Αρχική Απόψεις Aρθρα Μυροβόλος και μαγευτική, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μυροβόλος και μαγευτική, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

23

«Ηταν πριν λίγες μέρες, όταν έλαβα ένα γράμμα από μια φίλη μακρινή. Γλυκαίνει η αφή, λένε, όταν κρατάς ένα γράμμα. Προσφέρει μια αλλιώτικη ζεστασιά το χαρτί, ανθρώπινη, υπαρξιακή, θα ‘λεγα, γι’ αυτό και συγκινεί. «Πού λες να πάω τώρα το Πάσχα; Γράψε μου», μου έθεσε την ερώτηση η φίλη μου στο γράμμα της.

Ελα στη Χίο, της έγραψα. Τα πάντα εδώ είναι έρωτας και τρυφερός στεναγμός και χάδι γαλάζιο. Ερωτας τ’ αγέρι που σέρνει μυρωδιές από μικρά πολύχρωμα άνθη τα καθαρά δροσερά βράδια, έρωτας η κάθε γωνιά, η κάθε άκρη της».

Στο πνεύμα των ημερών το σημείωμα-προσκλητήριο στο νησί της, από τη συγγραφέα Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη. «Στη Χίο τώρα η γη σφύζει από τους χυμούς, ξεχειλίζει από ζωή, θυμάται και παραληρεί φρενιασμένη. Θυμάται το κόκκινο της φωτιάς, λάμπει εκτυφλωτικά, λάμπει και μαγεύει απ’ άκρη σ’ άκρη στα χωράφια, στρωμένα από λαλάδες. Τουλίπες, τις λες εσύ. Φαντάσου ένα κατακόκκινο του ονείρου, να τ’ αντικρίζεις ξύπνιος. Δυσκολεύεται η ματιά σου ν’ αποτραβηχτεί, να εγκαταλείψει το θέαμα το μαγευτικό. Εδώ γεννιέται η άνοιξη, θα πεις, εδώ πεθαίνει.

»Επιβάλλεται να ‘ρθεις το Πάσχα στη Χίο, τη νύχτα της Ανάστασης, να βρεθείς εδώ. Εξαίσιο μήνυμα αναστάσιμο οι ρουκέτες της, χιλιάδες χρυσές σαϊτιές, μυριάδες τρεμουλιαστά πετράδια σκορπίζονται στον ουρανό της. Εθιμο παλιό, μήνυμα από φως, ελπίδα, δύναμη, θάρρος. Καταργεί το αμάρτημα, απλουστεύει το μυστήριο. Ανοιξη. Ανάσταση Κυρίου, ζωής, φύσης. Πλημμύρα τα λουλούδια – μαργαρίτες, λιλά ανεμώνες, λευκά κυκλάμινα, κίτρινα και μοβ κρινάκια και μοβ πασχαλιές, μεταξωτές μολόχες, ροζ και θαλασσιά μοσχομπίζελα, ανθισμένο θυμάρι, σχίνοι και σεμνές μυρσινιές. Ελα στη Χίο. Εχει χαμόγελο κι αγάπη. Θα το θυμάσαι σαν όνειρο. Δεν θα το ξεχάσεις. Σε περιμένω». *

ΤΟΥ Γιώργου ΚΙΟΥΣΗ, από τη στήλη ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/4/2011

(Σημείωση chiosnews.com: η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Κυριαζή και είναι από το αρχείο του site μας. Μια αντίστοιχη με λαλάδες φιλοξενεί και το φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)