Αρχική Απόψεις Aρθρα Αντώνης Λυπαρής: Φράγμα Κόρης Γεφύρι- από τα “GREEK STATISTICS”…. στα “GREEK PHENOMENON”

Αντώνης Λυπαρής: Φράγμα Κόρης Γεφύρι- από τα “GREEK STATISTICS”…. στα “GREEK PHENOMENON”

14

ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλώ με αυτή τη σκληρή έκφραση για το έργο του φράγματος στη θέση «Άρτας Γεφύρι» …με συγχωρείτε «Κόρης Γεφύρι». Τα είχαμε πει με ευκαιρία τα περίφημα «συνοδά», καθώς και όταν η προηγούμενη κυβέρνηση (διά των εκπροσώπων της) μας υπόσχονταν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  Τα ξαναείπαμε όταν η πρώην Υπουργός κ. Μπατζελή μας υπόσχονταν δημοπράτηση μέσα στο Σεπτέμβρη του 2010, τα επαναλάβαμε όταν μας επισκέφθηκε στις αρχές του χρόνου η κ. Διευθύντρια του Υπουργείου και αργότερα όταν μας υποσχέθηκαν ότι το έργο θα δημοπρατηθεί το Μάιο. Δεν θα κουραστώ να το διατυμπανίζω, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία: Η μοναδική λύση θα προκύψει μόνο όταν όλοι αυτοί καταλάβουν ότι ξέρουμε τι έχει συμβεί και υποχρεωθούν, υπό την πίεσή μας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διορθώσουν τα «λάθη» τους.

«Στο έργο αυτό συγκεντρώνονται όλα τα είδη παθογενειών που ταλανίζουν τα δημόσια έργα, …..» μας λέει τώρα  ο κ. Μουσουρούλης, μετά την απάντηση που πείρε από το Υπουργείο, σχετικά με την πορεία του έργου. Δε μπορώ να μη σχολιάσω όσα αναφέρει ως παραδείγματα αυτών των παθογενειών.

 

  1. «Ελλιπείς αρχικές μελέτες»

Αν οι μελέτες ήταν πράγματι ελλιπείς, θα έπρεπε να είχε κληθεί ο μελετητής για να τις διορθώσει αδαπάνως. Στην περίπτωσή μας, η εντολή για τις διορθώσεις δόθηκε στον εργολάβο,( με ό, τι αυτό συνεπάγεται), ο οποίος πήρε και την ανάλογη αμοιβή!!! Επιπλέον, η ίδια υπηρεσία που ήλεγξε και ενέκρινε την αρχική μελέτη ως άρτια και άψογη (προκειμένου να πληρώσει το μελετητή), η ίδια αποφάνθηκε ότι η μελέτη παρουσιάζει ελλείψεις, (προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του εργολάβου). Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό οι ελλείψεις της μελέτης επηρέασαν την πορεία του έργου. Έχω την σοβαρή υποψία ότι μάλλον «εφευρέθηκαν» ως άλλοθι. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι δε διαπιστώθηκαν με νόμιμο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα λάθη της μελέτης.

 

  1. «Καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογίας».

      Δε γνωρίζω ποιος έδωσε αυτήν την πληροφορία στον κ. Μουσουρούλη, αλλά τα έγγραφα που έχω εγώ στη διάθεσή μου δείχνουν ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά αξιόλογη καθυστέρηση από τον λόγο αυτό.

 

  1. «επιπτώσεις στο κόστος και τη διαχείριση της σύμβασης» λόγω αρχαιολογίας.

Οι επιπτώσεις αυτές, κυρίως δε οι επιπτώσεις στο κόστος, προήλθαν λόγω παράνομης διαχείρισης της σύμβασης και όχι λόγω Αρχαιολογίας. (όχι όλα τα στραβά ψωμιά… της στραβής πινακωτής!!!)

 

  1. «νέες εργασίες με μηχανικά μέσα…λόγω απαγόρευσης της χρήσης εκρηκτικών.»

Ο νόμος απαγορεύει αυτού του είδους τις «νέες εργασίες». Αυτή η παρανομία ανέβασε το κόστος από τα 14 εκατομμύρια ευρώ στα 21, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τελειώσει το έργο. Για τους δύσπιστους, αντιγράφω στο τέλος, σε παράρτημα, τις διατάξεις που λένε ξεκάθαρα ότι η πληρωμή αυτών των «νέων εργασιών» που επικαλείται ο κ. Μουσουρούλης (και το υπουργείο και ο εργολάβος) δεν είναι νόμιμη.

 

  1. «Ασυμφωνίες μεταξύ υπηρεσίας και αναδόχου στις τεχνικές επιμετρήσεις»

Αν ο εργολάβος δεν έχει «τις πλάτες» της υπηρεσίας, δε μπορεί να καθυστερήσει το έργο ούτε μία μέρα. Η υπηρεσία εγκρίνει, διορθώνει ή απορρίπτει τις επιμετρήσεις και αν αυτή η απόφασή της δεν αρέσει στον εργολάβο, αυτός έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς κανένα δικαίωμα διακοπής των εργασιών.

 

Δε μπορώ να γνωρίζω γιατί τα παραβλέπει όλα αυτά ο  κ. Μπουσουρούλης και γιατί υιοθετεί άκριτα τις απόψεις που μας έφεραν σ’ αυτό το αδιέξοδο. Εγώ τα έχω πει στη σύσκεψη για το θέμα αυτό στις 09-05-2010, παρουσία εκπροσώπου του κ. Μουσουρούλη, για οποιαδήποτε δε επεξήγηση είμαι πάντοτε στη διάθεσή του.

Ξεκινώντας όμως από τόσο λάθος βάση, είναι επόμενο να καταλήγει ο κ. βουλευτής μας σε λάθος πρόταση. Μια πρόταση που θα κάμει τους ευρωπαίους μετά τα “Greek statistics” να μιλάνε πλέον για το “Greek phenomenon”.

 

 

Χίος 28-04-11

Αντ. Λυπαρής

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Απόσπασμα από την εγκύκλιο της Αρχής Πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών, με αρ. πρ. 42694 Α.Πλ. 3058, της 23-06-03

«!   Ενδεικτικά με βάση διαπιστώσεις ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες που συνδέονται με Συμπληρωματικές Συμβάσεις που εγκρίθηκαν με τις ακόλουθες αιτιολογίες :

·        Η λήψη κάποιων αποφάσεων από υπηρεσία ή φορέα του δημοσίου που είναι απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης μετά την υπογραφή της σύμβασης δεν είναι απρόβλεπτη περίσταση δεδομένου ότι η αναθέτουσα αρχή όφειλε να την λάβει πριν την ανάθεση της σύμβασης ή να αναθέσει τη σύμβαση μετά την έκδοση της απαραίτητης απόφασης από άλλη υπηρεσία.»

 

Δηλαδή: Οι εργασίες των εκβραχισμών χωρίς χρήση εκρηκτικών, που κατέστησαν αναγκαίες με απόφαση της Αρχαιολογίας μετά την υπογραφή της σύμβασης,(δηλαδή οι εργασίες που «τορπίλισαν» το έργο) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

·        Με ποιο τρόπο λοιπόν πληρώθηκαν αυτές οι εργασίες;

·        Πώς συναίνεσε η Αρχή Πληρωμής για την πληρωμή τους;

·        Ποιοι άλλοι έχουν συνεργήσει;

·        Ποιοι οφείλουν να γνωρίζουν αλλά σιωπούν;

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜικές Γιαννάρας: Να τεθεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου ο Ρουκετοπόλεμος
Επόμενο άρθροΠΑΜΕ: 4ήμερος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς