Αρχική Νέα Τοπικά Γαλάζιες σημαίες- μόνο μία, στον Ορμο Λω

Γαλάζιες σημαίες- μόνο μία, στον Ορμο Λω

7

 

 

 

 

Μία στις οχτώ «γαλάζιες σημαίες», σε 3.012 ακτές μεταξύ 41 κρατών, θα κυματίζει φέτος στην Ελλάδα.

Μία θα κυματίζει δυστυχώς μόνο και στη Χίο, στην παραλία στον Ορμο του Λω…

Είναι όμως καιρός πλέον η Δημοτική Αρχή όλου του νησιού να δει τα οφέλη από την ύπαρξη γαλάζιων σημαιών και να φροντίσει να υπάρχει μία σε κάθε τουλάχιστον Δημοτική Ενότητα.

 

Η χώρα μας παρέμεινε στο δεύτερο σκαλί με τριακόσιες ογδόντα εφτά «γαλάζιες σημαίες» στις ακτές μας, τριάντα τέσσερις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Επίσης παρ’ ότι υστερεί πάρα πολύ στις βραβευμένες μαρίνες, διατηρεί τον αριθμό στις 9, όσες και το 1999. Και φυσικά στη Χίο η μαρίνα παραμένει μισοτελειωμένη, μην μπορώντας έτσι να ανταγωνιστεί τα απέναντι τουριστικά παράλια.

 

Στην Ευρώπη
Πρώτη και με διαφορά είναι η Ισπανία με 511 ακτές και 92 μαρίνες, τρίτη η Γαλλία με 337 ακτές και 81 μαρίνες και τέταρτη η Τουρκία με 324 βραβευμένες ακτές και 17 μαρίνες.

Στην Ελλάδα

Τις περισσότερες ακτές σε σχέση με πέρσι κέρδισαν: το Ρέθυμνο 5 και οι Κυκλάδες 2. Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι: Λασιθίου 40, Δωδεκανήσου 37, Κέρκυρας 33, Χαλκιδικής 30, Χανίων 26, Κυκλάδων 24, Μαγνησίας 21, Ρεθύμνου 18, Λέσβου 12. Οι δήμοι με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: Κέρκυρας 33, Ρόδου 32, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Αριστοτέλη νομού Χαλκιδικής 14, Λέσβου 12, Κεφαλονιάς 11, Χανίων 11. Από τις Κυκλάδες πρώτη είναι η Σύρος με 5 ακτές.

Σήμα κατατεθέν η γαλάζια σημαία

Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα συνολικά 32 κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Μιλάμε για καθαριότητα θάλασσας και ακτής, καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία, επαρκείς κάδους απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, περιοδικό καθαρισμό της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Τα ταξιδιωτικά

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος είναι το FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη απ’ όλες τις ηπείρους.

Στην Ελλάδα, φορέας του προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).Την απονομή «γαλάζιων σημαιών» προτείνει η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων. Στην Ελλάδα η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους τεσσάρων υπουργείων: Τουρισμού, Θαλασσίων Υποθέσεων, Εσωτερικών, Υγείας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΚΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου: εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Επόμενο άρθροΜυτιλήνη- Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Σεμινάριο Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων