Αρχική Νέα Τοπικά Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Τηγάνι Σιδηρούντας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Τηγάνι Σιδηρούντας

9

Η έντονη βροχόπτωση δεν εμπόδισε 30 περίπου κατοίκους από τα χωριά Σιδηρούντα και Λιθί να συγκεντρωθούν την Πέμπτη το πρωί στην περιοχή Τηγάνι στις Δυτικές Ακτές της Χίου όπου από την αρχή της εβδομάδας και για 3 μέρες πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι ασκήσεις θα ολοκληρώνονταν σήμερα Παρασκευή, όμως φαίνεται ότι η διάσταση που πήρε το θέμα έκανε τη Στρατιωτική Διοίκηση Χίου να… αναδιπλωθεί.

Επισημαίνοντας ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA  και ότι κοντά βρίσκονται και αρχαιολογικά μνημεία, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιδηρούντας Παντελής Ψαρρός σημείωσε ότι διαταράσσεται η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος ενώ επιπτώσεις θα υπάρχουν και στον τουρισμό σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ασκήσεις.

 

 

 

 

 

Στο πλευρό των κατοίκων και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι βολές γίνονται από τη στεριά προς τη θάλασσα, χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι. Επί τρεις μέρες προκαλούνται ακατάπαυστα τεράστιοι πίδακες και υποβρύχια ωστικά κύματα, αφανίζοντας κάθε έμβια ζωή στις θάλασσες της περιοχής». 

Επίσης στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Κώστας Μούνδρος, που δέχθηκε τα έντονα παράπονα των συγκεντρωμένων οι οποίοι έκαναν λόγω για εμπαιγμό από πλευράς Δήμου, μιας και δεν είναι δυνατόν να μην έχει δοθεί αδειοδότηση από το Δήμο Χίου ή να είναι ενήμερος για τις ασκήσεις.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια για την πραγματοποίηση της άσκησης του στρατού», σημείωσε ο αντιδήμαρχος που υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, που ζητά ενημέρωση για το αν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από τη στρατιωτική άσκηση.

Πάντως για την ανάγκη χωροθέτησης συγκεκριμένου χώρου που θα λειτουργεί ως πεδίο βολής, αναφέρθηκε με σχετικό άρθρο του στον τοπικό τύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης που τόνισε ότι θα αναλάβει η Περιφέρεια πρωτοβουλία διαβούλευσης και συζήτησης όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και της 96 ΑΔΤΕ.

«Σε κάθε περίπτωση ο παραλογισμός της «μετανάστευσης» προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιοχές εκτός Χίου (Λέσβος, Βόρεια Ελλάδα) για να ασκηθούν, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί». επισημαίνει.

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τα τελευταία 3 χρόνια οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων σταμάτησαν στην ουσία τις στρατιωτικές ασκήσεις στο πεδίο βολής των Κάτω Φανών, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν στην περιοχή το μαστιχοφόρο σκίνο.

Επίσης η συγκεκριμένη περιοχή στο Τηγάνι, τη χρησιμοποιούσε ο στρατός τη δεκαετία του ’90 για θερινά “σκηνάκια” και είχαν και τότε δώσει αγώνα οι κάτοικοι με τον πολιτιστικό τους σύλλογο έτσι ώστε να αποδοθεί και πάλι η παραλία στην κοινότητα.

 

Θοδωρής Πυλιώτης