Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πανελλήνιες εξετάσεις: πήραν τα γραπτά πίσω στα Μαθηματικά!

Πανελλήνιες εξετάσεις: πήραν τα γραπτά πίσω στα Μαθηματικά!

13

“Εγκληματική”, χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας προς στους υποψήφιους στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ΓΠ. Τους έδωσαν τα θέματα, τους τα πήραν και τους τα έδωσαν πίσω σε 40 λεπτά!!!! , καταγγέλει επιτηρητής και από τη Χίο που αναφέρει χαρακτηριστικά:
Διαμαρτύρομαι για την προχειρότητα της διαδικασίας και την ταλαιπωρία των υποψηφίων στο μάθημα Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής.

 
Γιατί δεν έχει ακουστεί πουθενά σε τηλεορασεις το φοβερό για πανελλήνιες εξετάσεις γεγονός να ανακληθούν τα θέματα μαθήματος (Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής ΓΠ), τα οποία είχαν μοιραστεί στους εξεταζομένους μαθητές. Οι μαθητές ξεκίνησαν να γράφουν, μετά τους ζητήσαμε τα θέματα πίσω και στη συνέχεια για 40 περίπου λεπτά περιμέναμε να έρθουν τα καινούργια. Θα σας παρακαλούσα να υπάρξει κάποια ενημέρωση.

Με τιμή
Ένας επιτηρητής”.

Το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στο διαδίκτυο, σε εκπαιδευτικές σελίδες όπως για παράδειγμα στο alfavita.gr όπου αναδημοσιεύουμε και τη σχετική επώνυμη καταγγελία του Προέδρου της ΕΛΜΕ Ημαθίας Νίκου Μπέκη:

“Ένα πρωτοφανές γεγονός συνέβη φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αφορά το μάθημα των μαθηματικών. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την εκπομπή των θεμάτων και ενώ στα περισσότερα εξεταστικά είχαν ήδη μοιραστεί αυτά στους υποψήφιους, ήλθε κατεπείγουσα εντολή να τα αποσύρουν γιατί θα έστελναν άλλα. Πράγματι, μετά από κάποιο διάστημα στάλθηκαν εκ νέου θέματα, τα οποία όμως ήταν ίδια με τα πρώτα, με μια προσθήκη μιας παρένθεσης σ’ ένα απ’ αυτά.

Το γεγονός αυτό, που πρώτη φορά συμβαίνει σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, εγείρει σοβαρό ζήτημα όχι απλά δυσλειτουργίας, προχειρότητας ή ανοργανωσιάς, αλλά αξιοπιστίας και, ακόμα περισσότερο, διαβλητότητας των εξετάσεων στο εν λόγω μάθημα. Και αυτό γιατί μεσολάβησε χρόνος, σ’ άλλο εξεταστικό μεγαλύτερος, σ’ άλλο μικρότερος, απ’ τη στιγμή που αποσύρθηκαν τα πρώτα θέματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να δουν οι υποψήφιοι, μέχρι να δοθούν τα δεύτερα, που ήταν ίδια, με εξαίρεση την προσθήκη της παρένθεσης όπως είπαμε. Άρα πολλοί υποψήφιοι είχαν, θεωρητικά τουλάχιστον, σεβαστό χρόνο στη διάθεσή τους να κουβεντιάσουν μεταξύ τους τις απαντήσεις καθώς περίμεναν τα νέα θέματα!

Αυτό λοιπόν δεν ήταν ένα απλό λάθος, αλλά ευθεία υπονόμευση του ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ίσως του μόνου θεσμού που μένει σχετικά αλώβητος στη χώρα της πολιτικής ρεμούλας και της διαφθοράς. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την ταραχή, το άγχος και την ανησυχία, που δικαιολογημένα προκλήθηκε στους υποψήφιους, απ’ όλη αυτή την απαράδεκτη, το λιγότερο, ιστορία. Ο λόγος στην λαλίστατη κ. Διαμαντοπούλου να εξηγήσει πως συμβαδίζει όλο αυτό με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής». Εκτός κι αν θεωρεί ότι οι υποψήφιοι δεν είναι πια μαθητές.

 

Ο Νίκος Μπέκης είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας”