Αρχική Νέα Τοπικά Πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά 80 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ

Πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά 80 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ

8

 Παρά την οικονομική στενωπό στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνταξιούχοι βουλευτές επιμένουν να διεκδικούν, και μάλιστα αναδρομικά, αυξήσεις στις συντάξεις τους που, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, δύναται να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα αποκάλυψε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή. Η ανώτατη δικαστικός γνωστοποίησε ότι υπάρχουν περίπου 800 με 850 υποθέσεις συνταξιούχων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν τα αναδρομικά τους. Διευκρίνισε δε πως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, «αυτοί που το ζητούν με τη ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές 2003-2007, οι άλλοι που δεν μπήκαν και τα ζητούν πλέον με όλες τις προσαυξήσεις, χωρίς τη ρύθμιση αυτή, και η τρίτη κατηγορία, από το 2008 και εντεύθεν».
Να σημειώσουμε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα. Ενδιαφέρον έχει βέβαια και το τι στάση κρατούν οι πρώην βουλευτές ανάεκλογική Περιφέρεια και αν για παράδειγμα υπάρχουν πρώην βουλευτές του νομού Χίου στη λίστα αυτή.

Οι πρώην βουλευτές χρησιμοποιούν ως «εργαλείο» για τη διεκδίκηση των αναδρομικών τους το δεδικασμένο του μισθοδικείου για τους δικαστικούς, οι οποίοι με το νόμο 3620/2007 και την υπουργική απόφαση του 2008 έλαβαν αναδρομικές αυξήσεις σε δόσεις για μια 5ετία.

Το Πρωτοδικείο στις αρχές του 2009 με απόφασή του δικαίωσε την προσφυγή τέως βουλευτή, ο οποίος διεκδικούσε 233.681 ευρώ. Το Δημόσιο «ανέκοψε» την απόφαση προχωρώντας σε αναίρεση και από τότε η υπόθεση εκκρεμεί.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν πάντως τη δυσφορία τους για τις απαιτήσεις των συνταξιούχων βουλευτών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Απ. Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε μάλιστα ότι το Κοινοβούλιο αποφάσισε, σ’ ό,τι αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών, να μην ισχύσουν και για τους εν ενεργεία βουλευτές. Και απευθυνόμενος στη δικαστικό είπε με νόημα: «Επειδή αναφερθήκατε στα θέματα των συνταξιούχων και για να μην υπάρξει ο συνειρμός, εύκολος σήμερα στην κοινή γνώμη, που χειραγωγείται, σε βάρος του Κοινοβουλίου».

Πράγματι, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. το 2008, οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν προφορικά να μη λάβουν αναδρομικές αυξήσεις οι 300.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση του ζητήματος, αν δεν αλλάξει το Ζ Ψήφισμα του 1974, βάσει του οποίου προβλέπεται ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών και συντάξεων δικαστικών και βουλευτών. *

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ