Αρχική Πολιτισμός Το λωβοκομείο σε αφήγημα Ελβετού οδοντιάτρου

Το λωβοκομείο σε αφήγημα Ελβετού οδοντιάτρου

13

 

Ο Ελβετός οδοντίατρος Julien Grivel μας είναι γνωστός για το σπουδαίο έργο που προσέφερε για δεκαετίες περιποιούμενος τους Χανσενικούς ασθενείς του Νοσοκομείου της Αγ. Βαρβάρας χωρίς καμιά αμοιβή. Για το έργο του αυτό τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών πριν μερικά χρόνια. Ο J. Grivel έχει εκπονήσει μάλιστα τη διδακτορική διατριβή του πάνω στο θέμα αυτό.

Ο «οδοντίατρος των λεπρών» όπως αποκλήθηκε είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Χίο, για να δει από κοντά τη «Σπιναλόγκα» του Β. Αιγαίου. Κατά την επίσκεψή του εδώ άκουσε και κάποιες από τις ιστορίες των ασθενών που έζησαν στο Λωβοκομείο της Χίου. Με θέμα λοιπόν κάποια ασθενή που νοσηλεύθηκε εδώ, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και την απίστευτη οικογενειακή της ιστορία, έγραψε ένα αφήγημα στα γαλλικά, το οποίο θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει σύντομα στη Γαλλία. Είναι νομίζω η πρώτη φορά που το Λωβοκομείο της Χίου και μια ιστορία ασθενή που νοσηλεύθηκε σ’ αυτό γίνεται θέμα βιβλίου και μάλιστα εκδίδεται στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του και στα ελληνικά.

Βλέπετε οι ξένοι εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον τόπο μας, την ώρα που εμείς αδιαφορούμε εγκληματικά!

 

Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης