Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δήλωση Κ. Μουσουρούλη, Υπεύθυνου του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας...

Δήλωση Κ. Μουσουρούλη, Υπεύθυνου του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, για τις περιοδείες του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή τις περιοδείες του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Τον τελευταίο καιρό, ο κ. Χρυσοχοΐδης περιοδεύει στη χώρα, εξαγγέλλοντας διαρκώς δισεκατομμύρια Ευρώ. Διακηρύσσει πως θέλει να δημιουργήσει “κινήματα νέων επιχειρηματιών”, ενώ τα μόνα που δημιουργούνται είναι κινήματα δυσαρεστημένων πολιτών και επιχειρηματίες που δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν από αυτή και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Έργα δεν προκηρύσσονται και λίγα μετά βίας εκτελούνται. Επιδοτήσεις λιμνάζουν στη γραφειοκρατία των Υπουργείων, ή μεταξύ Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και, εσχάτως, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ δεν μετατρέπονται σε επενδύσεις στην Περιφέρεια, σε αξία για τις τοπικές κοινωνίες, σε ανακούφιση των τοπικών οικονομιών που μαστίζονται από την ύφεση.

Αν κάνει τον κόπο ο κ. Υπουργός να διαβάσει το ΕΣΠΑ, όπου κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του είναι η περιφερειακή του διάσταση, θα σταματήσει να δικαιολογεί τη δεκαεφτάμηνη κυβερνητική απραξία με την, άνευ αντικρίσματος, φιλολογία περί αναπτυξιακών σχεδίων. Η πικρή αλήθεια είναι ότι χωρίς τα συνεχιζόμενα από το Γ’ ΚΠΣ έργα που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρήκε έτοιμα, το Περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ θα είχε παραμείνει στάσιμο.

Τα μόνα που έχει εφεύρει η Κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ, είναι οι «Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης» της πρώην Υπουργού κας Κατσέλη, που σε τίποτα δεν είδαμε να συνεισφέρουν πέρα από Δελτία Τύπου προβολής υπουργικών υπογραφών, και τώρα τα εξαγγελθέντα από τον κ. Χρυσοχοϊδη, «13 Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης», ένα ανά Περιφέρεια.

Ούτε οι Συμφωνίες, ούτε τα Σύμφωνα χρειάζονται για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την εκταμίευση των πόρων, αλλά ούτε και απαιτούνται από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ. Ακριβώς γιατί δεν αποτελούν παρά επικοινωνιακές, άχρηστες και αχρείαστες πρωτοβουλίες.

Η Περιφερειακή Πολιτική δεν ασκείται με Συμφωνίες και Σύμφωνα επί Συμφώνων, ούτε και με την «Καλλικράτεια» περιπέτεια, στην οποία η Κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Σε μια εποχή που το ΕΣΠΑ έπρεπε να τρέχει χωρίς εμπόδια, έγινε και το πρωτοφανές: οι αρμόδιες για τα ΠΕΠ Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης να είναι για 6 μήνες, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, υπό το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πριν περάσουν, από 1ης Ιουλίου, στην αιρετή Περιφέρεια. Στην ίδια ακριβώς περιπέτεια ενεπλάκη και η διαδικασία έγκρισης σχεδίων του Επενδυτικού Νόμου. Πρόκειται για απίστευτη διοικητική αναστάτωση, χωρίς ουσία, αλλά με τραγικές επιπτώσεις.

Επισημαίνουμε, για πολλοστή φορά, στην Κυβέρνηση, ότι η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Η Ελληνική Περιφέρεια αναμένει πραγματική δράση και συγκεκριμένο αποτέλεσμα ».