Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δήλωση Κ. Μουσουρούλη για την τροπολογία για τις ΑΠΕ στο ΝΣΧ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ...

Δήλωση Κ. Μουσουρούλη για την τροπολογία για τις ΑΠΕ στο ΝΣΧ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

12

 

Τρίτη, 14.6.2011

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας για τις ΑΠΕ, στο Σχέδιο Νόμου «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ», για το οποίο είχε ορισθεί ως Εισηγητής από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η κα Υπουργός Περιβάλλοντος έσπευσε να προπαγανδίσει, με Δελτίο Τύπου[1] που εξέδωσε, μια αποσπασματική τροπολογία, με την οποία τροποποίησε ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν περιληφθεί αυτούσιες στο Σχέδιο Νόμου για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, το οποίο της παραδόθηκε μόλις ανέλαβε και ψηφίσθηκε πέρυσι (Ν. 3851/2010).

Συγκεκριμένα τροποποιήθηκαν:

Η απευθείας απόδοση στους πολίτες των περιοχών, στις οποίες είναι εγκαταστημένες ΑΠΕ, του 1% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας, μέσω πίστωσης των ενεργειακών τους λογαριασμών, ανάλογα με την εγγύτητά τους προς τις εγκαταστάσεις και με την ενέργεια που καταναλώνουν.

 

Το χρονικό όριο των 30 μηνών εντός του οποίου, εάν δεν ληφθεί η άδεια εγκατάστασης, ανακαλείται αυτόματα η άδεια παραγωγής.

 

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια και να ξεκινήσει άμεσα η απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Όμως, σχετικά με την απευθείας απόδοση στους πολίτες του 1%, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Πρώτον: στη νέα ρύθμιση δεν είδα πού ακριβώς προβλέπεται ο καθορισμός ανώτατου ορίου κατανάλωσης που θα μπορεί να καλύψει η πίστωση, όπως διατείνεται το ΥΠΕΚΑ στο σχετικό Δελτίο Τύπου. Η αλήθεια είναι πως τα όρια κατανάλωσης καταργήθηκαν και τυχόν ορισμός νέων, παραπέμπεται σε μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση.

Δεύτερον: η κα Υπουργός ή δεν είναι καλά πληροφορημένη, ή δυστυχώς λαϊκίζει, όταν επικεντρώνεται στην αρχική πρόβλεψη για την κατά 60% κάλυψη και των πολύ υψηλών καταναλώσεων, δηλαδή άνω των 1600 KWhr ανά τετράμηνο, αναφέροντας ότι αποτελεί «γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος της γενικότερης πολιτικής για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας». Η αλήθεια είναι πως η αρχική διάταξη προέβλεπε την έως 60% κάλυψη των υψηλών καταναλώσεων, εφόσον υπήρχε υπόλοιπο και αφού είχαν πιστωθεί – με σειρά προτεραιότητας – οι μικρές καταναλώσεις, τα νυχτερινά τιμολόγια αλλά και οι μεσαίες καταναλώσεις.

Τρίτον: Αυτό που δεν έχει καταλάβει η κα Υπουργός, είναι ότι με τη ρύθμισή της, υπάρχει επιπλέον κίνδυνος, κατά τους θερινούς μήνες του υψηλού αιολικού δυναμικού (μελτέμια), να απορροφάται το σύνολο του αντισταθμιστικού οφέλους από ενεργοβόρα εξοχικά και τουριστικά καταλύματα και να μην περισσεύει ούτε ένα Ευρώ για τους μικροκαταναλωτές των χωριών πέριξ των αιολικών σταθμών. Προς επιβεβαίωση, παραπέμπω στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που της είχαμε παραδώσει, όπου επισημαίναμε ακριβώς την ανάγκη μεγαλύτερου οφέλους για τους χαμηλές καταναλώσεις, κατά το πετυχημένο μακροχρόνιο μοντέλο της ΔΕΗ για την ευνοϊκή τιμολόγηση των χαμηλο-καταναλωτών.

Τέταρτον : θυμίζω στην κα Υπουργό, πως με πρότασή μου, την οποία και αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή, διασφαλίστηκαν οι αποδόσεις αποκλειστικά υπέρ των κατοίκων των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων και δη των νησιωτικών, δεδομένου ότι το Υπουργείο της, λόγω της απόλυτης προχειρότητας με την οποία λειτουργεί, δεν είχε λάβει υπόψη τις αλλαγές που επέφερε σε αυτούς ο Νόμος 3852/2010, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Πέμπτον: Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά, πως ίδιου τύπου διασφάλιση εκκρεμεί και για το ποσοστό 1,7% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, που, όπως ισχύει σήμερα, κατά 80% αποδίδεται στον ΟΤΑ, όπου έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις και κατά 20% στους ΟΤΑ από τους οποίους διέρχονται οι γραμμές μεταφοράς. Για το θέμα αυτό κατέθεσα σήμερα Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Σχετικά με τη διάταξη που είχαμε συμπεριλάβει στο Σχέδιο Νόμου για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία η άδεια παραγωγής ανακαλείται αυτόματα εφόσον δεν ληφθεί η άδεια εγκατάστασης εντός 30 μηνών, οφείλω να σημειώσω τα εξής :

Η Υπουργός, σε μια νομοθετική ρύθμιση μόλις δυο γραμμών, με την οποία τροποποίησε την ανωτέρω διάταξη, αυτοαναιρέθηκε δυο φορές.

Ενώ αρχικά εισηγήθηκε την απαλοιφή του χρονικού ορίου των 30 μηνών και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο επαιρόταν πως κατήργησε αυτό το περιθώριο «ανοχής» που «δημιούργησε εμπόριο αδειών», στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, διατήρησε το χρονικό όριο των 30 μηνών (!).

Το όριο αυτό, το οποίο είχαμε συμπεριλάβει στο Σχέδιο Νόμου για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, ακριβώς για να αποφευχθεί το κακώς νοούμενο κατά την Υπουργό, «εμπόριο αδειών». Το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να παραπέμψει την επίλυση του θέματος στο νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής που πρόκειται να υπογράψει, χωρίς όμως να θεσπίσει σαφή κριτήρια στο Νόμο. Σημειώνω δε, ότι ανάλογες ρυθμίσεις δεν είχαν προβλεφθεί στο σχέδιο του νέου Κανονισμού Αδειών Παραγωγής, του οποίου η διαβούλευση έληξε προ μηνός. Το ότι η κα. Υπουργός, μετά την αντίδρασή μου, δέχτηκε τελικά, να προσδιορίσει στον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής, τους όρους έστω και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι ανακλήσεις των αδειών παραγωγής από τη Ρ.Α.Ε., δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απίστευτη προχειρότητα με την οποία νομοθετεί.

Τέλος, επειδή στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, δεν ξεχνά την εξοικονόμηση ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη γενικότερα, προτείνω να σταματήσει την άκοπη επικοινωνιακή πολιτική και τις διαφημιστικές καμπάνιες, και να εργασθεί συστηματικά ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με αποκλειστική του ευθύνη από :

 

το χαμένο χρόνο της 12μηνης αναστολής και (στη συνέχεια) της μάλλον ατεκμηρίωτης τροποποίησης των χαρακτηριστικών του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για τους πολίτες,

 

τη 18μηνη καθυστέρηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού,

 

το αλαλούμ με τις νέες αιτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών,

 

την αδικαιολόγητη αναστολή υποδοχής αιτήσεων οικιακών φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά (Επτάνησα, Εύβοια, Σποράδες κλπ),

 

την αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση αιτήσεων οικιακών φωτοβολταϊκών στα αυτόνομα νησιά (Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα κλπ).

 

Ας αναλογισθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην Περιφέρεια της χώρας, η αδυναμία τους να προωθήσουν τις πρωτοβουλίες που τους είχαμε παραδώσει και ας στρωθούν επιτέλους στη δουλειά. Ειδικότερα για τα νησιά, το αίσθημα αδικίας και απομόνωσης δεν το νοιώθει μόνο ο νησιωτικός πληθυσμός, αλλά και οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις πρωτοβουλίες αυτές».