Αρχική Νέα Τοπικά Χωρίς τέλη υπέρ τρίτων οι ναύλοι από σήμερα

Χωρίς τέλη υπέρ τρίτων οι ναύλοι από σήμερα

27

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, που επιβάρυναν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τους ναύλους των οχημάτων, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης.
Αυτό σημαίνει ότι τα εισιτήρια που θα εκδίδουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα είναι προσαρμοσμένα στις νέες μειωμένες τιμές, όπως αυτές θα προκύψουν μετά την κατάργηση των τελών.
Υπολογίζεται ότι η μείωση που θα προέλθει θα είναι περίπου της τάξεως 8-8,5%.

Χθες το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, με επείγουσα επιστολή του προς όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα λιμεναρχεία της χώρας, ανακοίνωσε την υλοποίηση της εξαγγελίας για κατάργηση από σήμερα ορισμένων τελών και κρατήσεων υπέρ τρίτων, που επιβάρυναν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, και το οποίο θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες, είναι κατά πόσον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα αποδώσουν πλήρως στον επιβάτη αυτή τη μείωση ή θα προχωρήσουν ταυτόχρονα σε αυξήσεις στον καθαρό ναύλο.

Η μία ένωση που εκπροσωπεί εταιρείες του κλάδου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), έχει δεσμευτεί, με ανακοίνωσή του στις 20 Μαΐου, ότι τα μέλη του θα προχωρήσουν σε ισόποση μείωση των τιμών των εισιτηρίων, τηρώντας έτσι «τη συμφωνία κυρίων» που έγινε με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων.

Αγνωστο παραμένει, όμως, τι θα κάνουν οι εταιρείες που εκπροσωπεί η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), καθώς στις 18 Μαΐου με ανακοίνωσή της τόνιζε ότι οι αυξήσεις που έδωσε ο υπουργός στους ναυτικούς για το 2010 και το 2011 τούς αναγκάζουν να μην υλοποιήσουν την εξαγγελλία του πρωθυπουργού για μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 10%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με χθεσινές ανακοινώσεις τους η Hellenic Seaways (ανήκει στην ΕΕΝ), η Attica (ανήκει στο ΣΕΕΝ) και η Aegean Speed Lines (αποχώρησε πρόσφατα από το ΣΕΕΝ) εξέδωσαν ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες γνωστοποιούν ότι από σήμερα μειώνουν τους ακτοπλοϊκούς ναύλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες εταιρείες ίσως να μην προχωρήσουν σήμερα στις μειώσεις των τιμών των εισιτηρίων για καθαρά τεχνικούς λόγους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Να αποσυρθεί το Σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τις ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Επόμενο άρθροΟΜΗΡΕΙΟ: ομιλία με θέμα «Μνημόνιο – Συνταξιοδοτικό και εργασιακά δικαιώματα»