Αρχική Απόψεις Aρθρα Πεδίο Βολής: ανάγκη για ξεκάθαρες απαντήσεις, του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη

Πεδίο Βολής: ανάγκη για ξεκάθαρες απαντήσεις, του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη

28

  Το θέμα της διεξαγωγής ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν  στο νησί μας και του καθορισμού του απαραίτητου Πεδίου Βολής, απασχολεί με οξύ τρόπο τη χιακή κοινωνία τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια.

Έχω τη γνώμη ότι σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, είναι υποχρέωση όλων, και πολύ περισσότερο όσων υπηρετούν σε δημόσιες θέσεις, να τοποθετούνται με σαφήνεια και καθαρότητα. Δεν είναι δυνατόν ούτε να μην παίρνουμε θέση, ούτε να παριστάνουμε τους αναρμόδιους. Σπεύδω λοιπόν να κάνω δημόσια γνωστή τη θέση μου.

Πρέπει, ως τοπική κοινωνία, ως θεσμοί και ως πολίτες να απαντήσουμε σε τρία βασικά ερωτήματα:

  • Θέλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ουσιαστικό παράγοντα της εθνικής ασφάλειας, στο νησί μας;
  • Τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε; Ένοπλες δυνάμεις διακοσμητικού-συμβολικού χαρακτήρα (τύπου Μονακό ή Βατικανού), ή αξιόμαχες και σε ετοιμότητα που να εγγυώνται την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας;
  • Είμαστε διατεθειμένοι, ως κοινωνία, να αποδεχθούμε το όποιο κόστος (όχλησης, οικονομικό κ.λπ.) απαιτεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Χίο;

Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα, και νομίζω ότι εκφράζω την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι αναμφίβολα θετική. Ειδικά σε μια ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Για το σκοπό αυτό η χωροθέτηση Πεδίου Βολής (για τη διεξαγωγή ασκήσεων που έχουν διάρκεια 2 εβδομάδες το χρόνο) αποτελεί προτεραιότητα. Πρόθεσή μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλία διαβούλευσης και συζήτησης όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και της 96 ΑΔΤΕ, προκειμένου να  χωροθετηθεί Πεδίο Βολής με βάση όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Σε κάθε περίπτωση ο παραλογισμός της «μετανάστευσης» προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιοχές εκτός Χίου (Λέσβος, Βόρεια Ελλάδα) για να ασκηθούν, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί.

Είναι πεποίθησή μου ότι σε τέτοια μείζονος σημασίας θέματα, που άπτονται του αγαθού της εθνικής ασφάλειας, η τοπική κοινωνία πρέπει να δίνει απαντήσεις και λύσεις και όχι να εθελοτυφλεί.