Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ευχές και οδηγίες προς τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων από την περιφερειακή...

Ευχές και οδηγίες προς τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων από την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου

18

 Ένας μεγάλος ανθρωπιστής, γιατρός και φιλόσοφος, ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, συμβουλεύοντας τους νέους, έγραψε ότι «το ωραιότερο πράγμα στη ζωή είναι να γνωρίσει κανείς, όταν είναι ακόμα νέος, τις σκέψεις των μεγάλων ανθρώπων. Και αυτό πρέπει να γίνει για να μορφωθεί ο άνθρωπος πραγματικά και όχι για να περάσει τις εξετάσεις του με καλό βαθμό». Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια, την οποία, συχνά παραβλέπουμε ιδίως όταν πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων. Η γνώση αποτελεί από μόνη της ένα παντοδύναμο εργαλείο με άφθαρτη αξία και βαρύτητα.

Κατανοώντας, ωστόσο, πλήρως τη μέγιστη σημασία των Πανελληνίων εξετάσεων ως αδιαμφισβήτητο σταθμό για τη ζωή, το ακαδημαϊκό και το επαγγελματικό μέλλον των υποψηφίων μας θα θέλαμε να τους ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία και δύναμη. «Διαλέγω ένα επάγγελμα σημαίνει διαλέγω έναν τρόπο ζωής», αφού αυτό είναι που συχνά καθορίζει την πορεία και τις επιλογές μας. Τους καλούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία των εξετάσεων με θάρρος και ψυχραιμία προκειμένου να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσπαθειών, της μελέτης και των προσδοκιών τους. 

Το άγχος των εξετάσεων είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση δεδομένου του βαθμού που έχουν επενδύσει συναισθηματικά σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται η προσωπική αξία και οι ικανότητες κάθε μαθητή με την απόδοση του στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για μια μόνο από τις πολλές ευκαιρίες εξέλιξης στη ζωή του, καλό θα είναι να της προσδώσει την αξία που της αρμόζει, δίχως υπερβολές.

·        Για το λόγο αυτό και προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τις ημέρες αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν δημιουργικά το άγχος με καλή προετοιμασία και οργάνωση της μελέτης τους. 

·        Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου καλό θα ήταν να ξεκουράζονται αρκετά, κάνοντας, παράλληλα, και συχνά διαλείμματα χαλάρωσης, δίχως να παρεκκλίνουν από τις συνήθειές τους στον τρόπο μελέτης και τις ώρες ύπνου.

·        Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η σωστή διατροφή, η οποία θα βοηθήσει καθοριστικά στην επίτευξη πνευματικής διαύγειας και καλής φυσικής κατάστασης.

·        Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξεταστικό κέντρο είναι σημαντικό το να ακολουθήσουν προσεκτικά και πιστά τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τα μέλη της Επιτροπής των Πανελληνίων και τους επιτηρητές τους, κυρίως αναφορικά με τη χρήση κινητών, την κατοχή σημειώσεων/βιβλίων, αλλά και την τήρηση των κανόνων διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων.

·        Επίσης, θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά το κάθε θέμα ξεχωριστά και να αξιολογήσουν ανάλογα το χρόνο που απαιτείται για την απάντησή/επίλυσή του. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι αρκετός αλλά πολύ συγκεκριμένος. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρονοτριβή.  

·        Τέλος, δεδομένου ότι η πίεση των ημερών αυτών μπορεί να είναι αυξημένη, καλό θα ήταν να μοιράζονται με την οικογένεια, τους καθηγητές και τους φίλους τους κάθε ανησυχία και προβληματισμό τους, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους και την εξεύρεση σωστών λύσεων.

Εξάλλου στην προσπάθειά τους αυτή δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι. Είμαστε όλοι κοντά τους έτοιμοι να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Εμείς οι παράγοντες της εκπαίδευσης καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι κυριότεροι, όμως, συμπαραστάτες είναι οι γονείς των μαθητών μας στους οποίους ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη γιατί ο ρόλος τους στη φάση αυτή είναι πολύ σημαντικός.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή της εκπαίδευσης, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας. Οι λειτουργοί της εκπαίδευσης γνωρίζουν καλά ότι όλα όσα θεωρούμε σημαντικά στη ζωή-και η γνώση είναι, αναμφισβήτητα, ένα από αυτά- δεν έχουν ηλικία. Για το λόγο αυτό, έχοντας «πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους», φρόντισαν με ευαισθησία και ευσυνειδησία για άλλη μια σχολική χρονιά να φέρουν σε πέρας την υψηλή αποστολή τους. 

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  Δ/ΝΤΡΙΑ

Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΕΛΛΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟΜΙΛΙΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ κατά τον εορτασμο της ΗΜΕΡΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Επόμενο άρθροΕπέκταση παραλιακού δρόμου κοινότητας Λαγκάδας για κατασκευή πεζόδρομου