Αρχική Απόψεις Aρθρα ΟΜΙΛΙΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ κατά τον εορτασμο της ΗΜΕΡΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ...

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ κατά τον εορτασμο της ΗΜΕΡΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

57

Η ένοπλη σύρραξη των εθνών κατά των 2ο παγκόσμιο πόλεμο, που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου του έτους 1939, υπήρξε μια από τις πιο καταστροφικές στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, μα και στις πιο φονικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η πολεμική αυτή καταιγίδα, στην οποία πήραν μέρος τα περισσότερα έθνη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κόστισε πάνω από 55.000.000 νεκρούς στην ανθρωπότητα και σκόρπισε την ερήμωση, τη στάχτη, τον πόνο και τη δυστυχία.

Πρώτη η χώρα μας, βροντοφώναξε το ιστορικό <<ΟΧΙ>> και αγωνίστηκε με πείσμα, πίστη, αυταπάρνηση και αυτοθυσία και ουσιαστικά συνέβαλε στην ήττα των εχθρών και στη ειρηνεύσει του κόσμου.

(1939-1945 )  έξι ολόκληρα χρόνια αιματοχυσίας και καταστροφών, έξι ολόκληρα χρόνια πίκρας, πείνας και πόνου, δημιούργησαν την οδυνηρή τραγωδία των λαών, σκορπίζοντας τους καπνούς της απογοήτευσης.

Ο πόλεμος είναι συνώνυμος της απώλειας ανθρώπινων ζωών, της πρόκλησης πόνου, οδύνης και σπαραγμού, της δημιουργίας υλικών καταστροφών γι αυτό και είναι απευκταίος. Είναι δε καταδικαστέος ο πόλεμος όταν γίνεται για άδικους και παράνομους λόγους, όταν στοχεύει στην κατανομή και ανακατανομή κτήσεων και εδαφών, στην επαναχαραξη συνόρων, στην κλοπή του πλούτου ανίσχυρων και απροστάτευτων χωρών.

Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ << φόρο αίματος>> στο Β παγκόσμιο πόλεμο τόσο κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ήπειρο, Μακεδονία και Κρήτη, όσο και κατά την τετράχρονη κατοχή.

Κατακτώντας την Ελλάδα οι φασίστες, οι Ναζί, δεν κάθισαν πάνω σε δάφνες, αλλά σε δηλητηριασμένα αγκάθια.

Κάθε μέρα που περνούσε είχαν και πολλές λαχτάρες στα βουνά, από τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ που είχαν δημιουργηθεί εν τω μεταξύ οι αντιστασιακές αυτές οργανώσεις καθώς και στις πόλεις και στα χωριά. Είχαν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους με αυτό τον ατίθασο λαό και ξεθύμαιναν με λύσσα, για κάθε Έλληνα αντιστασιακό.

Μετά από κάθε λαχτάρα που πάθαιναν οι φασίστες , μη μπορώντας να ξεθυμάνουν άλλου έμπαινα στα ελληνικά χωριά, γκρέμιζαν, έβαζαν φωτιά και σκότωναν όσους κατοίκους μπορούσαν να πιάσουν εκεί ή και περαστικούς στους δρόμους.

Το ελληνικό κράτος με νόμο του 1999 καθιέρωσε την 9η Μάιου ημέρα λήξης του Β παγκοσμίου πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού 1941-1944.

Σαν σήμερα το μερονύχτιο της 8η προς 9η  Μαιου1944στην πόλη Ρενς της Γαλλίας υπογράφηκε ενώπιων του στρατηγού Αϊζενχάουερ και παρουσία των επιτελαρχών Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας, Αμερικής, από τον Γερμανό ναύαρχο Νταινιτς, ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων άνευ όρων κι έτσι έχουμε την τυπική λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η ημέρα της Ευρώπης είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και γιορτάζεται την 9η Μάιου .

Η ημέρα της Ευρώπης μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα << ενότητα στην πολυμορφία>> συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της ένωσης. Η ιδέα της ευρωπαϊκής ένωσης ξεκίνησε σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μέσα από τους καπνούς και τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν τότε που χιλιάδες άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν και εκατομμύρια άλλοι έμειναν πίσω να υπομένουν τραγικά το τέλος  που θα τους λύτρωνε από τους εφιάλτες, τις ένοχες και τις θύμησες από τις εκατόμβες των αγαπημένων τους προσώπων.

Μέσα σ’αυτόν τον σιωπηλό τρόμο, όπου χιλιάδες μάτια ατένιζαν απεγνωσμένα ένα αβέβαιο μέλλον, ο άνεμος παρέσερνε μια χαμηλοτονη, αλλά ακαταπόνητα επαναλαμβανόμενη φράση <<όχι πια πόλεμος… όχι πια άλλα δάκρυα!>>.

Κι επιτέλους! Κάποια φωτισμένα μυαλά αφουγκραστήκαν αυτόν τον πεισματικά τραγικό ψίθυρο και αποφάσισαν να τολμήσουν ένα ανεπανάληπτο για τον εικοστό αιώνα εγχείρημα μεγάλης ιστορικής σημασίας, που σφράγισε την ειρηνική πορεία της μεταπολεμικής Ευρώπης, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Η πρώτη νύξη έγινε στις 19 Σεπτέμβριου 1946 από τον τότε βρετανέ πρωθυπουργό Τσώρτσιλ που σε ένα λόγο του στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πρότεινε την ίδρυση των <<Ηνωμένων Πολιτειών της  Ευρώπης>>.

Η 9η Μάιου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξεκίνημα της συνεργασίας και της ενωτικής διαδικασίας των λαών της  Ευρώπης. Είναι η μέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής ένωσης ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρόμπερ Σουμάν διεκήρυξε το 1950τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και σηματοδότησε την απαρνητής μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε πότε η ευρωπαϊκή ήπειρος και την έναρξη ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Της συνεργασίας που έγινε το θεμέλιο για την οικοδόμηση της σημερινής ευρωπαϊκής ένωσης.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κ. Μουσουρούλη για μεταφορές στα Αστικά κέντρα
Επόμενο άρθροΤα προϊόντα της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. στο 2ο Agroguality Festival