Αρχική Νέα Τοπικά Εισήγηση Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή στη συνάντηση με υπουργό Πολιτισμού- Τουρισμού

Εισήγηση Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή στη συνάντηση με υπουργό Πολιτισμού- Τουρισμού

28

 

Μυτιλήνη 21 Φεβρουαρίου 2011

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΤΗΛ.22510 46888

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1 ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ  81100

                                                                      ΠΡΟΣ: M.M.E Περιφέρειας

                                                                   Β. Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ.ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ

Κύριε Υπουργέ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί μια νησιωτική περιφέρεια με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης αποτελεί το πολιτιστικό δυναμικό το οποίο είναι βασικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα διαθέτει 10 κατοικημένα νησιά με αυτόνομες τουριστικές ταυτότητες και ικανότητα να δώσουν ένα πακέτο τουριστικών υπηρεσιών και ευκαιριών για τον επισκέπτη. Αυτή η διαφορετικότητα  αποτελεί το πλεονέκτημα του τόπου μας και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί η πολιτική μας για την επόμενη δεκαετία.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική και πόρους για την στήριξη και ανάδειξη του τομέα, ενώ σε συνεργασία με το τομεακό πρόγραμμα επιδιώκει  την ανάπτυξη υποδομών για την στήριξη του τομέα. Αναλυτικά στο Πρόγραμμα  περιλαμβάνονται δράσεις, για τη δημιουργία δημόσιων τουριστικών υποδομών, με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και δράσεις προώθησης / προβολής του αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.

Επίσης οι κωδικοί για το φυσικό περιβάλλον συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη με δράσεις προστασίας και ανάδειξης μνημείων φυσικού κάλλους, καθώς και άλλων πόρων φυσικής κληρονομιάς.

 Σήμερα με βάση την πολιτική συμφωνία όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα στο τομεακό «Ανταγωνιστικότητα» έχουν συμφωνηθεί ή / και ενταχθεί τα κάτωθι έργα:

         Τουριστικό αγκυροβόλιο Βολισσού Χίου 

         Τουριστικό αγκυροβόλιο Μαραθοκάμπου  Σάμου

         Μουσείο Μαστίχας  Χίου

         Τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγ. Κυρίκου Ικαρίας

         Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου

Ενώ τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου είναι τα κάτωθι:

1.      Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Μυτιλήνης

2.      Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κλοπεδή (Αγία Παρασκευή) Λέσβου

3.      Μουσειακές αποθήκες Θερμής

4.      Αποκατάσταση μνημείων κάστρου Μυτιλήνης

5.      Αποκατάσταση Ιερού ναού Ρεπανιδίου Λήμνου

6.      Αντιμετώπιση ετοιμοροποίας Μετζητέ Τζαμί Χίου

7.      Αποκατάσταση Δημοτικού Λουτρού Χαμάμ Μήθυμνας

8.      Αποκατάσταση Αγ. Ιωάννη Μεστών Χίου

9.      Μουσείο Terriad – Αποκατάσταση παλιού και προσθήκη νέου

10.  Αποκατάσταση  – στερέωση επιθαλάσσιου κάστρου Χίου

11.  Αποκατάσταση οικίας Σαχτούρη Λήμνου

12.  Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίας πόλης Σάμου

13.  Επανέκθεση αρχαιολογικού μουσείου Αγ. Κηρύκου Ικαρίας

Η στρατηγική πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο τομέας την επόμενη περίοδο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

         υποστήριξη των φορέων γενικότερα του τομέα για διατήρηση και αύξηση της τουριστικής πελατείας,

         ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού,

         διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική δραστηριότητα, τα τοπικά προϊόντα και την κουλτούρα των νησιών μας (λάδι, μαστίχα, κρασιά κλπ)

         θεσμικές και άλλες διευκολύνσεις για την ανάδειξη των τοπικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος το οποίο θα καταθέσει και στο Υπουργείο, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Τα σαφή χαρακτηριστικά του είναι:

         ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής με πόρους από το πρόγραμμα μας (Ε.Π.Κ.Ν.Α.) .

         ο σχεδιασμός & υλοποίηση ενός προγράμματος για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υπηρεσιών όπου με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες θα επιχειρηθεί η διασύνδεση του τουρισμού με το πολιτιστικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και του τόπου μας,

          η αναβάθμιση και στήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο θαλάσσιος, ο πολιτιστικός, θρησκευτικός, διαπολιτισμικός όπου με πρωτοβουλίες και ολοκληρωμένα προγράμματα θα στηρίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε τόπου. Ζητούμενο είναι η Περιφέρεια να  επικεντρωθεί  στην δημιουργία σε κάθε νησί πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης, όπως αναπλάσεις επιλεγμένων παραδοσιακών οικισμών (αναπλάσεις κ διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, ανάδειξη και διαμόρφωση όψεων κτιρίων, , έργα στάθμευσης κλπ), προστασία και ανάδειξη φυσικών πόρων και φυσικής κληρονομιάς, έργα αναβάθμισης σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος,

         μελέτη και διαμόρφωση ενός μηχανισμού διαχείρισης προορισμού ,

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο Υπουργείο και στους εμπλεκόμενους τοπικούς και κεντρικούς φορείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι άμεσες ενέργειες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι:

         σύνταξη ενός marketing plan προβολής του Βορείου Αιγαίου με μεσοχρόνιο ορίζοντα,

         σύνταξη ενός προγράμματος  πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και υπηρεσιών προβολής του Βορείου Αιγαίου με μεσοχρόνιο ορίζοντα,

         προκήρυξη κωδικού τουριστικής προβολής και υλοποίηση δράσεων προβολής για την επόμενη τριετία,

         προκήρυξη κωδικού για τις δράσεις πολιτιστικών υπηρεσιών για υλοποίηση προγράμματος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων την τουριστική περίοδο.

Κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι μιας διμερούς συμφωνίας είναι:

         η υποστήριξη του Υπουργείου για την συμμετοχή των φορέων και επιχειρήσεων του τουρισμού της Περιφέρειας σε εκθέσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ΕΟΤ

         αξιοποίηση των υποδομών του Υπ. Πολιτισμού που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ για πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες

         ένταξη των έργων που βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης ή υποβολής στο τομεακό της «Ανταγωνιστικότητας»

         συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου ώστε στην διαδικασία σύνταξης προγραμμάτων ενίσχυσης τουριστικής επιχειρηματικότητας να συμπεριλαμβάνονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου

         αξιοποίηση της Μαρίνας Μυτιλήνης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της

Κύριε Υπουργέ

      Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, η αιρετή περιφέρεια αναδεικνύεται ως ο κατεξοχήν αυτοδιοικητικός φορέας που πρέπει να έχει την ευθύνη  του σχεδιασμού και της χάραξης πολιτικών στους τομείς των αρμοδιοτήτων της. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει και στον τομέα του τουρισμού να μπορεί να παρεμβαίνει, στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης στο χωρικό επίπεδο ευθύνης της.

    Έτσι θα επιτυγχάνεται μια συντονισμένη και αποτελεσματική τουριστική πολιτική ανά περιφέρεια  χωρίς αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και άστοχες πρακτικές διαφορετικούς φορείς που εμπλέκονται με την προώθηση και διαχείριση του τουριστικού προϊόντος.

Όμως για να επιτευχθεί  ένα επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης της περιφερειακής τουριστικής πολιτικής και ένας καλύτερος συντονισμός με τους φορείς που χαράσσουν την κεντρική τουριστική πολιτική με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στις τουριστικές περιοχές, κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στις νέες αιρετές περιφέρειες.

   Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η Ένωση Περιφερειαρχών και στις οποίες έχουμε καταθέσει και εμείς τις σκέψεις μας και νομίζω ότι σας έχουν ήδη σταλεί.  Ανάμεσα σε αυτές είναι να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει ένα κεντρικό κυβερνητικό όργανο  στη λογική του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού στο οποίο θα συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού, οι Περιφερειάρχες, και οι κυριότεροι φορείς τουρισμού.   Σκοπός του οργάνου θα είναι ο συντονισμός   μεταξύ κυβέρνησης, περιφερειών και φορέων τουρισμού για την χάραξη και υποστήριξη μιας κοινής εθνικής τουριστικής πολιτικής η οποία θα διαρθρώνεται σε περιφερειακό επίπεδο.

  Κύριε Υπουργέ

    Είναι πεποίθηση όλων μας ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός μπορούν να γίνουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας μας και  επιθυμία μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά σε αυτό. Ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία μαζί σας ώστε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να αντιμετωπιστούν από τώρα και στο εξής με μεγαλύτερη προσοχή. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια δράσεων και δηλώνουμε αποφασισμένοι να δράσουμε στη κατεύθυνση που επιβάλλεται, από τις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας μας προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το τουριστικό μας προϊόν . 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚώμη: η θάλασσα πήρε μπαλκόνια και “έθαψε” την παραλία
Επόμενο άρθροΑπεργία, κατάληψη Δημαρχείου και αυγά!