Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κρίτων Αρσένης: Η ΕΕ κλείνει την πόρτα στα πλαστά φάρμακα

Κρίτων Αρσένης: Η ΕΕ κλείνει την πόρτα στα πλαστά φάρμακα

10

Σε συμφωνία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την Οδηγία  για την πρόληψη της εισόδου πλαστών φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Η Οδηγία εναρμονίζει στις 27 χώρες τα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των φαρμάκων που υπόκεινται σε συνταγογράφηση.

 

Τα πλαστά φάρμακα περιέχουν συνήθως νοθευμένα συστατικά, κανένα δραστικό συστατικό ή συστατικά σε ακατάλληλη δοσολογία και συνιστούν σοβαρή απειλή για τους ευρωπαίους ασθενείς και για τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχητική αύξηση των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 1% των φαρμάκων που πωλούνται στο ευρωπαϊκό κοινό από τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού είναι πλαστά.

 

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η Οδηγία προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο επιτήρησης και ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων και εναρμονισμένες κατευθύνσεις για τους ελέγχους, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Προβλέπει επίσης αυξημένη διαφάνεια στις χονδρικές πωλήσεις. Αντιμετωπίζει επιπλέον ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που είναι η διακίνηση πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Για το σκοπό αυτό οι ιστοσελίδες που νομίμως  διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την ιστοσελίδα της αρμόδιας αρχής κάθε κράτους μέλους και να φέρουν ένα ειδικό λογότυπο, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναγνωρίσιμο σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης που θα πληροφορούν το κοινό για τους κινδύνους που κρύβει η παράνομη διάθεση φαρμάκων από το διαδίκτυο.

 

Μετά την υπερψήφιση της Οδηγίας από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μια Οδηγία που αντιμετωπίζει την ολοένα αυξανόμενη διακίνηση πλαστών φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα και τα ηρεμιστικά, έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, ενώ  σύντομα θα υπερβεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη χρήση παράνομων ουσιών, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Διεθνούς Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB) του ΟΗΕ.  Η αυξημένη ζήτηση των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων συνδέεται άμεσα με την αύξηση των απομιμήσεων τους. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η προώθηση της πρόληψης και  η καταπολέμηση της κατάχρησης φαρμάκων που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αλλά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων και νοσοκομείων. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής όντως χρειάζεται ένα φάρμακο, θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής ότι τα φάρμακα που βρίσκει εντός της ΕΕ είναι αυθεντικά, καθώς η χρήση πλαστών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει θεραπείες σε αποτυχία και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας.  Την ίδια στιγμή απαιτείται η ενίσχυση της χρήσης φυτικών σκευασμάτων και φυσικών μεθόδων θεραπείας, όποτε αυτές ενδείκνυνται, με στόχο την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών των θεραπειών.»

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘεατρικό παιχνίδι στην “ΠΥΞΙΔΑ” με την Αυγουστίνα Λυκουρίνα
Επόμενο άρθροΣυνεδρίαση ΔΣ ΟΜΗΡΕΙΟΥ: ημερήσια διάταξη