Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Νύκτας: Η προσφορά των πολιτιστικών Συλλόγων

Γιώργος Νύκτας: Η προσφορά των πολιτιστικών Συλλόγων

11

Ήταν η αναβίωση των αποκριάτικων εθίμων την Τυρινή Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα, που μας έδειξε για μια ακόμα φορά τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, προκειμένου να μένουν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας. Είναι ανάγκη σήμερα που οδεύουμε προς μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία των τεχνοκρατών και των λογιστών, όπου ήθη και αξίες μηδενίζονται και σαρώνονται να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τις ρίζες μας.  

 

Σπουδαίο ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και πρέπει να τους αναγνωρίσουμε τη μεγάλη και αξιέπαινη αυτή προσπάθεια. Μέλη τους άνθρωποι ανιδιοτελείς με διάθεση προσφοράς και αγάπη για τον τόπο τους, έχουν αναλάβει να κρατούν άσβεστες τις τοπικές παραδόσεις και να τις μεταφέρουν σωστά από γενιά σε γενιά.

Για τα παιδιά που θέλουν να διδαχθούν τα τοπικά έθιμα, τους παραδοσιακούς χορούς, τις παραδοσιακές μουσικές και τις λαϊκές τέχνες, ο πολιτιστικός σύλλογος είναι ένα πνευματικό καταφύγιο, ένα πολιτιστικό εργαστήρι που τους ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο και τα κάνει ικανά να μπορούν να ξεχωρίζουν και να απορρίπτουν τα φθηνά υποπροϊόντα που τους προσφέρει το σύστημα, καθώς και τα άφθονα τηλεοπτικά σκουπίδια που τους προσφέρει η φθηνή εμπορική τηλεόραση. Παραδόξως όμως γι’ αυτά κανείς από τους εκπαιδευτικούς και γενικά από τους ανθρώπους του πνεύματος δεν μιλάει, κουβέντα καμιά.

Σε αυτόν τον ευαίσθητο λοιπόν τομέα, η κοινωνική προσφορά αυτών των συλλόγων είναι τεράστια. Περιφέρεια, δήμοι και κάθε άλλος τοπικός παράγοντας οφείλουν να τους προσφέρουν κάθε λογής βοήθεια για να μπορούν να συνεχίζουν το έργο τους και πιο πολύ για να συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η ύπαρξή τους δίνει ζωή και ζωντάνια στις τοπικές κοινωνίες και τις κρατά ενωμένες τόσο στις πόλεις όσο και στα μικρά απομακρυσμένα χωριά.

Μένει λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους καταθέτουν καθημερινά την αγάπη και το μεράκι τους για να μπορεί να μένει αναμμένος ο φάρος του τόπου

τους.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΥΚΤΑΣ

giorgosnuktas@hotmail.com

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ, 24/3/2011

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Χτυπούν” προσκυνητάρια για λίγα ΕΥΡΩ
Επόμενο άρθροπ. Γεώργιος Κωνσταντίνου: Με αφορμή την προκήρυξη θέσεων εφημερίων στην Ιερή μας Μητρόπολη