Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Πώς ο τουρισμός μπορεί να αιμοδοτήσει την ανάπτυξη” – Δηλώσεις Κ. Αρσένη...

“Πώς ο τουρισμός μπορεί να αιμοδοτήσει την ανάπτυξη” – Δηλώσεις Κ. Αρσένη στο ρ/σ Flash

15

 

 

S&D

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «FLASH»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2011

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

“Έχουμε δύο μοντέλα τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε το μοντέλο των Κυκλάδων και το μοντέλο της Δωδεκανήσου. Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι το μοντέλο των Κυκλάδων, όπου έχουμε μικρές οικογενειακές μονάδες, μικρομεσαίες και  μικρές επιχειρήσεις, είναι ένα μοντέλο που έχει πετύχει μία σημαντική αναδιανομή του πλούτου τοπικά, έχοντας μεγαλύτερη διασπορά του τουριστικού εισοδήματος, αλλά και παραμονή του εισοδήματος στον τόπο. “

 

“Μια μικρή οικογενειακή μονάδα η οποία θα χρησιμοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τοπικούς πόρους είναι ένας πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας. Ένας κρίσιμος πολλαπλασιαστής στην μικρή κλίμακα που μπορεί να τον χάσουμε στις μεγάλες μας αναλύσεις.”

“Συνήθως ο τουρισμός που προσελκύεται από αυτό το τουριστικό προϊόν είναι τουρισμός υψηλών εισοδημάτων και φέρνει μεγαλύτερο εισόδημα στον τόπο από ότι ο μαζικός τουρισμός.”

 “Η Κρήτη έχει και τα δύο μοντέλα ανάπτυξης. Έχει εκπληκτικά ξενοδοχεία για όλα τα εισοδήματα, που σέβονται την ομορφιά που φέρνει τον επισκέπτη και τον τουρίστα σε έναν τόπο.  Το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναδιανέμουν το εισόδημα τοπικά. Αντίθετα έχει και τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες καταστρέφουν αυτό τον πανέμορφο τόπο με έναν μη αναστρέψιμο τρόπο και δεν φέρνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.”

“Είναι μεγάλος ο πλούτος που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, που υπάρχει στην Ελλάδα από επιχειρήσεις που είναι πρότυπες. Ξενοδοχεία ή  ενοικιαζόμενα δωμάτια σε παραδοσιακά ή σε διατηρητέα κτίρια που προσφέρουν τοπικά προϊόντα στο πρωινό τους, που δίνουν παραγωγικές δραστηριότητες στον τόπο τους και προσελκύουν υψηλά, μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα. “

“Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι θέσεις απασχόλησης και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται σε μία παραγωγική βάση που αποτελείται από  μικρές και κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί παράγεται η απασχόληση, αυτή είναι η παραγωγική μας βάση. Και αυτή πρέπει να ενισχύσουμε.”

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ακούσουμε τώρα τη συνέντευξη την οποία πήρα νωρίτερα από την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, η οποία αντί να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενδεχομένως θα μπορούσε και να την βλάψει.

Γιατί; Θα ακούσουμε τι μας λέει ο κ. Αρσένης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη καλή σας ημέρα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, είναι γενικώς γνωστό ότι ο τουρισμός μας αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μια και άλλη βαριά βιομηχανία δεν φαίνεται να έχουμε τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτό όμως το οποίο φαντάζομαι ότι απεύχεστε να γίνει και είναι να κάτι το οποίο το έχετε επισημάνει επανειλημμένως με δεδομένες τις οικολογικές σας ευαισθησίες, ότι δεν θέλετε να μετατραπούμε σε ένα είδος τουριστικής Ντίσνεϊλαντ και να αρχίσουμε χωρίς σχεδιασμό κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων στα πρότυπα για παράδειγμα της Μαγιόρκα και της Μινόρκα στην Ισπανία, όπου εκεί μιλάμε πραγματικά για την απόλυτη βιομηχανία του τουρισμού.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, εν πάση περιπτώσει να μην έχουμε οικοδομικά αίσχη μεσούσης της κρίσης, γιατί και ο τουρισμός και η ανάπτυξη είναι κι αυτά σημαντικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στο θέμα της χωροταξίας και στο θέμα της ορθής χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων μας. Η δικιά μου εμπειρία πριν την Ευρωβουλή από το χώρο του τουρισμού, όπου δούλευα στο κομμάτι του αειφόρου τουρισμού και στο πώς μπορεί να αναπτυχθούν πρότυπα τα  νησιά μας, είναι ότι θα πρέπει να εστιαστούμε στις επιχειρήσεις που αφήνουν περισσότερα χρήματα στον τόπο μας.

Οι πολύ μεγάλες επενδύσεις allinclusive,  όπως στην Κρήτη και στην Κω, στην Ρόδο κλπ., παρατηρούμε ότι δεν βοηθούν -σημαντικά τουλάχιστον- την τοπική απασχόληση. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι εισαγόμενα και τελικά δεν μένει τίποτα σχεδόν στον τόπο.

Έχουμε δύο μοντέλα τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε το μοντέλο των Κυκλάδων και το μοντέλο της Δωδεκανήσου. Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι το μοντέλο των Κυκλάδων, όπου έχουμε μικρές οικογενειακές μονάδες, μικρομεσαίες και  μικρές επιχειρήσεις, είναι ένα μοντέλο που έχει πετύχει μία σημαντική αναδιανομή του πλούτου τοπικά, έχοντας μεγαλύτερη διασπορά του τουριστικού εισοδήματος, αλλά και παραμονή του εισοδήματος στον τόπο. Αντίθετα το μοντέλο της Ρόδου που είναι το  μοντέλο κυρίως των μεγάλων ξενοδοχείων, έχει τελικά μικρό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, πολύ μικρότερο απ’ αυτό των διάσπαρτων μικρών μονάδων των Κυκλάδων.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι θέσεις απασχόλησης και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται σε μία παραγωγική βάση που αποτελείται από  μικρές και κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί παράγεται η απασχόληση, αυτή είναι η παραγωγική μας βάση. Και αυτή πρέπει να ενισχύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε, ότι για παράδειγμα ένα εξαιρετικά καλό μοντέλο τέτοιου τύπου αποτελεί η Ιταλία, η οποία μίλαγα πρόσφατα με έναν στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και μου έλεγε ακριβώς αυτό το οποίο μου επισημαίνετε εσείς, αλλά εκεί έχουν αναπτύξει πάρα πολύ και τον οικοτουρισμό και τον αγροτοτουρισμό με τη λογική ότι για παράδειγμα όλη η «Βάλντα Όστα», το «Πιεμόντε» και όλες αυτές οι περιοχές φημίζονται για τα αγροτικά τους προϊόντα και έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αυτό το οποίο λέτε, μικρές μονάδες με σεβασμό στο περιβάλλον, απασχόληση των ντόπιων σ’ αυτές τις μονάδες, αλλά και προώθηση των τοπικών προϊόντων, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται στο βαθμό που πρέπει στη χώρα μας.

Και δεν ξέρω αν θα θέλατε να μου πείτε πέραν αυτού τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή πώς αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι – ας πούμε – Νιοτοευρωπαίοι για να μπορούμε να συγκρίνουμε πιο εύκολα τα τουριστικά μοντέλα, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί αυτό το ζήτημα, πώς το προσεγγίζουν.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα διαφωνήσω μερικώς μαζί σας για τον εξής λόγο. Η δουλειά μου πριν το Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο εντοπισμός και η δημιουργία ενός δικτύου καλών πρακτικών για την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό που είδα και εγώ και οι τότε συνεργάτες μου στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλος ο πλούτος που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, που υπάρχει στην Ελλάδα από επιχειρήσεις που είναι πρότυπες, που κάνουν αυτά που ακριβώς που κάνουν οι γείτονες μας στην Ιταλία. Ξενοδοχεία ή  ενοικιαζόμενα δωμάτια σε παραδοσιακά ή σε διατηρητέα κτίρια που προσφέρουν τοπικά προϊόντα στο πρωινό τους, που δίνουν παραγωγικές δραστηριότητες στον τόπο τους και προσελκύουν υψηλά, μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα.

Συνήθως βέβαια ο τουρισμός που προσελκύεται από αυτό το τουριστικό προϊόν είναι τουρισμός υψηλών εισοδημάτων και φέρνει μεγαλύτερο εισόδημα στον τόπο από ότι ο μαζικός τουρισμός που βλέπουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όπου θα πάρει ο Βρετανός το φτηνό πακέτο ακριβώς και θα έρθει να περάσει ξέρω εγώ στην Κεφαλονιά …

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο τουρισμός με το βραχιολάκι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, ακριβώς.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα πρότυπα παραδείγματα τα έχουμε εδώ, στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης νησιού, όταν έχουμε την Ύδρα. Η Ύδρα είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, το μόνο νησί που δεν επιτρέπεται αυτοκίνητο.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ένα πρότυπο νησί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και οικιστικά και χωροταξικά νομίζω ε;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Και ένα νησί που έχει κρατηθεί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’60 τουλάχιστον έως σήμερα σταθερά. Αντίθετα άλλα νησιά ανέβηκαν και κατέβηκαν ανάλογα πώς διαχειρίστηκαν το περιβάλλον τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Θεωρώ δηλαδή ότι θα πρέπει πάντοτε να μελετάμε τα παραδείγματα στον τόπο μας. Η Κρήτη έχει και τα δύο μοντέλα ανάπτυξης. Έχει εκπληκτικά ξενοδοχεία για όλα τα εισοδήματα, που σέβονται την ομορφιά που φέρνει τον επισκέπτη και τον τουρίστα σε έναν τόπο.  Το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναδιανέμουν το εισόδημα τοπικά.

Αντίθετα έχει και τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες καταστρέφουν αυτό τον πανέμορφο τόπο με έναν μη αναστρέψιμο τρόπο και δεν φέρνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή σήμερα είναι τι φέρνει ανάπτυξη και …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αυτή είναι και η ερώτησή μου, τι μπορεί τελικά να φέρει ανάπτυξη χωρίς όμως να καταστρέψει το περιβάλλον;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή κ. Φαναριώτη παίζεται στο πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη δύναμη του Έλληνα πολίτη να μπορεί να συμμετέχει στην οικονομία, να συμμετέχει στην τοπική αγορά, να  μπορεί να αγοράσει προϊόντα, να μπορεί να είναι ο καθένας μας ξεχωριστά μια μικρή κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επιμένοντας ελληνικά δηλαδή ενθυμούμενοι ένα παλιό σλόγκαν;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, σαφέστατα, επιμένοντας σε οτιδήποτε αφήνει εισόδημα στον τόπο μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο κορμός της οικονομίας μας. Εκεί παράγεται η απασχόληση, εκεί παράγεται η ανάπτυξη, εκεί στηρίζεται η οικονομία.

Μ’ αυτή την κρίση, είναι οι  μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται, είναι αυτές που κλείνουν, τα μαγαζιά που πολλές φορές βλέπουμε  να μένουν  ανοίκιαστα στη γειτονιά μας. Και αυτή είναι η μεγάλη απειλή για την ελληνική οικονομία, η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό ισχύει και για τον τουρισμό. Μια μικρή οικογενειακή μονάδα η οποία θα χρησιμοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τοπικούς πόρους είναι ένας πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας. Ένας κρίσιμος πολλαπλασιαστής στην μικρή κλίμακα που μπορεί να τον χάσουμε στις μεγάλες μας αναλύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ήσασταν πολύ σαφής κ. Αρσένη. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το χρόνο σας.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ θερμά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα στο Στρασβούργο.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓανιάρης σε Βρουλή για Σπήλαια: την ευθύνη έχει από ΥΠΠΟ η ΕΝΑ Χίου
Επόμενο άρθροΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ με 2η συνάντηση Μουσείων Χίου