Αρχική Απόψεις Aρθρα Όλοι στη Χίο το Πάσχα, του Στ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ – Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών

Όλοι στη Χίο το Πάσχα, του Στ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ – Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών

14

Φέτος το Πάσχα πέφτει αργά. Ο Απρίλης είναι ένας ήπιος και ευχάριστος μήνας. Ο καιρός είναι γλυκός. Η φύση βρίσκεται στην πιο καλή της στιγμή. Καταπράσινο το περιβάλλον, ύστερα μάλιστα και από τις πλούσιες φετινές βροχές, με τα πουλιά και τα ζουζούνια να έχουν βρει τον παράδεισό τους. Οι λαλάδες ήδη έσκασαν μύτη και τα σπάρτα μοσκομυρίζουν στις πλαγιές. Ένας περίπατος έξω από την πόλη γεμίζει τα πνευμόνια καθαρό αέρα και μας ανανεώνει. Μια αγκαλιά από λεμονανθούς και σπάρτα σκορπά άρωμα στο σπίτι.

Μα κι Χώρα δεν πάει πίσω. Η κοινωνία είναι σχετικά ήσυχη. Οι άνθρωποι εξυπηρετικοί και οι τόποι που αποτελούν αξιοθέατα (μουσεία, κτήρια, παραλίες) προσφέρονται άφθονα και αποτείνονται σ’ όλα τα ενδιαφέροντα.

Είναι και οι κατανυκτικές ακολουθίες, οι Επιτάφιοι, η Ανάσταση και οι τελετές μετά απ’ αυτή (ας πούμε η Δευτέρα της Ανακαινησίμου και το Νιότριτο) δίνουν κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό στον άνθρωπο των αστικών κέντρων. Του αλλάζουν την ψυχική του διάθεση, του θεραπεύουν το άγχος. Γίνονται ακόμη και εκδηλώσεις πολιτισμού για όσους έχουν όρεξη.

Αλλά και τα κέντρα δεν πάνε πίσω!. Μεγάλες ποικιλίες φαγητών, ποτών και γλυκών στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ζαχαροπλαστεία. Δοκιμάσετέ τα και μην ξεχάσετε –πώς είναι δυνατό;- τη μαστίχα και τα συνακόλουθά της. Μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα. Ούζο, κρασί, ηδύποτα, μαντερινάδα.

Αλήθεια, δεν θα το παραμελήσετε. Όλοι στη Χίο το Πάσχα! Μας χρειάζεται. Και αν έχετε διαθέσιμο χρόνο, μπήτε και στον Μάη. Τον Απριλομά τον ύμνησε και ο εθνικός μας ποιητής.

ΣΤΕΡΙΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπεμβάσεις Πυροσβεστικής από τη βροχόπτωση
Επόμενο άρθροΤου ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΕΡΓ. ΜΠΕΛΛΕ: «Καλλικράτης» και διδασκαλία της τοπικής ιστορίας