Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο για χαλαρό, ανθρώπινο, οικολογικό εορτασμό...

Παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο για χαλαρό, ανθρώπινο, οικολογικό εορτασμό την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος.

19

 

Μυτιλήνη, 2 Ιουνίου 2011

 

Θέαμα ή ελπίδα;

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε κρίσιμες ώρες για τη χώρα και με χιλιάδες αγανακτισμένων πολιτών στους δρόμους, πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας. Να προκαλεί ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της οικονομίας και να αποδοκιμάζει όσους ζητούν σε μια μέρα να «ξεπλύνουν» περιβαλλοντικές αμαρτίες της υπόλοιπης χρονιάς. Επομένως, στις 5 Ιουνίου:

 

· Ας περιορίσουμε τα έξοδα και ας καταναλώσουμε και λίγα τοπικά προϊόντα

· Ας προτιμήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε αναγκαία χρήση Ι.Χ. ας δοκιμάσουμε οικολογική οδήγηση (λιγότερο γκάζι, λιγότερο φρένο).

· Ας απορρίψουμε προϊόντα μιας χρήσης και υπερβολικές συσκευασίες.

· Ας ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ενέργειας, νερού και τη χρήση μηχανών

· Ας απολαύσουμε την επαφή με τη φύση και τους συνανθρώπους

· Ας σεβαστούμε κάθε οικοσύστημα και κάθε είδος πανίδας και χλωρίδας

 

Σαφώς κάποιες εκδηλώσεις είναι θεμιτές, αφού πολλοί φορείς περιμένουν αυτή την ημέρα για να προβάλουν το έργο τους ή κάποιο περιβαλλοντικό θέμα. Στηρίζουμε τις οικολογικές και εθελοντικές οργανώσεις σε όλα τα νησιά μας που έχουν λάβει πολλές πρωτοβουλίες για τη μέρα αυτή. Όσοι λάβουμε μέρος σε αυτές πρέπει επιπλέον:

· Να μη δεχτούμε υλικό και προσφορές από οποιοδήποτε χορηγό

· Να αρνηθούμε κάθε υλικό προβολής που δημιουργήθηκε μόνο για αυτή την ημέρα

· Να μη χρησιμοποιήσουμε δαπανηρές κατασκευές – υποδομές που έγιναν μόνο για αυτή την ημέρα

· Να αποφύγουμε τα ΜΜΕ

 

Δυστυχώς οι ΟΤΑ των νησιών μας είτε αγνοούν το εορτασμό είτε επιλέγουν τα ίδια μονοπάτια με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους ΟΤΑ των προηγουμένων ετών, προωθώντας τυποποιημένες εκδηλώσεις εντυπωσιασμού. Φοβόμαστε ότι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον με πρωταγωνιστές τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στο νησί μας. Είναι πλέον κατανοητό από όλους ότι η οικονομική κρίση μας οδηγεί στην επαναξιολόγηση αξιών και αναγκών και αξίζει επιτέλους οι τοπικοί παράγοντες να καταλάβουν ότι το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας είναι ο πλούτος μας και η προστασία του είναι ο μόνος δρόμος για την βιωσιμότητα.

 

Και του χρόνου!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθησυχάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου- συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις έργων ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθροΠεριφερειακό Συμβούλιο στη Χίο με προσκεκλημένο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης