Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Υπουργείου σε ερώτηση Μουσουρούλη για συγχωνεύσεις φορέων δημοσίου

Απάντηση Υπουργείου σε ερώτηση Μουσουρούλη για συγχωνεύσεις φορέων δημοσίου

8

 

Τετάρτη, 11.5.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Γραφείο του Αντιπροέδρου, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, μία Γνωμοδοτική Διυπουργική Επιτροπή, ένας τουλάχιστον ακόμη νόμος και άγνωστος αριθμός μελετών που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», απαιτούνται κατά το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου, σύμφωνα με απάντησή του σε σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 14196/675/01.04.2011) του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστή Μουσουρούλη.

Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση στερείται πρωτοβουλιών και σχεδιασμού, καθώς το πολύπλοκο σύστημα που επέλεξε για τη διαδικασία συγχωνεύσεων, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την «επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της αναδιοργάνωσης του δημοσίου» και τη «μείωση των δημοσίων δαπανών» που επικαλείται το Υπουργείο, σχολιάζει ο βουλευτής Χίου.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής διγλωσσίας, είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στην απάντησή του αποδέχεται ότι η Εταιρία Ειδικού Σκοπού «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ), όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά αποδίδει όφελος για τα κρατικά έσοδα. Στον αντίποδα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Στατιστική Αρχή την έχει κατατάξει, μαζί με τη ΜΟΔ ΑΕ, στους φορείς του δημοσίου που επιβαρύνουν το χρέος. Μάλιστα, σε απάντηση επί προγενέστερης Ερώτησης (Αρ. πρωτ. 6831-229/29-11-2010) του Βουλευτή για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως τόσο η ΜΟΔ, όσο και η ΚτΠ, είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς, «παραγωγοί λοιπού μη εμπορεύσιμου προϊόντος», που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στη Γενική Κυβέρνηση «κατά την πρόσφατη κοινοποίηση των στοιχείων για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος».

 

Τέλος, με αφορμή τις απαντήσεις αυτές, ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει συστήσει 41 νέες Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, 11 Αυτοτελή Γραφεία, 2 Ανεξάρτητες Αρχές, 3 Ινστιτούτα, χωρίς να προσμετρούνται και τα νέα όργανα που δημιουργήθηκαν με το Νόμο «Καλλικράτη» (Συμβούλια, Συμπαραστάτες κλπ).