Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: Στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, κίνδυνος για το φυσικό...

Οικολόγοι Πράσινοι: Στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

8

 Στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

12 Απριλίου 2011 Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες

 

Χίος 12 Απριλίου 2011

 Με αφορμή τις ασκήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο ΒΔ Χίο, η Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την αντίθεση της με την περιβαλλοντική ζημία και τον κίνδυνο που σημειώνεται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά μας από τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά. Χθες Δευτέρα 11 Απριλίου ο πόλεμος στη ΒΔ Χίο συνεχιζόταν. Αυτή τη φορά με πραγματικά πυρά από τις παραλίες της Σιδηρούντας προς τη θάλασσα με συνεχείς κρότους και πίδακες νερού στα ανοιχτά του Μάναγρου.  Αναφερόμαστε σε περιοχές που πλήτονται  τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία κοντά σε παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα. Πολλοί σημαντικές επίσης είναι οι συνέπειες από τον διασκορπισμό βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας τα θαλάσσια είδη και κατά συνέπεια την υγεία των τοπικών κοινωνιών που θα αποτελέσουν του καταναλωτές των ιχθυαλιευμάτων. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν σύμφωνα και με αναφορά του Ινστιτούτου θαλάσσιας Βιολογίας «Αρχιπέλαγος» έχουν υπάρξει καταγγελίες για τη χρήση από το ΓΕΝ 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού.

 Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα 12η Απριλίου 2011 που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες όπου  ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και ατόμων σχεδιάζει και οργανώνει εκατοντάδες τοπικές δράσεις κάθε είδους σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει την αντίθεσή του στη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και να απαιτήσει την άμεση και δραστική μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας. Το 2010, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1,141 τρις ευρώ, αυξημένες κατά 1.3 % από το 2009, ενώ στην Ελλάδα το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,062 δις ευρώ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο υψηλής οικονομικής κρίσης που πλήττονται βαθιά πολλές ομάδες της κοινωνίας μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών κατά 3/4 και επανατροφοδότηση των κονδυλίων στην παιδεία, την έρευνα, τον πολιτισμό και στο δημόσιο έλλειμμα.

 

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες, πέρα από την αντίθεση σε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ευαίσθητα οικοσυστήματα, απαραίτητο είναι να τονισθεί ότι το δόγμα “αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο” όχι μόνο δεν απέτρεψε συρράξεις, αλλά οδήγησε την ανθρωπότητα σε ολέθριες συνέπειες, άλλες άμεσες (μαζικοί θάνατοι, ολοκαυτώματα) και ακόμα περισσότερες έμμεσες, που δυστυχώς τα οδυνηρά αποτελέσματα έρχονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου. 

 Ακόμα περισσότερο, το δίδαγμα “η βία γεννάει βία”, χρειάζεται να εντυπωθεί ως οδηγός αποτροπής ολοένα και περισσότερο καταστροφικών επαναλήψεων και να οδηγηθούμε στην εμπέδωση μιας κουλτούρας μη βίας, μιας πολιτικής πρόληψης και όχι καταστολής, με σημαντικό κοινωνικό όφελος και ελάχιστο οικονομικό κόστος (πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία). Μπορεί, κατά τον αντίλογο, η μη βία να μην έχει μονομερή εφαρμογή, αλλά το ζητούμενο δεν είναι να αναπαράγεις αυτούσια τα τερατώδη λάθη του παρελθόντος, αλλά να δημιουργήσεις αντίδοτα και προϋποθέσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη…

Γιατί τι να το κάνεις να είσαι καλός πελάτης των οπλικών αγορών και υπηρεσιών, όταν δεν έχεις την παραμικρή αυτεξουσιότητα, μια και η ουσιαστική τεχνογνωσία τους είναι αυστηρά ελεγχόμενη αλλού;

 

Περιφερειακή Οργάνωση Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

 

Περισσότερες πληροφορίες: Θανάσης Παπακωνσταντίνου  6944462075 (Σάμος)

Μαρία Μπογή 6972026185 (Χίος),

Μιχάλης Μπάκας 6944654785 (Λέσβος)