Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κοινή δήλωση Μουσουρούλη – Κασαπίδη από την επίσκεψη στη Χίο

Κοινή δήλωση Μουσουρούλη – Κασαπίδη από την επίσκεψη στη Χίο

15

Πλαίσιο κειμένου: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, μετά το πέρας της περιοδείας τους στο Νομό Χίου, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

 

 «Όπως δεσμευτήκαμε ως Ν.Δ. για τη διατύπωση στοχευμένων προτάσεων για την αγροτική ανάπτυξη σε κάθε νομό της χώρας, παράλληλα με τα θέματα που αφορούν την υφιστάμενη αγροτική δραστηριότητα(μαστίχα, εσπεριδοειδή, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, ελαιοκομία) επεξεργαζόμαστε προτάσεις που αφορούν στο νεοσύστατο κλάδο της αμπελουργίας και τον αναξιοποίητο κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Η παρουσία στο νησί αυτοφυών φυτών άγριας τουλίπας, ορχιδέας, γλαδίολου, ρόδων του Μαΐου, αποτελούν πολύτιμο υλικό για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ο ανθοτουρισμός καταρχήν ή ο βοτανικός τουρισμός στο πλαίσιο του οικοτουρισμού είναι η αρχική μας πρόταση για την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί απ΄ όλον τον κόσμο για έρευνα και παρατήρηση της εξαιρετικής βιοποικιλότητας και των εντυπωσιακών σχηματισμών της τουλίπας ή των ορχιδέων της Χίου.

Ο πειραματισμός για συστηματική καλλιέργεια των δυο φυτών και την παραγωγή βολβών για χρήση είτε ως πολλαπλασιαστικό υλικό είτε ως προϊόν διατροφής αποτελεί την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τα φυτά αυτά στη Χίο.

Άλλωστε στη Χίο εντοπίζονται τα 4 από τα 11 είδη τουλίπας που φύονται στη χωρά, από τα οποία δεν αξιοποιήσαμε κανένα.

Όχι όμως και οι Ολλανδοί οι οποίοι μετέφεραν γενετικό υλικό στην Ολλανδία από την Ελλάδα και τη Χίο και κατάφεραν να κατακτήσουν την παγκόσμια πρωτιά στην καλλιέργεια της τουλίπας για παραγωγή βολβών και δρεπτών άνθεων χωρίς κανένα είδος τουλίπας, η οποία αποτελεί και το εθνικό της σύμβολο, να αυτοφύεται στη χώρα τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα φυτά αυτά κι’ ορισμένα ακόμα θα προστεθούν στις αγροτικές δραστηριότητες του νησιού όπως και πολλά ακόμα που μέχρι σήμερα είναι παντελώς αναξιοποίητα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Το πρώτο βήμα γίνεται από τη Χίο όπου σύντομα θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗμερίδα: «Διαδίκτυο: Δυνατότητες και Κίνδυνοι»
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση προγράμματος κοινωνικής ευθύνης super market «ΧΑΡΑ»