Αρχική Πολιτισμός “Φώτης Αγγουλές: πορεία στο φως και το σκοτάδι της ζωής του “-...

“Φώτης Αγγουλές: πορεία στο φως και το σκοτάδι της ζωής του “- παράσταση από μαθητές του Γενικού Λυκείου Βροντάδου

42

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 


“Φώτης Αγγουλές: πορεία στο φως και το σκοτάδι της ζωής του. “, είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει ομάδα μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Βροντάδου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Φώτη Αγγουλέ.

Η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθετική επιμέλεια της φιλολόγου Στέλλας Τσιροπινά θα παρουσιαστεί Σάββατο και Κυριακή, 25 και 26 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. την Πλατεία Φρουρίου Χίου.
Είσοδος ελεύθερη.

Πρόκειται για μία δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής τού Χιωτομικρασιάτη αυτού ποιητή (1911-1964), που έζησε στη δίνη ιστορικών γεγονότων, όπως οι διωγμοί των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία, η προσφυγιά, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η δύσκολη μετεμφυλιακή εποχή.

Η ιδιαιτερότητα της θεατρικής σύνθεσης (και του βιβλίου με το πλήρες κείμενό της που είναι υπό έκδοση) είναι ότι έχει γραφεί από τη φιλόλογο Στέλλα Τσιροπινά, με σκοπό να παρασταθεί από μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Βροντάδου Χίου στον ίδιο το φυσικό χώρο, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο ποιητής: στον ομφαλό του Φρουρίου της Χίου.

Η θεατρική γραφή αγκιστρώνεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Αγγουλέ και τα νήματά της κινούνται από υπαρκτά -στο σύνολό τους σχεδόν- πρόσωπα του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου του ποιητή.

Στις 4 πράξεις τής θεατρικής αυτής περιήγησης σε μια ζωή, σε ένα ποιητικό σύμπαν, αλλά και στην ίδια την Ιστορία, ενοφθαλμίζονται στίχοι και ποιήματα, υπενθυμίζοντας ή συστήνοντας εκ νέου την απλή και καθαρή γραφή της ποίησης του Φώτη Αγγουλέ:

(…) Και τώρα τραγουδήστε μου

την όμορφη στιγμή

που ο ποιητής απ’ το σπαθί

τη λευτεριά γνωρίζει.

Κι αν είναι νύχτα γύρω μας

μες στην ψυχή μας βλέπω εγώ

μια αυγή ν’ αχνοροδίζει.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛΑΣ: για τα αδιέξοδα τvn ΔΗΠΕΘΕ, λύση η αναβάθμιση σε Κρατικά
Επόμενο άρθροΓ. Προβόπουλος: «Η κλεψύδρα φτάνει κοντά στο τέλος»