Αρχική Απόψεις Aρθρα Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, για την 19η Απριλίου, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, για την 19η Απριλίου, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

15

 


 

 

Ο φιλελληνισμός, που εκδηλώθηκε από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αρχικά ως αρχαιολατρεία, θαυμασμός προς την ελληνική αρχαιότητα και ενασχόληση με την αρχαία ελληνική Τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, απέκτησε άλλες διαστάσεις κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη, τόσο οικονομική, όσο και πολιτική, που συνετέλεσε αποφασιστικά στη θετική έκβαση των γεγονότων και στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Προσωπικότητες όπως ο λόρδος Βύρων, που άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι, σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου, ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Ντελακρουά στη Γαλλία, ο Γκαίτε και ο Σίλλερ στη Γερμανία, συγκλόνισαν το σκεπτόμενο κόσμο της διανόησης με τα φιλελληνικά έργα τους και κατάφεραν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη και στη συνέχεια την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης υπέρ του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία.

Ο φιλελληνισμός δε συνιστά απλώς μια ιδεολογία, ένα ρεύμα, ή ένα κίνημα, αλλά πρόκειται για στάση ζωής. Οι φίλοι της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο, είναι και σήμερα πολλοί και σε εμάς εναπόκειται να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα του φιλελληνισμού, αξιοποιώντας τον κατάλληλα μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία.

Άλλωστε τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας φέρνουν έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη της Διεθνούς Αλληλεγγύης, ως διαχρονικής αξίας που μπορεί να κάνει πράξη την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

 

 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου
Επόμενο άρθροΜήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη για το Πάσχα