Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: αχρείαστη διοικητική προσθήκη η δημιουργία νέας «Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ»

Κ. Μουσουρούλης: αχρείαστη διοικητική προσθήκη η δημιουργία νέας «Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ»

10

Ερώτηση, σχετικά με τη δημιουργία νέας «Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ», κατέθεσε, σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως επισημαίνεται, η Κυβέρνηση, σε συνέχεια των γενικόλογων Συμφωνιών και Συμφώνων, που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει, όπως οι «Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης» της κας Κατσέλη, ή τα ευχολόγια για τα «13 Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης» του κ. Χρυσοχοϊδη, προσθέτει τώρα άλλη μια αχρείαστη διοικητική προσθήκη, με τη δημιουργία νέας «Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ».

Ο Κωστής Μουσουρούλης αναφέρει ότι με την εν λόγω απόφαση, υποβαθμίζεται τόσο διοικητικά, όσο και πρακτικά, ο συντονισμός του ΕΣΠΑ υπό τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, το πλέον κομβικό σημείο στη διοίκηση για το συντονισμό όλων των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης των Υπουργείων και των Περιφερειών (πάνω από 30 υπηρεσίες), αλλά και συνολικής αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά στα Διαρθρωτικά Ταμεία. Ταυτόχρονα, η ΓΓΕΑ είναι αρμόδια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του οποίου η συνάφεια με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το ΕΣΠΑ, αλλά και όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα στη χώρα, είναι προφανής. Με τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας, αποκόπτεται ένα μέρος του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων της ΓΓΕΑ και αποδίδεται στη νέα Ειδική Γραμματεία, δημιουργώντας ένα πρόσθετο επίπεδο στην ιεραρχία, αλλά και νέες ανάγκες συντονισμού.

Αναφορικά με τη σημασία της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ο Κωστής Μουσουρούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Έχοντας υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης σε μια περίοδο (2004-2007) κατά την οποία ανέκαμψε και εν συνεχεία απορροφήθηκε πλήρως το Γ΄ ΚΠΣ, διασφαλίστηκαν Κοινοτικοί πόροι ύψους 201,1 δις Ευρώ, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το ΕΣΠΑ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ενώ αξιοποιήθηκε στο έπακρο η ΜΟΔ Α.Ε., γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία της συγκεκριμένης Γραμματείας στην πρωτοβουλία πολιτικών, το συντονισμό των δράσεων και τη συντεταγμένη διαπραγμάτευσης έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση της Κυβέρνησης αποτελεί μια άστοχη κίνηση ανύπαρκτης τεκμηρίωσης και αμφιβόλου αποτελέσματος, που θα προκαλέσει ακόμη μια αναστάτωση στη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχολούνται απρόσκοπτα με το κρίσιμο έργο τους για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤελετή καθομολόγησης στο Πανεπιστήμιο
Επόμενο άρθροΜάγεψε τους μαθητές στην Αργυρούπολη ο Σταμάτης Κριμιζής