Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: λιγοστά τα δάση στη Χίο

Οικολόγοι Πράσινοι: λιγοστά τα δάση στη Χίο

19

 

Στις 11/3/11 η συντονίστρια των Οικολόγων Πρασίνων στη Χίο Μπογή Μαρία επισκέφτηκε την Δασική Υπηρεσία και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή  κ. Μπάλα για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο τόσο της δασικής υπηρεσίας, όσο και των δασών και των χορτολειβαδικών εκτάσεων που βρίσκονται στη Χίο.

  Διαπίστωση είναι ότι:   .

Με τον Καλλικράτη δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά διοικητικά θέματα,

 Τα προβλήματα όμως παρέμειναν  και επιπλέον δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για συντήρηση των μηχανημάτων και τα λειτουργικά έξοδα.

Οι θέσεις στελέχωσης της υπηρεσίας είναι ελλιπείς όπως και πριν Καλλικράτη

Για τη Χίο χρειάζονται 6 δασοφύλακες ενώ υπάρχουν 2

6 δασολόγοι ενώ υπάρχουν 2, 6 δασοπόνοι ενώ υπάρχουν 2.

Οι αγροφύλακες μετατάσσονται και ίσως χρησιμοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνω εδώ ότι στην νότια  Χίο που γίνεται η καλλιέργεια της μαστίχας είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρκετοί αγροφύλακες τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες οι οποίοι  να είναι ντόπιοι να ξέρουν καλά και το τόπο και τους κατοίκους. Μέχρι τώρα έχουν κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά τους και οι υπηρεσίες τους έχουν αποδειχτεί πολύτιμες.

Για την πρόληψη πυρκαγιών φέτος υπάρχει η πρόθεση να καθαριστούν κάποιοι χώροι και δρόμοι στα δάση ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν τα οχήματα της πυροσβεστικής να περάσουν  αλλά δεν υπάρχουν αρκετά άτομα, αλλά και οικονομικοί πόροι, για να κάνουν όλη την δουλειά που χρειάζεται και για φύλαξη και για πρόληψη. 

Οι δασικές υπηρεσίες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανήκουν σε κεντρική Διοίκηση που εδρεύει στον Πειραιά στην οποία όμως δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι ( για την ώρα υπάρχει μόνο ένας Διευθυντής) έτσι δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και δεν  μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Οι δασικοί χάρτες δεν είναι πλήρεις και ολοκληρωμένοι παρόλο που εργάζονται πολλά χρόνια πάνω σε αυτούς και φυσικά εξαρτώνται  και από το κτηματολόγιο που ακόμα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο και από το Χωροταξικό σχεδιασμό που είναι ελλιπής.

Ένα αίτημα και ευχή είναι να γίνει εδώ στη Χίο ένα επίσημο κρατικό φυτώριο που να πολλαπλασιάζει  αυτόχθονες ποικιλίες Τραχείας Πεύκης Χίου,

αλλά και πολλά άλλα είδη χλωρίδας & πανίδας και ιδιαίτερες  ντόπιες ποικιλίες.

Με έλεγχο DNA και τράπεζες φύλαξης , και να βοηθά στην διαφύλαξη και στον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας.

Τα δάση στη Χίο είναι λιγοστά μόνο το 11% του χερσαίου χώρου όταν στην υπόλοιπη χώρα είναι το 17 % έως και 20%.

Η ορθή και φροντισμένη προστασία, ο εμπλουτισμός του δάσους και η αναδάσωση εκτός από όλα τα φυσικά  ωφέλει στον αέρα, το νερό, το  έδαφος και το υπέδαφος είναι και  μια  πηγή πλούτου για τους κατοίκους , τον τουρισμό, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία και την ποιότητα ζωής όλων μας.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη Χίου: «25 Καράτια» (11/3/11)
Επόμενο άρθροΔήμος Χίου: τα ονόματα των προσληφθέντων εργατών καθαριότητας