Αρχική Νέα Τοπικά Οικολογικός Άνεμος για τα προβλήματα ρύπανσης ποταμού Παρθένη

Οικολογικός Άνεμος για τα προβλήματα ρύπανσης ποταμού Παρθένη

19

 

Έντονα φαινόμενα ρύπανσης παρουσιάζει ο χείμαρρος Παρθένης που διασχίζει τη συνοικία του Βαρβασίου στη Χίο, ακόμα και 1,5 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Την καταγγελία κάνει ο οικολογικός Άνεμος δια του περιφερειακού Συμβούλου Ηλία Γιαννίρη και της Μαρίας Μπογή, συντονίστρια της παράταξης στη Χίο, προς το Τμ. Περιβάλλοντος της ΠΕ Χίου της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, προκειμένου να διαλευκανθεί το ζήτημα από την αρμόδια υπηρεσία.

Όπως σημειώνουν αιτία του φαινομένου, είναι κατά πάσα πιθανότητα η ύπαρξη της χωματερής του Δήμου Χίου πάνω από το «πολύπαθο» (όπως χαρακτηρίζουν) φράγμα Κόρης Γεφύρι που βρίσκεται μισοτελειωμένο και ανενεργό.

Ο χείμαρρος Παρθένης κυλά δίπλα στον περιφερειακό δρόμο της Χίου, όπου αποτελεί σημείο περιπάτου για πολλούς ντόπιους, αλλά και δίπλα από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο κτήμα Καστρομηνά, όπου ο Δήμος Χίου πραγματοποιεί τις θερινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Χίος, 25 Μαΐου 2011

Ο Οικολογικός Άνεμος έγινε αποδέκτης καταγγελιών για φαινόμενα ρύπανσης που παρουσιάζονται στον ποταμό Παρθένη της Χίου. Σύμφωνα και με τη φωτογραφία που σας αποστέλλουμε περίπου 1,5 χλμ από την ακτή παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα ρύπανσης. Η περιοχή αυτή είναι μεγάλου φυσικού κάλους και καθημερινά την επισκέπτονται ντόπιοι αλλά και επισκέπτες του νησιού μας για να κάνουν έναν όμορφο περίπατο. Ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος και η Μαρία Μπογή, συντονίστρια του Οικολογικού Ανέμου στη Χίο κατέθεσαν καταγγελία προς το Τμ. Περιβάλλοντος της ΠΕ Χίου της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, προκειμένου να διαλευκανθεί το ζήτημα από την αρμόδια υπηρεσία.

 

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η εικόνα αυτή, ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι προσβλητική για τον τόπο μας ενώ προβλήματα μπορεί να δημιουργούνται και στους λουόμενους από την ρύπανση στην παραλία στις εκβολές του ποταμού. Η ύπαρξη της χωματερής του Δήμου Χίου πάνω από το «πολύπαθο» φράγμα της Κόρης το Γεφύρι, κατά πάσα πιθανότητα είναι η αιτία του φαινομένου αλλά χρειάζεται διερεύνηση από τις υπηρεσίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και η ανάγκη ορθής διαχείρισης τους μέσα από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Οικολογικός Άνεμος. Δεν είναι δυνατόν να χωροθετείται χώρος απόθεσης των απορριμμάτων μέσα στην κοιλάδα ενός ποταμού και να περιμένουμε να μην καταλήξουν τα στραγγίσματα στη θάλασσα.

 

Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, για να στεριώσει ένα γεφύρι πρέπει να θυσιαστεί ένας άνθρωπος στα θεμέλιά του. Και μάλιστα, όχι οποιοδήποτε πρόσωπο, αλλά μια κόρη αγαπητή. Συνήθως είναι η γυναίκα ή η κόρη του πρωτομάστορα. Έτσι και στο γεφύρι του Παρθένη ποταμού, ο πατέρας θυσίασε την κόρη του. Στην μεσαία καμάρα ένας πέτρινος μαστός θυμίζει σε όλους τη θυσία της νέας γυναίκας για το καλό του συνόλου. Σήμερα πια για ένα έργο, για το κοινό καλό του συνόλου, δεν απαιτούνται πια σφαγές θυγατέρων αλλά πολιτική βούληση και σχεδιασμός που δυστυχώς απο τα νησιά μας απουσιάζουν παντελώς.

Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε το θέμα και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις.

 

Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα εκλογών σε Εμπορικό Σύλλογο- υπέρ των 3 απογευμάτων μόνο το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία Λιμενικών Υπαλλήλων για ξυλοδαρμό λιμενικού από συμμορία νεαρών