Αρχική Πολιτισμός «Description de l’Égypte»: Ενας μοναδικός θησαυρός στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ- κάλεσμα για χορηγίες

«Description de l’Égypte»: Ενας μοναδικός θησαυρός στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ- κάλεσμα για χορηγίες

24

 

Την παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας της Αιγύπτου, «Description de l’Égypte» έργο 20 τόμων, που χάρισε ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης στον Αδαμάντιο Κοραή πραγματοποίησε η Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ, παρουσιάζοντας την εργασία συντήρησης που είναι σε εξέλιξη και απευθύνοντας κάλεσμα σε χορηγούς να βοηθήσουν αυτή την πολύ σημαντική δουλειά.

Αποτελούμενο από 20 τόμους και συνολικά 37 βιβλία και περιέχοντας 974 χαλκογραφίες, ο μοναδικός αυτός θησαυρός της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ αποτελεί την πρώτη Αυτοκρατορική έκδοση που έγινε σε 1000 αντίτυπα από το 1809.
Ο Μ. Ναπολέων κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο είχε μαζί του και μια μεγάλη επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα που κατέγραψαν τα πάντα για την Αίγυπτο από την αρχαιότητα μέχρι εκείνη την περίοδο

Η έκδοση ολοκληρώθηκε σε 18 χρόνια υπό την διεύθυνση του Nicolas-Jacques Conté. Κατέληξε  στη δημοσίευση 20 τόμων που περιελάμβαναν 9.500 σελίδες κειμένων και 974 πίνακες, από τους οποίους οι 74 έγχρωμοι. Η αρχαία Αίγυπτος, η σύγχρονη Αίγυπτος και η φυσική ιστορία της χώρας αποτελούν τις τρεις μεγάλες κατηγορίες στις οποίες προστίθεται και ένας τόμος αφιερωμένος στην χαρτογράφηση της χώρας 1806-1814. Μάλιστα αυτός ο τόμος αποτέλεσε μέχρι το 1814 κρατικό μυστικό, λόγω των λεπτομερών χαρτών που περιείχε.

Παρουσιάζοντας το έργο ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Πάυλος Καλογεράκης, τόνισε την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται για τη συντήρηση αυτής της σπάνιας έκδοσης που ίσως να είναι και η πληρέστερη (τουλάχιστον από αυτές που υπάρχουν σε άλλες βιβλιοθήκες ή μουσεία) . Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την και Εγκον- Ξυλά που χάρη στη χορηγία της προχωρεί η συντήρηση και καλώντας και άλλους χορηγούς να συνδράμουν σε αυτή την πολύ σημαντική δουλειά.

Η φιλόλογος Ελένη Μπεληγιάννη και ο συντηρητής Αντώνης Πετράς μίλησαν για το συγκεκριμένο έργο, τα περιεχόμενά του, τη σπουδαιότητά του και το πλήθος των πληροφοριών που περιέχει.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ: παρουσιάζει τον πλούτο της!
Επόμενο άρθροΣτάθης Σταυρόπουλος: Τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης