα σύμπραξης των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως όμως είναι προφανές, οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου, καθώς και οι ρυθμίσεις του ν.3274/2004 του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» δεν είναι εξαντλητικές, αφού στην ουσία πρόκειται για τις αρχικές προσπάθειες ένταξης των ΣΔΙΤ στην ελληνική πραγματικότητα.

 Όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές, τόσο από τους αρμόδιους Υπουργούς όσο και από τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση έχει, κατά δήλωσή της, προγραμματίσει την αναθεώρηση και επέκταση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να συνδράμει τις δραστηριότητες των ΟΤΑ και να διευκολύνει τη διαδικασία διαγωνισμού, προκήρυξης, ανάθεσης και υλοποίησης των έργων ΣΔΙΤ. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

 Επειδή η τελευταία σχετική ανακοίνωση και εγκύκλιος[1] προς τους ΟΤΑ σχετικά με το θέμα χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2009, επί κυβερνήσεως Ν.Δ., ενώ και οι σχετικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περιέχουν ελάχιστη –και πλέον παρωχημένη- πληροφόρηση σχετικά με το θέμα,

 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.        Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αναθεώρησης του νομικού πλαισίου των ΣΔΙΤ, ώστε να διευκολύνεται η ανάθεση και υλοποίησή τους από ΟΤΑ;

 

2.        Μετά την τελευταία σχετική εγκύκλιο του Ιουλίου 2009, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να διευκολύνουν τους ΟΤΑ στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ;

 

3.        Ποια είναι τα έργα ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί από ΟΤΑ; Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός τους, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                                                                                                                  Αθήνα,8.2.2011                                                                            

 

Κωστής Μουσουρούλης                                                                                                       

Βουλευτής Νομού Χίου[1] ΑΠ: 45578/20.07.2009

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ: παρουσιάζει τον πλούτο της!
Επόμενο άρθροΣτάθης Σταυρόπουλος: Τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης