Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ευτυχία Βλυσίδου: καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας

Ευτυχία Βλυσίδου: καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας

33

“Αποστέλλουμε την πρόταση της ΔΔΕ προς την Περιφερειακή  Διεύθυνση Β. Αιγαίου  για τις συγχωνεύσεις των Σχολείων στη ΔΔΕ Χίου, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και ψίθυροι”, σημειώνει στο συνιοδευτικό mail η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευτυχία Βλυσίδου, την οποία και παραθέτουμε:

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ                                                     Χίος, 14-2-2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

            Η Χίος έχει σχολικές μονάδες με μικρό αριθμό μαθητών (βλ. συνημμένους πίνακες μαθητικού δυναμικού). Οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται «στο κόκκινο», βάσει του νέου πλαισίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων του Υ.Π.Δ.Β.Μ. & Θ. είναι τα συγκροτήματα Βολισσού (Γυμνάσιο- Λυκειακές Τάξεις), Καλαμωτής (Γυμνάσιο- ΓΕΛ) και Καρδαμύλων (Γυμνάσιο- ΓΕΛ, ΕΠΑΛ).

            1) Η εκπαίδευση, όμως, δεν είναι πρώτα και κύρια θέμα αριθμών. Για μικρές παραμεθόριες κοινωνίες το σχολείο συνιστά συνεκτικό παράγοντα και λόγο ανάσχεσης της δημογραφικής αποψίλωσης περιοχών. Η Βολισσός (ΒΔ Χίος)  απέχει από την πόλη 50 χιλμτρ, τα Καρδάμυλα (ΒΑ Χίος) 30 χιλμτρ και η Καλαμωτή (Ν. Χίος) 25 χιλμτρ. Τα σχολεία που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές δέχονται μαθητές από χωριά που απέχουν πολλά περισσότερα από την πόλη και αρκετά χιλιόμετρα από τα σχολεία που φοιτούν. Για παράδειγμα, στα Καρδάμυλα φοιτούν μαθητές από τη Σπαρτούντα , χωριό που απέχει 23 χιλμτρ από τα Καρδάμυλα και 53 χιλμτρ από την πόλη.

            Σημειωτέον  ότι η λειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων σχετίζεται άμεσα με την παραμονή ενεργού παραγωγικά πληθυσμού στα χωριά. Συγκεκριμένα, το κλείσιμο του σχολείου της Βολισσού θα ολοκληρώσει  την πληθυσμιακή αποψίλωση της ΒΔ Χίου, εφ’ όσον οι οικογένειες με μαθητικό πληθυσμό μεταξύ των μελών τους θα φύγουν από την περιοχή, κυρίως προς την Αθήνα, βάσει της ιστορικά  επικρατούσας τάσης της εσωτερικής μετανάστευσης από τη συγκεκριμένη περιοχή.

            Το κλείσιμο των σχολείων της Καλαμωτής θα έχει παρόμοιες συνέπειες για τη Ν. Χίο, όπου και η μαστιχοπαραγωγική οικονομική δραστηριότητα, ενώ το κλείσιμο των σχολείων στα Καρδάμυλα θα στρέψει τις κατ’ εξοχήν ναυτικές οικογένειες, κυρίως προς τον Πειραιά.

            Είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες δεκαετίες καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ανασχεθεί μείωση του πληθυσμού στο νησί. Η Χίος επενδύει στην μαστιχοκαλλιέργεια , στην ελαιοκαλλιέργεια , στην αμπελουργία, προπάντων στη ναυτιλία και στον τριτογενή τομέα.  Προπάντων, όμως, επενδύει στην εισαγωγή των παιδιών της στα ΑΕΙ, αφού λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, ο καταμερισμός της εκπαίδευσης είναι στραμμένος στον τριτογενή τομέα. Οι ισορροπίες (οικονομικές και δημογραφικές) θα ανατραπούν με το κλείσιμο τω τριών περιφερειακών σχολείων.

 2) Εάν αλλάξει ο κτηριακός ιστός της εκπαίδευσης, δεδομένων των αποστάσεων, η μεταφορά των μαθητών θα είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, πολύ περισσότερο από ό,τι είναι σήμερα.  Σε επίπεδο πραγματικών αριθμών, το οικονομικό όφελος από την μείωση των λειτουργικών εξόδων των διδακτηρίων  είναι μηδενικό (αν όχι αρνητικό) σε σχέση με το κατά πολύ πολλαπλάσιο (βάσει σημερινών δεδομένων) κόστος μεταφοράς των μαθητών σε σχολεία που θα απέχουν πολύ περισσότερο από την κατοικία τους. Πέραν τούτου, προκύπτουν και θέματα ασφάλειας των μαθητών κατά τη μεταφορά τους, αφού η απόσταση και οι κίνδυνοι μεταφοράς είναι παράγοντες ευθέως ανάλογοι. Επί πλέον αναρωτιέται κανείς, γιατί θα πρέπει κάποια παιδιά να βρίσκονται 120 λεπτά της ώρας (υπό κανονικές συνθήκες) σε ένα λεωφορείο για μεταφερθούν προς και από το σχολείο τους.

 3) Ας υποθέσουμε ότι οι μαθητές των χωριών της Ν. Χίου μεταφέρονται στα σχολεία της Καλλιμασιάς και οι μαθητές των Καρδαμύλων (ΒΑ Χίος)  και της Βολισσού (ΒΔ Χίος)  στα σχολεία του Βροντάδου. Τα διδακτήρια δεν επαρκούν για να στεγάσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, γιατί λόγω της διασποράς σχολείων σε όλη την περιφέρεια του νησιού, η επικρατούσα αρχιτεκτονική τάση ήταν σχετικά μικρά σε έκταση διδακτήρια. Ήδη το κτηριακό συγκρότημα της Καλλιμασιάς ασφυκτιά και στο Βροντάδο υπάρχουν 7 προκάτ αίθουσες για τη στέγαση των μαθητών.

 4) Τα σχολεία της Χίου, επίσης, διαθέτουν πλούσιο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες (Ιαλυσός) και εργαστήρια Φυσικών Επιστημών πλήρως εξοπλισμένα. Το κλείσιμό τους σημαίνει αχρήστευση όλων αυτών, αφού δεν θα υπάρχει χώρος στέγασης και αξιοποίησής τους, λόγω έλλειψης χώρου  στις σχολικές μονάδες που ενδέχεται να μετακινηθούν οι μαθητές.

 5) Τα σχολεία της πόλης ασφυκτιούν, λόγω της περιορισμένης έκτασής τους και η Δ.Δ.Ε. Χίου,  από το επόμενο σχολικό έτος θα αλλάξει τη γεωγραφική κατανομή των σχολείων, μετακινώντας μαθητές από γειτονικά προς την πόλη χωριά στα περιφερειακά, προκειμένου να αυξήσει το μαθητικό δυναμικό τους. Σημειωτέον δε ότι σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Καμπόχωρα, Κεντρική Χίος) αυξάνει ο μαθητικός πληθυσμός, ώστε ένα τμήμα του να μετακινηθεί προς Καλλιμασιά και οι νότιες παρυφές της Καλλιμασιάς νοτιότερα προς Καλαμωτή.

 6)  Στον αστικό ιστό του νησιού υπάρχουν δύο περιπτώσεις σχολείων που συναυλίζονται, τα 1ο και 3ο Γυμνάσια και τα 1ο και 3ο Λύκεια. Το να αποτελέσουν ένα Γυμνάσιο και ένα ΓΕΛ, αντίστοιχα δεν σημαίνει καμιά αλλαγή, ούτε θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κτήρια θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των μαθητών . Αντίθετα θα δημιουργηθούν δύο πολύ μεγάλες σε μαθητικό πληθυσμό μανάδες ( 387 μαθητές, με σημερινά δεδομένα στο Γυμνάσιο και 490 μαθητές στο ΓΕΛ), δυσκίνητες, δύσκολες να διοικηθούν αποτελεσματικά και θα υπερισχύσει η ποσότητα της ποιότητας. Ακόμα και τα δύο διευθυντικά επιδόματα που θα εξοικονομήσει το κράτος (!) θα αντισταθμιστούν από τα περισσότερα επιδόματα των υποδιευθυντών (!) και για ποσά τέτοιας κλίμακας, υπεισέρχεται ο παράγοντας της αστειότητας.

 7) Τα ΕΠΑΛ Βροντάδου και Καρδαμύλων έχουν μαθήματα ναυτικά. Το κλείσιμο των σχολείων αυτών : (α) θα αυξήσει κατά 110 και πλέον μαθητές το ΕΠΑΛ Χίου, το οποίο ασφυκτιά κυριολεκτικά, από άποψη χώρου, (β) θα προσθέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στα ήδη σοβαρά που προκύπτουν  από την παραβατική  συμπεριφορά μαθητών του σχολείου, αφού η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την εποπτεία του, (γ) θα παραβλέψει εντελώς τη ναυτική παράδοση και τη ναυτική εκπαίδευση (Σχολή Μηχανικών και Σχολή Εμποροπλοιάρχων) του νησιού και (δ) θα προκαλέσει οξεία αντίδραση και δυσαρέσκεια των εφοπλιστών, αφού θα κλείσουν δύο ναυτικά σχολεία. Επιπρόσθετα, ισχύουν και εδώ οι λόγοι της κοστοβόρας και χρονοβόρας μεταφοράς των μαθητών, από τα Καρδάμυλα και τα γύρω χωριά προς την πόλη.

 8) Η Δ.Δ.Ε. Χίου διεκδικεί την ίδρυση 4ου  Γενικού Λυκείου στην πόλη, όσο και αν φαίνεται αντιφατικό προς την πολιτική το Υ.Π.Δ.Β.Μ.& Θ. Ο μαθητικός  πληθυσμός των τριών ΓΕΛ, σε απόλυτους αριθμούς σήμερα ανέρχεται στους 791 μαθητές. Ήδη  για να στεγαστούν  οι 300 μαθητές του 2ου Λυκείου, το δημόσιο  νοίκιασε παρακείμενο ιδιωτικό κτήριο. Και μακροπρόθεσμα, αναρωτιέται κανείς αν δεν κοστίζει περισσότερα στο κράτος ένα υψηλό ενοίκιο από τα να χτιστεί ένα νέο σχολείο. Σημειωτέον, δε, έχει εγκριθεί ήδη το κτηριακό για το 4ο Λύκειο.

 

Να μη μας διαφεύγει ότι το Νέο Σχολείο δεν μπορεί να πραγματωθεί με τους μαθητές στοιβαγμένους σε τμήματα των 30 ατόμων, ούτε σε χώρους μικρούς. Η ποσότητα σε βάρος της ποιότητας οδηγεί στη μιζέρια. Και αφού όλοι ομολογούν ότι η εκπαίδευση είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, θα πρέπει να λειτουργεί υπό τέτοιους όρους ποιότητας, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της αυτό. Και το κτηριακό ή η μη εξόντωση των μαθητών σε χρονοβόρες μετακινήσεις δεν είναι αμελητέοι παράγοντες προς την κατεύθυνση αυτή. Σίγουρα,  η εξοικονόμηση πόρων περνάει και από τη σωστή οικονομική διαχείριση στην εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο. Οι τρόποι είναι και πολλοί και πρόσφοροι  και οι διοικούντες τους γνωρίζουν καλά.

Βάσει όλου του παραπάνω σκεπτικού που αναπτύξαμε, δεν προτείνουμε καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας και , επομένως, καμία αλλαγή του σχολικού ιστού στο επίπεδο  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο.

 Με την πρότασή μας αυτή είναι απολύτως σύμφωνη και η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ06, κ. Αριάδνη Καλογεροπούλου ,  η ΕΛΜΕ Χίου και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με τους φορείς που βάσει νόμου συμμετέχουν σε αυτήν.

 
                                                                        Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης

                                                                            Ευτυχία Μ. Βλυσίδου

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφερειάρχες Αιγαίου: Συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
Επόμενο άρθροΣτο ΣτΕ προσέφυγε ο ΔΣΧ & ακόμα 9 Δικηγορικοί Σύλλογοι