Αρχική Νέα Τοπικά Κοινή δήλωση των Βουλευτών της Ν.Δ. Ι. Πλακιωτάκη Τομεάρχη Ναυτιλίας και Ι....

Κοινή δήλωση των Βουλευτών της Ν.Δ. Ι. Πλακιωτάκη Τομεάρχη Ναυτιλίας και Ι. Βρούτση Αν. Τομεάρχη Οικονομικών, για την κατάργηση των τελών Υπέρ Τρίτων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

4

 

Δευτέρα, 16.5.2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κοινή δήλωση των Βουλευτών της Ν.Δ. κκ Ιωάννη Πλακιωτάκη Τομεάρχη Ναυτιλίας και Ιωάννη Βρούτση Αν. Τομεάρχη Οικονομικών, για την κατάργηση των τελών Υπέρ Τρίτων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 

«Η παρατεταμένη και διογκούμενη ύφεση και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ήρθαν να προστεθούν στα σοβαρά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ακτοπλοΐα στη χώρας μας.

Η οικονομική κατάσταση, των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι τραγική. Συσσωρεμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. €, ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, μείωση της ζήτησης των εισιτηρίων λόγω αυξημένων ναύλων και διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως κρατήσεις υπέρ τρίτων, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές που διαμορφώνουν το πρόβλημα.   

Σε όλα τα προηγούμενα, η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη:  Την αύξηση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (φορτηγά και Ι.Χ. από 19% σε 23%, επιβάτες από 11% σε 13%), η οποία με τη σειρά της, οδήγησε σε αναγκαστική αύξηση τις τιμές των ναύλων.

Οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή, μειώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και αυξάνουν δραματικά το κόστος ζωής των νησιωτών, αφού αγαθά και υπηρεσίες γίνονται πλέον πολύ ακριβότερα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Η Ελληνική Ακτοπλοΐα και τα σύνθετα προβλήματα της, πρέπει να τεθούν άμεσα σε πρώτη προτεραιότητα, διαφορετικά κινδυνεύει με κατάρρευση. Εξέλιξη, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα των νησιών.

Εδώ και καιρό, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει απλώς την πρόθεσή της, να καταργήσει κάποια από τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιπλέον εξαγγελία.

Επειδή, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά συνεχώς οξύνονται, με σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στο κόστος ζωής των νησιωτών, αλλά και στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Επειδή, η Κυβέρνηση δείχνει να μην διαθέτει σχέδιο και να μην παρεμβαίνει για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Καταθέσαμε ερώτηση (αρ. πρωτ.16330/16-5-2011), προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις τις κυβέρνησης, σχετικά με την πολιτική της στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η Ν.Δ., πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της τιμής των ναύλων. Συγκεκριμένα, η κατάργηση των μη απαραίτητων κρατήσεων υπέρ τρίτων και η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, θα επιφέρουν ουσιαστική μείωση τους, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των νησιωτών, θα τονώσουν τις εταιρείες και ταυτόχρονα θα καταστήσουν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό».