Αρχική Νέα Τοπικά ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

6

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

Σχετικά με τα όσα έγιναν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, έχουμε σε πρώτη φάση να παρατηρήσουμε τα εξής:

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος  είχε δεσμευτεί  και έφερε το θέμα  προς συζήτηση , αν και ως ΛΑΣ το είχαμε ζητήσει  μόλις είχε αρχίσει  η διαβούλευση  για το επίμαχο  Σ/Ν και το είχε αρνηθεί, ο ίδιος στις 28/4/2011 στο Δημαρχείο δεσμεύτηκε για την συζήτηση  στους αλιείς υποσχόμενος την υπεράσπιση της λειτουργίας του επαγγέλματός τους   και κάλεσε όλο τον κλάδο να παρευρεθεί στο δημοτικό Συμβούλιο,   εκείνος προσωπικά φέρει  την ευθύνη  για τις έκτροπες  καταστάσεις  που δημιουργήθηκαν μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης του Δ.Σ. και την κοροϊδία σε βάρος τους.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες που προήλθαν από το θράσος των ιχθυοκαλλιεργητών επιχειρηματιών με την προστασία της δημοτικής αρχής, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως ασπίδα τους εργάτες τους την ώρα που τους εκμεταλλεύονται στυγνά,  αλλά πιστεύουμε ότι ευθύνες έχει και η Δημ. Αρχή και ο Πρόεδρος,  που δεν μπόρεσαν εσκεμμένα να  κρατήσουν  το κύρος του θεσμού  και τις διαδικασίες , γι αυτό και τελικά οι ψαράδες και οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικολογίας αποχώρησαν.

Ως παράταξη όσον αφορά τη λειτουργία  των ιχθυοκαλλιεργειών αυτό που ζητούσαμε και ζητάμε  είναι η σύννομη  και ορθή λειτουργία τους  σύμφωνα με τους  κανόνες και τις οδηγίες  ακόμα και των υφιστάμενων αστικών νόμων του ελληνικού δημοσίου, αφού είναι γνωστό  ότι με την ευθύνη  των αρχών  που κάθε φορά είχαν την αρμοδιότητα για το πλαίσιο λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών, είτε Νομαρχία , είτε Δήμος είτε περιφέρεια, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν .

Απόδειξη  η επιβάρυνση  του θαλάσσιου περιβάλλοντος  όπου και αν λειτούργησαν – Λαγκάδα , Παντουκειός, Οινούσσες. Καρδάμυλα και η απώλεια της δυνατότητας των ψαράδων να ζήσουν την οικογένειά τους, λόγω αυτού του κορεσμού στα αλιευτικά πεδία.

Ποτέ δεν αναφερθήκαμε  στο κλείσιμο των επιχειρήσεων των ιχθυοκαλλιεργειών, εξάλλου αυτό φαίνεται και από την εισήγηση που καταθέσαμε στο Δ.Σ.

Είμαστε υπέρ της χωροθέτησης  αλλά όχι με την εφαρμογή της  ΠΟΑΥ στην περιοχή που αναφέρεται, που είναι ιδιωτικοποίηση της θάλασσας και ανεξέλεγκτη επέκταση των υδατοκαλλιεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος και της παράκτιας αλιείας.

Η απόφαση τελικά έτσι όπως λήφθηκε με την πλειοψηφία μόνο της Δημ. Αρχής  το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι ότι  δρα πυροσβεστικά για το κίνημα ,  μεταθέτει  το πρόβλημα χωρίς να παίρνει το θάρρος  να δώσει μια   ουσιαστική  γνωμοδότηση και στήριξη των προβλημάτων  των αλιέων , είτε των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες ή του απλού κόσμου  που εμπλέκεται γιατί ζει στις περιοχές  και βιώνει το πρόβλημα. Αυτός ήταν και ο στόχος της δημοτικής αρχής. Να κάνει πλάτη στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες του χώρου κοροϊδεύοντας όλους τους υπόλοιπους.

Ως Παράταξη θεωρούμε ότι  όλος ο λαός μας,   πρέπει να μετέχει ενεργά ,  καταθέτοντας τις απόψεις τους  στις  συζητήσεις  του Δ.Σ., αλλά κυρίως να κινητοποιείται για τα προβλήματά του. Να αγωνιστεί μαζί μας είτε είναι εργάτης είτε ψαράς είτε υπάλληλος ή επαγγελματίας , για να σταματήσουμε το μέτωπο της αντίδρασης, που αποτελείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού Πασοκ και ΝΔ από δημοτικές αρχές όπως η σημερινή και από τους μεγαλοκεφαλαιούχους προστάτες τους.

 

Από την Λαϊκή Συσπείρωση