Αρχική Νέα Τοπικά Θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου από την Παράταξη “Αγώνας...

Θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου από την Παράταξη “Αγώνας για τα Νησιά μας”

16

 
Επιστολές κατέθεσε στις 18/4 η Παράταξη του Π. Βογιατζή “Αγώνας για τα Νησιά μας” στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση τα εξής θέματα:
 
1. “Ειδική Συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου”
 
Με την επιστολή μας ζητάμε να πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει την πρωτοβουλία για την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Η αιρετή πλέον Περιφέρεια έχει την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να σχεδιάσει τρόπους για την αξιοποίηση, προώθηση και προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας συνολικά και του κάθε νησιού χωριστά.
 
2. Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων”
 
Πρόταση μας είναι να ζητηθεί η παραχώρηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στα νησιά μας όπως το Στρατόπεδο Μοσχονά στους Μυτιληνιούς Σάμου, το Στρατόπεδο της Πέτρας και το υπό εκκένωση Στρατόπεδο 296 Μόριας στη Λέσβο στις τοπικές κοινωνίες (Περιφέρεια, Δήμοι, Σύλλογοι κλπ) προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να επιλύσουν ταυτόγχρονα προβλήματα όπως η έλλειψη πάρκων, χώρων παιδικής αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, σχολικής στέγης.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θέμα: Ειδική Συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια

           Βορείου Αιγαίου

 κ. Πρόεδρε

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης στα νησιά μας. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί νέοι άνθρωποι στα νησιά μας έχουν ασχοληθεί τόσο με τη γεωργία, όσο και με την κτηνοτροφία, βρίσκοντας με τον τρόπο αυτό διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας.

 Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια συνεχώς μεγαλώνουν, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές με τους φυσικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Σήμερα, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και η βαθιά ύφεση, έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο την αγροτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 7,1%, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 Σ’ αυτή τη συγκυρία κρίνεται επιβεβλημένο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει την πρωτοβουλία για την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Η αιρετή πλέον Περιφέρεια έχει την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να σχεδιάσει τρόπους για την αξιοποίηση, προώθηση και προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας συνολικά και του κάθε νησιού χωριστά. Ο αγροτικός τομέας στα νησιά μας έχει και μέλλον και προοπτική αρκεί να στηριχθεί με συγκροτημένο σχέδιο η υφιστάμενη αγροτική δραστηριότητα στα νησιά μας όπως η ελαιοκομία, η κτηνοτροφία, η αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή, η μαστίχα, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.

 Ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθούν και οι αλλαγές που προτείνονται στο Νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στο Νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και τα προβλεπόμενα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε να προγραμματίσετε ειδική θεματική συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

 

Θέμα: Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων

κ. Πρόεδρε

Στα νησιά μας από χρόνια παραμένουν άλυτα αρκετά προβλήματα και μεταξύ αυτών η έλλειψη πάρκων, χώρων παιδικής αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, σχολικής στέγης κλπ.

 Στην ιδιοκτησία του δημοσίου παραμένουν σήμερα όμως αναξιοποίητα, σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης πολλά στρατόπεδα εντός κατοικημένων περιοχών που εκτός του ότι έχουν μετατραπεί σε εστίες σοβαρών κινδύνων και μόλυνσης, δημιουργούν πολύ άσχημη εντύπωση στους κατοίκους και τους επισκέπτες, όπως το Στρατόπεδο Μοσχονά  στους Μυτιληνιούς Σάμου, Στρατόπεδο στη Χώρα Σάμου, το Στρατόπεδο της Πέτρας και το υπό εκκένωση Στρατόπεδο 296 Μόριας στη Λέσβο.

 Πιστεύουμε ότι η παραχώρηση αυτών των στρατοπέδων, καθώς και αντίστοιχες περιπτώσεις που μπορεί στο μέλλον να προκύψουν σε όλα τα νησιά, στις τοπικές κοινωνίες (Περιφέρεια, Δήμοι, Σύλλογοι κλπ ) θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα αλλά και προοπτικές εν όψει μάλιστα του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

 Για το λόγο αυτό και εν όψει των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, παρακαλώ να εισάγεται το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να μας ενημερώσει ο Περιφερειάρχης για τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

                   
Με τιμή

 Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

 

                                                 Παύλος Βογιατζής

Επικεφαλής

 

Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,

Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,

Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης

Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης