Αρχική Πολιτισμός ΟΜΗΡΕΙΟ: έκθεση εκδόσεων που αφορούν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

ΟΜΗΡΕΙΟ: έκθεση εκδόσεων που αφορούν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

6

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

 

Ο ποιητής του πεζού λόγου

 

Έκθεση βιβλίων και τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης  στο Ομήρειο που αφορούν στον Παπαδιαμάντη.

 Διάρκεια μέχρι την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»

με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του αγίου των ελληνικών γραμμάτων, σας καλωσορίζει στο αφιέρωμα μνήμης και τιμής.

Με σκοπό πάντα την επαφή με το βιβλίο και τη γνωριμία των πολλαπλών εκδόσεων που αφορούν το τεράστιο συγγραφικό έργο του Παπαδιαμάντη, στο χώρο εκθέσεων του Ομηρείου θα φιλοξενηθεί για μία εβδομάδα,  από τις 25 Φεβρουαρίου  έως 4 Μαρτίου 2011,  έκθεση εκδόσεων που αφορούν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ανάμεσα στους αναρίθμητους θησαυρούς της βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗΣ» συγκαταλέγονται και οι πρώτες εκδόσεις των έργων του από τις εκδόσεις «Φέξη», που χρονολογούνται στα 1912-1914. Παράλληλα στην έκθεση μπορεί κανείς να βρει κριτικές αναλύσεις του έργου του Παπαδιαμάντη, Λευκώματα, Βιογραφίες, αλλά και έργα του στη δημοτική από το Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε μαθητές.   Μαζί με τα βιβλία μπορεί κανείς να βρει και σπάνιες περιοδικές εκδόσεις, οι οποίες ανήκουν στο πλούσιο αρχείο περιοδικών της Βιβλιοθήκης και που πολλές από αυτές χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Βιβλιοθήκη μας, το ξεχωριστό αυτό πνευματικό ίδρυμα του τόπου μας, με τις  πολλές και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες της συνεχίζει να επιτελεί την εκπαιδευτική  αποστολή της. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει αυτή την εκδήλωση, ενώ ευχή όλων είναι να επισκεφθούν την έκθεση και μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ας αποτελέσει η έκθεση αυτή  αφορμή να γνωρίσετε και από κοντά το σημαντικότερο ίδρυμα γνώσης και πολιτισμού του νησιού μας. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για μας  μια περιήγησή σας στους χώρους της.  

Επιμέλεια Έκθεσης : Κουφοπαντελή Αριστούλα & Χούλη Γεωργία, υπάλληλοι της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «ΚΟΡΑΗΣ».


γεννήθην ν Σκιάθ τ 4 Μαρτίου 1851. βγκα π τ λληνικν Σχολεον ες τ 1863, λλ μόνον τ 1867 στάλην ες τ Γυμνάσιον Χαλκίδος, που κουσα τν Α κα  Β τάξιν. Τ  Γ μαθήτευσα ες Πειραι, ετα διέκοψα τς σπουδάς μου κα μεινα ες τν πατρίδα. Κατ τν ούλιο το 1872 πγα ες τ γιον ρος χάριν προσκυνήσεως, που μεινα λίγους μνας. Τ 1873 λθα ες θήνας κα φοίτησα ες τν Δ το  Βαρβακείου. Τ 1874 νεγράφην ες τν Φιλοσοφικν Σχολν που κουσα κατ᾿ κλογν λίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ᾿ δίαν δ σχολούμην ες τς ξένας γλώσσας.

Μικρς ζωγράφιζα γίους, ετα γραφα στίχους, κι δοκίμαζα ν συντάξω κωμωδίας. Τ 1868 πεχείρησα ν γράψω μυθιστόρημα. Τ 1879 δημοσιεύθη «Μετανάστις» ργον μου, ες τν «Νεολόγον» Κωνσταντινουπόλεως. Τ 1881 ν θρησκευτικν ποιημάτιον ες τ περιοδικν «Σωτρα». Τ 1882 δημοσιεύθησαν «Ο μποροι τν θνν»ες τ «Μ χάνεσαι». ργότερα γραψα περ τ κατν διηγήματα, δημοσιευθέντα ες διάφορα περιοδικ κα φημερίδες.

( Σύντομο βιογραφικό που έφτιαξε ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης για τον εαυτό του ύστερα από παράκληση του Γιάννη Βλαχογιάννη).