Αρχική Απόψεις Aρθρα Διαμαρτυρία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων στην ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Διαμαρτυρία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων στην ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

8

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (ΠΟΠΕΑ)

ΑΘΗΝΑΣ 21 ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ 185 39 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. ΚΑΙ ΦΑΞ:  210-4185069   ΚΙΝ. 6977562981

E.MAIL:  popea.omospondia@hotnmail.com

BLOG:    http://popea-omospndia.blogspot.com

 

                                                                                           ΗΜΕΡ. 20-03-2011

 

                                                                             ΠΡΟΣ

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ.6                                               ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ Ε.Ε.

                                                                   κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

                                                                   ΚΟΙΝ:

                                                                   α) ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                   β) ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

                                                                   γ) Μ.Μ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

 

ΘΕΜΑ: Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1967/2006 ΤΗΣ Ε.Ε.

              ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ                                                                    ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.

 

 

Κυρία Επίτροπε,

 

Με την από Αρ. Πρωτ. 4/07-02-2011 επιστολή μας, σας είχαμε παρακαλέσει να εξετάσετε ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ τις προτάσεις μας για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου σχετικά με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1967/2006 ΤΗΣ Ε.Ε οι οποίες στηρίζονται ΣΕ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.  Ενώ λοιπόν, θα έπρεπε εσείς και οι συνεργάτες σας να προβληματιστείτε  και να τον τροποποιήσετε,  εξακολουθείτε να είστε ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ, με αποτέλεσμα, ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ.

 

Ιδιαίτερα εσείς που είστε Ελληνίδα Επίτροπος και γνωρίζετε καλύτερα από όλους τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα νησιά μας και που η Ομοσπονδία μας ενημέρωσε τον συνεργάτη του γραφείου σας στις Βρυξέλλες, σαν Αρμόδια Επίτροπος, έχετε μεγάλη ευθύνη ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ που δείχνετε εσείς και οι συνεργάτες σας.

 

Λυπόμαστε πολύ, γιατί κάποτε αγωνιστήκατε για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. Τώρα όμως, όλα αυτά τα ξεχάσατε για χάρη της εξουσίας. Θεωρούμε λοιπόν πως λειτουργείτε ΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, υποστηρίζοντας μάλιστα τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Πως μπορούμε διαφορετικά να το εξηγήσουμε όταν συνεχίζετε να υποστηρίζετε ΤΑ ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ  και τις ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα; Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις σας είχαμε στείλει ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι μία έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ θεωρεί ότι η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων οφείλεται στα ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ.

 

Επίσης, σας είχαμε στείλει ένα δημοσίευμα από μία μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε πριν την εφαρμογή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ και η οποία συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 50 % από την Ε.Ε. Στην έρευνα αύτη έγινε καταγραφή και ανάλυση των νομοθετικών πλαισίων που διέπουν την διενέργεια της ερασιτεχνικής αλιείας στις 4 Μεσογειακές Χώρες της Ε.Ε. ( Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Η έρευνα αυτή ήταν πολύ σημαντική και αν υπήρχε ενδιαφέρον από την Επιστημονική Επιτροπή αντιμετωπίζοντας το θέμα αντικειμενικά, θα διέψευδε τους ισχυρισμούς ορισμένων ΑΣΧΕΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

 

Η έρευνα αυτή αναφέρει τον ακριβή αριθμό των σκαφών των ελλήνων ερασιτεχνών αλιέων και πόσες φορές το χρόνο αλιεύουν. Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρει είναι ότι  ΜΟΝΟ ΤΟ 20 % των ελλήνων ερασιτεχνών αλιέων αλιεύουν με Δίχτυ (δηλαδή περίπου 10-14 χιλιάδες). Τονίζει μάλιστα, ότι το δίχτυ το χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία οι Νησιώτες ερασιτέχνες ψαράδες το οποίο θεωρείται και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Ρωτάμε λοιπόν την διεύθυνση αλιείας αλλά και την Ε.Ε. γιατί πραγματοποιήθηκε αυτή η έρευνα αφού δεν την έλαβαν υπόψη όταν μάλιστα χρηματοδοτήθηκε το 50% από αυτή; Η Ε.Ε. λοιπόν σκορπάει τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών χωρίς να υπάρχει λόγος;

 

Σε άλλο πάλι δημοσίευμα που σας στείλαμε, αναφέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (Σ.Ε.Α) μεταξύ άλλων, ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΧΤΥΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ. Το σημαντικότερο όμως σε αυτό το δημοσίευμα είναι ότι ισχυρίζεται ο Πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ  ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Εκείνο που καθορίζει την επιλεκτικότητα αυτών των εργαλείων ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΤΙΟΥ. Διερωτώμεθα  λοιπόν, αφού η ίδια Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ Ε.Ε. επιβεβαιώνει πως το ΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΧΤΥ δεν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 200 ΜΕΤΡΑ ΔΙΧΤΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ;

 

Φάσκει και αντιφάσκει; Δεν καταστρέφουν τα 120.000.000 μέτρα δίχτυ που καθημερινά έχουν το δικαίωμα οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς να αλιεύουν και θα καταστρέφουν 2.000.000 μέτρα δίχτυ όταν αλιεύουν οι νησιώτες ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ  ερασιτέχνες ψαράδες και μάλιστα λιγότερο από 50 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

 

Κυρία Επίτροπε, ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ τους νόμους τόσο της Ισπανίας όσο και της Κύπρου που σας στείλαμε, όπου δίνουν το δικαίωμα στους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες να ενταχθούν σε μία κατηγορία επαγγελματιών και να χρησιμοποιούν λίγα μέτρα δίχτυ. θεωρείτε λοιπόν τους Έλληνες παραδοσιακούς ερασιτέχνες αλιείς ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε; ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ;

 

Κυρία Επίτροπε,

 

Εκτός από αυτά τα ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, υπάρχουν και άλλα σοβαρά τα οποία αναφέρουμε ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ  που σας στείλαμε. Αν λοιπόν εφαρμόσετε τα όσα σας έχουμε αναφέρει ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΑ, τα οποία όπως και εσείς γνωρίζετε, μετά τη εφαρμογή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. , αντί να αυξάνονται μειώνονται περισσότερο. Αυτό αποδεικνύει ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΛΛΑ Η Ε.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ.

 

Μετά λοιπόν από αυτά, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑΣ,  θα πρέπει νε μελετήσετε με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ:

     α) να προστατέψει το θαλάσσιο πλούτο και τα ιχθυοαποθέματα.

   

     β) να εναρμονίζεται με το πνεύμα ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. 1967/2006  αφού με αυτά που προτείνουμε μειώνεται η αλιευτική δραστηριότητα με δίχτυ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τουλάχιστον για την Ελλάδα περίπου 50.000.000 μέτρα.!!!

Συγχρόνως όμως, ικανοποιεί τους 10.000 περίπου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ερασιτέχνες ψαράδες και δεν θα υπάρχει ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ μεταξύ των ευρωπαίων παραδοσιακών ερασιτεχνών ψαράδων.

 

     γ) θα διαχωρίσει τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΜΙΕΠΑΓΓΛΕΜΑΤΙΕΣ. Επίσης, θα διαχωρίσει τους ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ. Γιατί εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτούς που θεωρούν ΑΘΛΗΜΑ την ερασιτεχνική αλιεία , ούτε ανήκουμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ούτε κάνουμε διαγωνισμούς για να μας χρηματοδοτεί η Γ.Γ.Α. και ίσως και η Ε.Ε. όπως συμβαίνει στην περίπτωσή τους. Για του λόγου το αληθές, σας στέλνουμε αποσπάσματα του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ χρησιμοποιώντας το blog της ΠΟΠΕΑ που αναγράφεται στο επιστολόχαρτό μας.

Μετά από αυτά τα ισχυρά επιχειρήματα της Ομοσπονδίας μας, θα έπρεπε σαν υπεύθυνη Επίτροπος αλλά και σαν Ελληνίδα που γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, να είχατε ενημερώσει και να είχατε ζητήσει από την επιστημονική επιτροπή την τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.

 

Αντί λοιπόν να μας απαντήσετε εσείς, μας παραπέμψατε στην Διευθύντρια Γενικής θαλάσσιας πολιτικής κ. Monique PARIAT.  Από την απάντηση της, διαπιστώσαμε ότι η Ε.Ε. δεν έλαβε υπόψη της τα επιχειρήματα μας και εξακολουθεί να είναι ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.

Το αναφέρουμε αυτό, γιατί αν πραγματικά ο σκοπός του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ  ήταν η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, τότε θα είχατε συμφωνήσει με την πρότασή μας να απαγορεύεται η αλιεία από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Είναι μεγάλος εμπαιγμός να επιτρέπεται το μήνα Μάιο η Μηχανότρατα, και το καλοκαίρι το γρι-γρι να χρησιμοποιεί  δίχτυ με άνοιγμα ματιού 4-5 χιλιοστών. (Το δείγμα από το δίχτυ αυτό των γρι-γρι και τις φωτογραφίες με το γόνος που στείλαμε, δεν τα είδε η επιστημονική επιτροπή;)

Τα επιχειρήματά μας είναι ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ, και η Ε.Ε. γνωρίζει ότι έχουμε απόλυτα δίκιο, παρόλο αυτό αποφεύγει να μας απαντήσει επί της ουσίας και με γενικόλογα προσπαθεί να καλυφθεί.

 

Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει και τώρα και στο παρελθόν, είναι ότι η Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την προστασία της Μεσογείου θάλασσας, προωθεί τα συμφέροντα των ισχυρών αδιαφορώντας για την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι, εάν οι αποφάσεις αυτές τις παίρνουν ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ οι οποίοι πιεζόμενοι από τους ισχυρούς εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί κανένας επιστήμονας δε θα αγνοούσε επίσημες και αξιόπιστες έρευνες.

 

Έτσι λοιπόν θεωρείτε τους  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ερασιτέχνες ψαράδες ως υπεύθυνους για την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου και ότι η χρήση στατικών διχτυών δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως αλιεία αναψυχής. Βάσει λοιπόν αυτής της λογικής, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η αλιεία ΟΥΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΓΑΔΙ – ΣΥΡΤΕΣ ακόμη και με ΚΑΘΕΤΗ γιατί δεν υπάρχει αλιευτικό εργαλείο που να μην το χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας ψαράς.

-Γιατί ειδικά στο δίχτυ γίνεται αυτός ο διαχωρισμός;

-Γιατί αγνοείτε  τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας;

-Γιατί αγνοείτε την παράδοση της πατρίδας μας;

-Γιατί αγνοείτε τα πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε για το     στατικό δίχτυ;

Με την μεγάλη μας εμπειρία μπορούμε «κύριοι ειδικοί»  να σας αποδείξουμε με ισχυρά επιχειρήματα, αλλά και στην πράξη, ότι 200 μέτρα δίχτυ με άνοιγμα ματιού 28-30 χιλ. αλιεύει λιγότερα από μία καθετή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ότι με το δίχτυ αλιεύεις  μία φόρα το εικοσιτετράωρο, ενώ με τα άλλα αλιευτικά εργαλεία μπορείς να αλιεύεις όλο το εικοσιτετράωρο.

Αν δεν υπήρχαν οι ιδιαιτερότητες στα νησιά μας και μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καθετές-συρτές-παραγάδι, τότε δεν θα μας ενδιέφερε το δίχτυ. Όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν το καλοκαίρι (μελτέμια), όταν δηλαδή αλιεύουν οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες, της ιδιομορφίας του πυθμένα στα νησιά (φύκια- άμμος), σε αρκετές περιπτώσεις των κωπήλατων μικρών (3-5μ.) σκαφών τους δεν τους επιτρέπει να απομακρυνθούν περισσότερο από 1 μίλι από την ακτή. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι νησιώτες χρησιμοποιούν το δίχτυ, όχι μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά να μπορούν να  πιάσουν 1 με 2 κιλά ψάρια την εβδομάδα για την οικογένειά τους, αφού οι επαγγελματίες ψαράδες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών λόγω τουρισμού.

 

Θα πρέπει λοιπόν κυρία Επίτροπε, να δείξετε ιδιαίτερη ευαισθησία στους νησιώτες μας γιατί θα διαπιστώσετε και εσείς από την έρευνα που έγινε πριν λίγα χρόνια, ότι το 50% των ερασιτεχνών ψαράδων που είναι σε Θεσσαλονίκη και Αττική χρησιμοποιεί ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΡΤΕΣ  επειδή στις περιοχές αυτές ο πυθμένας αποτελείται από τραγάνες και τις περισσότερες ημέρες του χρόνου οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, οπότε δεν τους εξυπηρετεί να αλιεύουν με δίχτυ. Αντίθετα στις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές της χώρας μας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, το 30% χρησιμοποιεί παραγάδι και μόνο το 20% και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές  αλιεύει  με δίχτυ.

 
Κλείνοντας την επιστολή, πιστεύουμε ότι θα δείτε το θέμα μας με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. Γιατί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ε.Ε. που έμμεσα καταπατά την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών, που αποφασίζει σε βάρος τους χωρίς διάλογο, που αγνοεί μελέτες επιστημόνων, που αγνοεί την παράδοση των κρατών και που έχει ως βασικό στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών, τότε δεν είναι ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ .

Αν λοιπόν κάνουμε λάθος, μπορείτε να μας διαψεύσετε ικανοποιώντας το αίτημά μας, βάσει των ισχυρών στοιχείων που σας έχουμε δώσει. Διαφορετικά και εσείς θα συμμετέχετε σε αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα προς χάρη της ευρωπαϊκής καρέκλας που κατέχετε.

 

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ.

 

                                                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ                                     ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ