Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: μην ξεχνάμε και το μεγάλο ήρωα της Ακρόπολης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ...

Γιώργος Παπαδόπουλος: μην ξεχνάμε και το μεγάλο ήρωα της Ακρόπολης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΚΙΔΗ (+ 27/04/1941)

22

 

Τούτες τις ημέρες απεδήμησε εις Κύριον ο γνωστός αγωνιστής και πατριώτης Λάκης Σάντας ο οποίος, τον Μάιο του 1941, μαζί με τον -επίσης- γνωστό αγωνιστή και Αντιστασιακό Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης δίνοντας έτσι το μήνυμα έναρξης της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δικαίως τους τιμούμε και τους δύο. Ο δε, εκλιπών πλέον, Λάκης Σάντας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, υπήρξε σε όλη του τη ζωή άνθρωπος ταπεινός, σεμνός, μετρημένος και πάντοτε νηφάλιος. Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

Τις ημέρες, λοιπόν, εκείνες του ΄41 συνέβη στην Ακρόπολη και τούτο το γεγονός: Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Έλληνας εθελοντής φρουρός της Ελληνικής Σημαίας της Ακρόπολης, νέος με υψηλά ιδανικά και μεγάλη αγάπη για την πατρίδα μας, όταν οι Γερμανοί ανέβηκαν πρωί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και υπέστειλαν την Ελληνική Σημαία υψώνοντας τη γερμανική Σβάστικα, άρπαξε το ιερό Εθνικό μας Σύμβολο, για να μην πέσει στα βάρβαρα χέρια των κατακτητών, τυλίχθηκε με αυτό και κατέπεσε από τον ιερό βράχο αυτοθυσιαζόμενος ! Το γεγονός αυτό της θυσίας του Κωνσταντίνου Κουκίδη ήταν το πρώτο μήνυμα Αντίστασης των Ελλήνων. Ήταν η απαρχή και η πρώτη δημόσια δήλωση ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν και δεν θα επιτρέψουν να εκμαυλιστεί το ελληνικό ήθος από τις ορδές του Γ΄ Ράιχ.

Καλοί, λοιπόν, οι Γλέζος και Σάντας, αλλά ας μην ξεχνάμε και τον Κουκίδη που, ένα περίπου μήνα πριν τους Γλέζο και Σάντα, αυτοθυσιάστηκε και το αίμα του ήταν το πρώτο που χύθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης ως δείγμα αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.

Για την ιστορία και μόνο να πούμε ότι, κάθε χρόνο, η μνήμη του Κωνσταντίνου Κουκίδη τιμάται από τα Εθνικά Σωματεία, την Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.) – καθότι ο ήρωας ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας (αυτοί ήσαν οι γενναίοι πολεμιστές και ήρωες των ελληνικών αγώνων το 1821, το 1912, το 1940 και άλλοτε. Ποιοι νομίζετε ότι ήσαν ? Οι πλούσιοι, τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που ΄΄αγρόν ηγόραζαν΄΄ για ιδανικά και για πατρίδα ?) – και τα Σωματεία Ελληνοποντίων (γιατί ήταν ελληνοποντιακής καταγωγής).

Στο σημείο αυτό δεν τολμούμε να πούμε για συνδιοργάνωση από την Ελληνική πολιτεία, π.χ. κάποιο Υπουργείο ή τον Δήμο Αθηναίων γιατί γνωρίζουμε ότι ΄΄παθαίνουν αλλεργία΄΄ άμα τους μιλήσεις για εθνικά θέματα, ήρωες, αγώνες, κλπ. !

 

 

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση