Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 12η ημέρα- μαρτυρίες από τα ΤΕΠ

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 12η ημέρα- μαρτυρίες από τα ΤΕΠ

20

Στα θέματα του Νοσοκομείου Χίου με την εξέταση όσων είχαν βάρδια στα ΤΕΠ όπου 3 φορές επισκέφθηκε η Αγγελική Χατζηδημητρίου προχωρεί το Δικαστήριο.

Ως μάρτυρες στη δίκη για την υπόθεση τραυματισμού της Αγγελικής Χατζηδηµητρίου κατέθεσαν η νοσηλεύτρια και η ειδικευόμενη γιατρός που είχαν βάρδια στο ΤΕΠ Παθολογικό το πρωί του Σαββάτου, όταν και τα επισκέφθηκε η Αγγελική.

Έτσι μέσα από τις ερωτήσεις η Έδρα όσο και η Εισαγγελέας, θέλησαν να μάθουν πως ακριβώς λειτουργεί το Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών, ποια είναι η συνήθης πρακτική των εφημερευόντων σε αυτά και πως ακριβώς λειτούργησαν έτσι ώστε η Αγγελική να εισαχθεί στη συνέχεια στη χειρουργική κλινική με διάγνωση υστερικό επεισόδιο.

Αξία ειδικής αναφοράς ώστε η εισαγγελέας Εµ. Κεσιαντζή να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κλήσης και άλλων κατηγορούμενων, αφού όπως είπε θα πρέπει να εξεταστούν επιπλέον ουσιώδη ζητήματα µέχρι το πέρας της πενταετίας, όταν και θα επέλθει η παραγραφή, κάτι που πρόκειται να συµβεί 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση της ειδικευόμενης ιατρού παθολογικής, Μαργιέττας Πατεινιώτη η οποία και είχε προταθεί ως µάρτυρας από την υπεράσπιση του Γ. Μαλακού.

Η κα Πατεινιώτη αρχικά επιβεβαίωσε τους ισχυρισµούς Μαλακού, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο συγκεκριµένος ιατρός ζήτησε από το συγκατηγορούµενό του ειδικευόμενο χειρουργό κ. Βλατάκη τη διενέργεια αξονικής όπως και το να κληθεί νευρολόγος.

Η ίδια, δικαιολογώντας τη στάση του κ. Μαλακού, σηµείωσε ότι η διενέργεια αξονικής έστω και υπό προϋποθέσεις θα µπορούσε να αποδειχθεί πολλαπλά χρήσιµη αφού είτε θα απέκλειε το εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως και να το έδειχνε, ακόµα και αν ήταν ισχαιµικό και όχι αιμορραγικό.

Ουσιαστικά ως υπεύθυνο νοσηλείας της Αγγελικής, για όσο τουλάχιστον ήταν στα ΤΕΠ, έδειξε τον κ. Βλατάκη προς τον οποίο όπως είπε έγιναν οι συστάσεις Μαλακού κατά τη διάρκεια της δεύτερης µεταφοράς της Αγγελικής στα ΤΕΠ, χωρίς πλέον να έχει τις αισθήσεις της.

Όπως είπε η ίδια είχε βάρδια εκείνη την ηµέρα στα ΤΕΠ και ήταν παρούσα όταν η Αγγελική πήγε την πρώτη φορά για να παραπονεθεί ότι έχει πόνους στον αυχένα και στο χέρι ζητώντας ιατρική βοήθεια.

Η κα Πατεινιώτη, δήλωσε ότι αναγνώρισε την Αγγελική η οποία και της είπε ότι δέχθηκε επίθεση στη ΔΕΗ από κάποιον που την είχε τραβήξει, επίσης ότι της είπε πως πονούσε στον αυχένα και ζαλιζόταν.

 

Λόγω του επεισοδίου ζήτησε από τη νοσηλεύτρια Μαρία Λεµάνη να καλέσει χειρουργό ειδικευόµενο, µε τη βεβαιότητα ότι οι πόνοι προέρχονταν από κάκωση.

Η σχετική αναφορά στο όνοµα της νοσηλεύτριας που είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα, προκάλεσε την παρέµβαση της προέδρου που ζήτησε την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση των δύο, αφού η τελευταία δεν είχε αναφέρει κάτι παρόµοιο.

Αντίθετα η νοσηλεύτρια Μαρία Λεµάνη απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είχε αναφέρει ότι η επιλογή του ειδικευόμενου χειρουργού κ. Σίσκου, κατά την πρώτη επίσκεψη της Αγγελικής έγινε µε δική της πρωτοβουλία και αφού είχε αξιολογήσει την αναφορά της Αγγελικής ως πιθανή κάκωση, εξαιτίας «του καβγά» που είχε προηγηθεί στη ∆ΕΗ.

Μάλιστα η πρόεδρος φάνηκε να έχει διάθεση περαιτέρω διερεύνησης των όσων υποστήριξε η µάρτυρας, ζητώντας να µάθει το περιστατικό που επιλήφθηκε η ιατρός, για να δει αν όντως είναι καταγεγραμμένο ως αµέσως προηγούµενο από αυτό της Αγγελικής.

Αργότερα, και κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης, η κα Λεµάνη επιβεβαίωσε την παρουσία της γιατρού εκεί στα ΤΕΠ, ενώ είπε ότι η επιλογή της στο πρόσωπο του κ. Σίσκου έγινε ταυτόχρονα σχεδόν µε την υπόδειξη της κας Πατεινιώτη για κλήση του ειδικευόµενου χειρουργού, ώστε να επιληφθεί του περιστατικού.

Η κα Πατεινιώτη ακόµα υποστήριξε ότι «θεράπων ιατρός» µπορεί να χαρακτηριστεί και ο κ. Βλατάκης αφού εκείνος παρέλαβε την Αγγελική κατά τη δεύτερη άφιξή της. Χαρακτηρισµός που είπε «διατηρείται έως και την εισαγωγή του ασθενούς στην κλινική», όταν και ανέλαβε πλέον ο κ. Ρουµελιώτης τη νοσηλεία της. Μάλιστα δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και για τη θέση της ότι από την ώρα που ένα περιστατικό το έχει αναλάβει ειδικευόμενος μιας κλινικής, μπορεί να μην αποδεχτεί τις «συστάσεις» ακόμα και επιμελητή άλλης κλινικής, αν και το καλύτερο είναι να ενημερώσει τον εφημερεύοντα γιατρό της κλινικής του. Σημείωσε εξάλλου ότι και ο ειδικευόμενος γιατρός, κάτι που έχει συμβεί και στην ίδια, μπορεί να κάνει εισαγωγή στην κλινική χωρίς να ενημερώσει τον ειδικό εφημερεύοντα.

Στα αξιοσηµείωτα της κατάθεσής της και η αναφορά για «διαφορική διάγνωση του κ. Μαλακού», όσον αφορά το υστερικό σοκ, που όπως είπε µπορούσε να υπάρχει µιας και πολλές φορές τα συµπτώµατα µοιάζουν µε αυτά του εγκεφαλικού ή και της αιμορραγίας ακόµη.

Αυτά της έγιναν γνωστά όταν ο κ. Μαλακός επέστρεψε μετά την επίσκεψή του στα ΤΕΠ και ενώ η ίδια παρόλο που η εφημερία της είχε λήξει στις 10.00 το πρωί, παρέμενε τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 στην παθολογική Κλινική!

Μάλιστα αυτή ήταν που τηλεφώνησε στην Χειρουργική, όπου και βρήκε τον ειδικευόμενο γιατρό κ. Σίσκο που επίσης είχε λήξει η εφημερία του από τις 10.00 το πρωί, για να τον ενημερώσει ότι είχαν δει το νευρολόγο πριν από λίγο στο Νοσοκομείο και να τον έψαχναν αν ήθελαν για την ασθενή Χατζηδημητρίου…
Στις ερωτήσεις πάντως του συνηγόρου υπεράσπισης Θ. Θεοδωρόπουλου η μάρτυρας αντί τις 10-10.30 το πρωί που φέρεται να είχε γνώση της παρουσίας του νευρολόγου στο νοσοκομείο, είπε ότι αυτό μπορεί να ήταν και περί τις 11.00 το πρωί.

Επίσης στο ερώτημα πως κατοχυρώνεται ο γιατρός που κάνει έστω διαφοροδιάγνωση σημείωσε ότι λογικά θα έπρεπε να είχε γραφτεί.

Για τις πρώτες στιγµές της Αγγελικής στα ΤΕΠ µίλησε η νοσηλεύτρια Μαρία Λεµάνη λέγοντας ότι η Αγγελική ανέφερε «πόνους στον αυχένα και στα χέρια λόγω µιας διένεξης στη δουλειά».
Τότε, όπως είπε, θεώρησε δεδοµένο ότι έπρεπε να απευθυνθεί σε χειρουργό καλώντας τον κ. Σίσκο, ο οποίος αφού διέγνωσε «κάκωση λόγω έλξης» συνέστησε ακτινογραφίες που δεν έγιναν λόγω διακοπής ρεύµατος και της χορήγησε ένα κολάρο.

Αρκετά αγχωμένη η κα Λεμάνη, σε ότι αφορά θέματα γιατρών απαντούσε συνήθως ότι δεν γνωρίζει τα θέματα μεταξύ γιατρών και ότι την τελευταία φορά που ήρθε η Αγγελική στα ΤΕΠ, υποβασταζόμενη την ξάπλωσαν στο κρεβάτι του χειρουργικού αλλά λόγω ότι είχε ασθενή, ήταν τραβηγμένες οι κουρτίνες και δεν ήξερε τι διαδραματιζόταν δίπλα της. Κατέθεσε επίσης ότι άκουσε τον κ. Μαλακό να συστήνει αξονική χωρίς όµως να μπορεί προσδιορίσει και ποιος ήταν ο αποδέκτης της σύστασης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 24/3, στις 10.00 το πρωί με τη συνέχεια της κατάθεσης της ειδικευόμενης γιατρού και στη συνέχεια του εφημερεύοντα νοσηλευτή στο ΤΕΠ Χειρουργικής.

 

ΠΗΓΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 23/3/2011

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνεμογεννήτριες: απόψεις- αντιθέσεις
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία Πολιτών- ενημέρωση για τη σύσκεψη για το πρόγραμμα επένδυσης ανεμογεννητριών