Αρχική Νέα Τοπικά Καταργήθηκε πάλι το “Ναυτιλίας”

Καταργήθηκε πάλι το “Ναυτιλίας”

16

 Η (εκ νέου) κατάργηση του “ναυτιλιακού” υπουργείου είναι από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου 2011.
Το υπουργείο  Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, καθώς είχε συσταθεί κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά και από πιέσεις της εφοπλιστικής κοινότητας, σχολιάζει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία’ στο σχετικό άρθρο της στοα διαδικτυακό χώρο της (enet.gr).

Μάλιστα ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης θα χειρίζεται τα θέματα ναυτιλίας στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας στην Ακτη Βασιλειάδη, έως ότου συνταχθεί το νέο προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μάλιστα το πρωί κλήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς των νήσων και της αλιείας που βρίσκονται στο ΥΘΥΝΑΛ, θα παραμείνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δεν θα πάνε σε άλλα υπουργεία, σημειώνει επίσης στο διαδίκτυο η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” φιλοξενώντας, στο naftemporiki.gr, δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη:

ΝΔ: Στο ίδιο έργο θεατές για τη Ναυτιλία

Την απουσία ανεξάρτητου υπουργείου Ναυτιλίας από το νέο κυβερνητικό σχήμα καυτηρίασε το πρωί ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία του νευραλγικού αυτού τομέα της οικονομίας.

«Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε “στο ίδιο έργο θεατές”. Μετά από είκοσι (20) ολόκληρους μήνες παλινωδιών, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μη μαθαίνει από τα λάθη της», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λασιθίου και πρόσθεσε:

«Η εμπορική μας Ναυτιλία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, μετά και την υπαγωγή της στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία αυτού του νευραλγικού τομέα, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης».

«Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της», διεμήνυσε ο κ. Πλακιωτάκης, «δεσμεύεται να φέρει την Εμπορική Ναυτιλία στη θέση που της αρμόζει, δίπλα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Γιατί αυτό που μετρά είναι η αποτελεσματικότητα και όχι οι εντυπώσεις».

Οικολόγοι  Πράσινοι: Έχασι του παλούτσ’ απ’ τ’ χαβούζα. Ερασιτεχνισμοί και έλλειψη πολιτικής στην πλάτη των νησιών μας

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην κυβέρνηση ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορ. Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τελικά ο κ Διαμαντίδης έκλεισε τον προσωπικό του κύκλο ως υπουργός αλλά και τον κύκλο του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με την επίσκεψη του στη Λέσβο και την καταστρεπτική θέσπιση της χρήσης της μηχανότρατας σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μιλίου σε Λέσβο και Χίο.

Ακολουθώντας την παράδοση των διαδοχικών αλλαγών σε αρμοδιότητες και ονόματα στα υπουργεία των τελευταίων κυβερνήσεων η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου κατέληξε στη δημιουργία ενός νέου υπουργείου «Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» με τα ζητήματα της αλιείας μετά την μεταφορά τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο θαλασσίων υποθέσεων να αναμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουνε. Όσο για το Υπουργείο Αιγαίου και τα ζητήματα νήσων αναμένουμε τις ανακοινώσεις για την αλλαγή της ταμπέλας του Υπουργείου. Έτσι θέλουν να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας? Με τις αλλαγές πινακίδων και επιστολόχαρτων? Φοβούμαστε ότι όλες αυτές είναι ασκήσεις επί χαρτού στην πλάτη των νησιών μας την ώρα που συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με μια ευθεία επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, χωρίς καν λύση στο οικονομικό αδιέξοδο. Τα διλήμματα που επικαλείται το πολιτικό σύστημα, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη δική τους απροθυμία να αναμετρηθούν με τη φοροδιαφυγή και τις γκρίζες περιουσίες, την άρνησή τους να αναλάβουν θυσίες και οι ίδιοι, την πλήρη αποτυχία τους να διεκδικήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμερίζονται την οργή των πολιτών για όσους και όσα μας έφεραν στη σημερινή ομηρεία, όπου δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αναζητούμε με νηφαλιότητα διεξόδους που δε θα θυσιάζουν και το μέλλον, καταθέτουμε προτάσεις για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Κύριο μήνυμα είναι όμως ότι οι αντοχές της κοινωνίας και της χώρας δεν είναι απεριόριστες»

 

Μιχάλης Μπάκας

Γραμματέας Περιφερειακής Οργάνωσης Βορ. Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, 6944654785

 

Έχασι του παλούτσ’ απ’ τ’ χαβούζα:

Έχασε το παλούκι ή το πάσσαλο από τη χαβούζα

χαβούζα ( τουρκ. havuz): (δεξαμενή νερού)

Μια πολύ εύστοχη παροιμία που λέγεται για κάποιον που όχι μόνο τα «έχασε», αλλά που έχει περιέλθει σε μια οδυνηρή, μη αναστρέψιμη κατάσταση. Λόγου χάρη, για κάποιον που δεν ξέρει σε τι και σε ποιόν χρωστάει, ή για κάποιο που έχασε τα λογικά του εξ αιτίας μιας οδυνηρής κατάστασης.

Παλαιότερα οι μπαχτσέδες ήταν εφοδιασμένοι με μαγκανοπήγαδο και χαβούζα. Η χαβούζα γέμιζε νερό από το μαγκανοπήγαδο. Το άνοιγμα και το κλείσιμο του νερού για πότισμα γινόταν με ένα πάσσαλο σε εσωτερική άκρη στο πάτο της όπου υπήρχε η οπή εξόδου. Η εξωτερική οπή του νερού ήταν αδύνατον να φραγεί λόγω της πίεσης του νερού. Έτσι, αν κάποιος έχανε το πάσσαλο τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει τη διαρροή του νερού.

Διαφήμιση