Αρχική Νέα Τοπικά ΠΑΜΕ: ρεπορτάζ για το 4ήμερο κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα την Πρωτομαγιά

ΠΑΜΕ: ρεπορτάζ για το 4ήμερο κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα την Πρωτομαγιά

18

 

Αγωνιστικό τετραήμερο του ΠΑΜΕ με κορύφωση την 1η Μάη


Πορεία 1η Μάη 2011
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πλούσιο αγωνιστικό τετραήμερο στο οποίο καλούσε μέσα από εξορμήσεις και πολύμορφές εκδηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα στη Χίο το ΠΑΜΕ. Κεντρικός άξονας των κινητοποιήσεων, η αναγκαιότητα για οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, η συσπείρωση και η αντεπίθεση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία. Το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για έξοδο από την κρίση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων.
 
Από παλαιότερη κινητοποίησητου ΠΑΜΕ στο πλοίο νήσος Θήρα    
Πρώτος σταθμός ήταν η διαμαρτυρία έξω από το πλοίο “Μυτηλήνη¨. Κατά την κινητοποίηση, μέλη του ΠΑΜΕ μπήκαν στο πλοίο και μοίρασαν φυλλάδια σε ναυτεργάτες και επιβάτες. Το κύριο θέμα ήταν η νέα αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισητήρια που μειώνουν το ήδη επιβαρυμένο εισόδημα των εργαζομένων και επιδεινώνουν την κατάσταση στις θαλλάσιες μεταφορές για τα λαϊκά στρώματα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ από την άλλη θησυρίζει το εφοπλιστικο κεφάλαιο. Τα πλοία ανήκουν στους εργάτες, αυτοί τα κατασκευάζουν, αυτοί τα θέτουν σε κίνηση, ακούστηκε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, απεύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα για την 24ωρη απεργία των Ναυτεργατών την 1η Μάη με βάση και την απόφαση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καθώς και κάλεσμα των επιβατών στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Από την κατάληψη στο Σκυλίτσειο
Δεύτερος σταθμός ήταν η κατάληψη στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου και το μπλοκάρισμα για μερικές ώρες στο ταμείο στο νέο χαράτσι κατά των εργαζομένων, που ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η κινητοποίηση συνάντησε για μια ακόμη φορά τη θερμή υποδοχή του προσωπικού αλλά και των επισκεπτών στο Νοσοκομείο.

Συνέχεια δόθηκε με τη μαζική παρουσίαση της ταινίας “Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι”, με το Θανάση Βέγγο, στο καφενείο της πλατείας. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στον Κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

Τέλος των πλούσιων εκδηλώσεων αποτέλεσε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία από το ΠΑΜΕ, όπου μίλησαν το μέλος της Γραμματείας Χίου Ξένος Αξιώτης, οικοδόμος, καθώς και η πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου Στέλλα Αμπαζή ενώ ακούστηκαν ποιήματα.
 
Στις ομιλίες έγιναν αναφορές για την ιστορική σημασία της 1ης Μάη, της πάλης για την κατάκτηση του 8ωρου, της αύξησης των μισθών και σειράς δικαιωμάτων που παίρνονται σήμερα πίσω. Γι’αυτό, τονίστηκε, χρειάζεται οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία και όχι απλώς της εναλλαγής των αστικών κομμάτων. Χρειάζεται οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι, να κάνουν δική τους περιουσία τον πλούτο αυτό. Τα εργοστάσια, οι μηχανές, τα μέσα παραγωγής είναι άχρηστα χωρίς τον εργάτη ενώ η ιδιοκτησία τους από τους καπιταλιστές η πηγή των δεινών των λαϊκών στρωμάτων.
 
Ακολούθησε πορεία μέχρι το “Ηρώον” και κατατέθηκαν στεφάνια από μέλη του ΚΚΕ, τη Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον πρόεδρο του σωματείου ΕΤΕ-ΔΕΗ, το σύλλογο γυναικών Χίου, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΜΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 11 Μάη, στη μεγάλη Πανελλαδική πανεργατική απεργία.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: http://fotis-agoules.blogspot.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε ισχύ το θερινό ωράριο για το “νυχτερινό” της ΔΕΗ
Επόμενο άρθροΤηλέφωνα & διευθύνσεις Υπηρεσιών του Δήμου Χίου.