Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Να διασφαλιστεί ο αναπτυξιακός ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Κ. Μουσουρούλης: Να διασφαλιστεί ο αναπτυξιακός ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

10

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

«Παρεμβαίνετε σ’ ένα χρηματοπιστωτικό Οργανισμό –με ιστορία ενενήντα ετών- και απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχετε διασφαλίσει ούτε τις επιπτώσεις στα έσοδα, ούτε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία προβληματική τράπεζα», τόνισε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου Νόμου «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Ο Βουλευτής, απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε πως η παράταξή τους παρέλαβε το χρέος σε ποσοστό 23% και το τριπλασίασε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σταμάτησε ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα με την πολιτική του «Τσοβόλα, δώστα όλα» και σήμερα έχει αποτύχει σε όλους της τους στόχους, επομένως συνέστησε να μιλούν με περισσότερη σύνεση.

Επί του (πολυ)νομοσχεδίου, ο Κ. Μουσουρούλης επεσήμανε τη συμβολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομής των ΟΤΑ και με δεδομένη τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ζήτησε να διασφαλιστεί ο αναπτυξιακός του ρόλος και μετά το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων. Πρότεινε δε στην Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, να δημιουργήσει εντός του ΤΠ&Δ ένα Ταμείο ανακυκλούμενων πιστώσεων για την παροχή φθηνότερης χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.

Αναφερόμενος στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης διαθεσίμων στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επεσήμανε τυχόν επιπτώσεις στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και υπογράμμισε ότι οι υπερεξουσίες που συγκεντρώνονται πλέον στον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ μπορεί να αποβούν επικίνδυνες. Για το λόγο αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα τεκμήρια εντιμότητας και διασφαλίσεις, ίσως και κατά το πρότυπο των διασφαλίσεων των επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών.

Επικρίνοντας την κατάργηση ρύθμισης, με βάση την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να συνάπτει δάνεια για λόγους χρηματοδότησης παραγωγικών έργων ή κάλυψης αμυντικών δαπανών, ρώτησε τον παριστάμενο Υπουργό, «γιατί δεν χρειαζόμαστε πλέον ρύθμιση που να καθορίζει με ποιες ακριβώς αποδεκτές αιτιολογίες εντέλλεται ο δανεισμός της χώρας;».

 

Ο Βουλευτής Ν. Χίου δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την τροπολογία που κατατέθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, που ορίζει πως το τίμημα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξόφληση του χρέους, σε συνέχεια δέσμευσης του Μνημονίου, με βάση την οποία πριν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να υπάρχει έγκριση των δανειστών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: (η δέσμευση από το Μνημόνιο) «δεν μας εμποδίζει να σας εγκαλέσουμε για άλλη μία φορά και να καταδικάσουμε αυτήν σας την πρακτική. Αποτέλεσε άλλωστε κι ένα λόγο για τον οποίο καταψηφίσαμε το Μνημόνιο πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Εμείς θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτήν, πρέπει να είναι όχημα για την έξοδο από το Μνημόνιο και για την ανάπτυξη».

 

Τέλος, αναφερόμενος στις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), της Ειδικής Γραμματείας Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας -που συστήνεται τώρα- του Υπουργείου Οικονομικών, και του Υπουργείου Επικρατείας, τις χαρακτήρισε αλαλούμ, λέγοντας: «Είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς πώς συμβιβάζονται, πώς συντονίζονται όλα αυτά, μέσα σ’ αυτήν την κυβερνητική Βαβέλ».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή.

 

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

https://www.yousendit.com/download/MEtUeW4xUnJtNEt4dnc9PQ

 


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Χτυπούν” προσκυνητάρια για λίγα ΕΥΡΩ
Επόμενο άρθροπ. Γεώργιος Κωνσταντίνου: Με αφορμή την προκήρυξη θέσεων εφημερίων στην Ιερή μας Μητρόπολη