Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανάγκη η ενότητα των εργατών απέναντι...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανάγκη η ενότητα των εργατών απέναντι στα ψεύδη και τις προβοκάτσιες των επιχειρηματιών υδατοκαλλιεργητών

16

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε πλήρη ταύτιση με τους επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργητές εμφανίστηκε η Δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, αθετώντας τα όσα δεσμεύτηκε  τις προηγούμενες μέρες  στους ψαράδες για την άρνηση δημιουργίας ΠΟΑΥ στην περιοχή μας.

Μέχρι και «σκονάκια» που του είχαν δώσει οι ιχθυοκαλλιεργητές χρησιμοποίησε προκειμένου να απαντήσει στη Λαϊκή Συσπείρωση, θέτοντας ζητήματα που δεν είχαν μπει στη συζήτηση.

Επί της ουσίας το επιχειρηματικό κεφάλαιο ΝΗΡΕΑΣ, ΦΟΡΚΥΣ, ΑΡΓΩ, μαζί με τα πρόθυμα στελέχη του να το υπηρετούν παίζοντας το ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας, χρησιμοποιώντας τον πόνο, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες των εργατών στις επιχειρήσεις του, προσπάθησε, εκβιάζοντας, να φέρει  σε σύγκρουση τους εργάτες με τους ψαράδες και τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Με ψέματα του τύπου, «κλείνουν οι επιχειρήσεις, χάνετε τις δουλειές σας» αποπροσανατόλισαν από το κύριο , που είναι η δημιουργία Περιοχής υδατοκαλλιεργειών, ΠΟΑΥ, ζήτημα που το ΠΑΣΟΚ διά του υπουργού του Σηφουνάκη και του Σ/Ν που έχει καταθέσει για διαβούλευση , το απλώνει σε όλη την Ελλάδα, αλώνοντας κάθε σπιθαμή θάλασσας.

Δεν αρκέστηκαν όμως μέχρι εδώ! Με τραμπουκισμούς, ύβρεις και αισχρές συκοφαντίες προσπάθησαν να εκφοβίσουν και τα στελέχη της παράταξης και τους παρευρισκόμενους ψαράδες.

Άσχετα αν οι   προβοκάτσιες τους έπεσαν στο κενό, εν τούτοις δώσανε τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να κωλυσιεργήσει, ώστε στο τέλος να φύγουν οι ψαράδες και οι εκπρόσωποι των μαζικών οργανώσεων που αντιδρούν στην ΠΟΑΥ, όπως ο σύλλογος οικολογίας της Λαγκάδας.

Στόχος τους να παίξουν μαζί με τους ιχθυοκαλλιεργητές επιχειρηματίες το στημένο παιχνίδι, ώστε να μην παρθεί αρνητική απόφαση για το Σ/Ν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δίνει όλα τα θαλάσσια φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο του χώρου , με στόχο το γρήγορο κέρδος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, τους ψαράδες ή την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων , που δουλεύουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν την πάγια θέση της ότι ψαράδες και εργάτες των ιχθυοκαλλιεργειών, γενικά οι εργαζόμενοι του νησιού, έχουν κοινά συμφέροντα, πόνους , καημούς και οράματα.

Έχουν κοινό αντίπαλο την εργοδοσία που τους εκμεταλλεύεται για ένα κομμάτι ψωμί, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών και του κεφαλαίου, την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης Λιτότητας που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους, την πολιτική του μνημονίου και της ΕΕ, που συνθλίβει τη ζωή τους.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με τη σειρά του τη θέση του:

·        Λέει ΟΧΙ στις ΠΟΑΥ, που δεσμεύουν τεράστιο θαλάσσιο χώρο, τον ιδιωτικοποιούν υπέρ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα, αυξάνουν το τονάζ των εκτρεφόμενων αλιευμάτων, αυξάνουν τους ρύπους στο περιβάλλον και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα αλιευτικά πεδία διώχνοντας τους ψαράδες από το φυσικό τους χώρο. Εκεί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα , γεγονός που θα το πληρώσει ακριβά η ανατολική Χίος και οι οικισμοί Καρδαμύλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, το φαινόμενο δε είναι πανελλαδικό, αφού υλοποιεί την κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία τσαλαπατά τους μικρούς ψαράδες, προς όφελος των μεγάλων αλιευτικών στόλων και των επιχειρηματιών υδατοκαλλιεργητών τύπου ΝΗΡΕΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ κλπ, ώστε το φτηνό ψάρι για το λαό να είναι όνειρο θερινής νυκτός και η διατροφή του λαού να εξαρτάται από τους αναφερόμενους δύο επιχειρηματικούς πόλους.

·        Το  ΚΚΕ και  κατ’ επέκταση τα στελέχη και οι σύμμαχοί του στη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούν ότι άλλο είναι η ανάγκη χωροθέτησης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί, για τις οποίες δε βάζουμε θέμα να κλείσουν, όπως προβοκατόρικα λένε στους εργάτες τους οι επιχειρηματίες και άλλο η ΠΟΑΥ, ασχέτως αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα πάει πακέτο σε συνεννόηση με το ιχθυοκαλλιεργητικό κεφάλαιο, για να εκβιάσει καταστάσεις.

·        Θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες μονάδες έχουν δημιουργήσει κορεσμό και είναι ένας ακόμα λόγος που επιχειρηματολογούμε κατά των ΠΟΑΥ, οι ελεγκτικές αρχές δεν τηρούν τους απαραίτητους ελέγχους και δεν τηρούνται ακόμα και τα προβλεπόμενα από τους αστικούς νόμους.

·        Ζητάμε επομένως την αυστηρή τήρηση των νόμων και των ελέγχων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τη μη παραμονή στον ίδιο χώρο μιας μονάδας πάνω από 10 χρόνια ,ώστε να υπάρχει ο χρόνος αποκατάστασης του βυθού και να προλαβαίνει η θάλασσα η ίδια να αναπαράγει την φθορά που προκαλεί η ιχθυοκαλλιέργεια. Δεν λέμε επομένως να καταργηθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά να διασφαλίζουν το περιβάλλον και τους εργαζόμενους, να τηρούνται οι περιβαλλοντολογικές ρήτρες και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών τους .

·        Πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχτεί η παράκτια αλιεία, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες, αντί να βρίσκονται υπό διωγμό. Πρέπει οι μικροί ψαράδες να συμμαχήσουν με τους εργάτες και τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται, ώστε και να υπάρχουν θαλάσσια πεδία για όλους και η θάλασσα να μην μολύνεται και η φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος να παραμένει σταθερή.

Τέλος θεωρούμε ότι η λύση για τα προβλήματα των ψαράδων, των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες, η λύση για τα προβλήματα όλου του λαού δε βρίσκεται στη συνέχιση του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος που ζει με τις σάρκες μας, στη συνέχιση της λογικής το μέγιστο και γρήγορο κέρδος των επιχειρηματιών πάνω απ’ όλα!

Η λύση βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία με την κοινωνικοποίηση όλων των βασικών μέσων παραγωγής, με το πέρασμα των επιχειρήσεων των αφεντικών στα χέρια των εργατών, που θα οργανώνουν τη ζωή τους με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών.

Σ’ αυτή την κοινωνία δεν υπάρχουν έχθρες μεταξύ ψαράδων , εργατών , υπαλλήλων ή άλλων στρωμάτων του λαού.

Αντιθέτως η λαϊκή οικονομία εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη όλων, των τομέων  της οικονομίας και κυρίως ο πλούτος που παράγεται επιστρέφει στους δουλευτάδες του.