Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 45η ημέρα- απολογίες αναισθησιολόγου & ακτινολόγου- δεν ήμασταν...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 45η ημέρα- απολογίες αναισθησιολόγου & ακτινολόγου- δεν ήμασταν ομάδα…

17

 Με κύριο στοιχείο ότι οι ειδικότητές τους δεν έχουν άμεση σχέση με την κλινική εξέταση και την παρακολούθηση των ασθενών σε μία κλινική, απολογήθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι κατηγορούμενοι γιατροί για την υπόθεση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου αναισθησιολόγος Γιάννης Κάβουρας και ο ακτινολόγος Λάκης Χαλκιάς.

Στις ερωτήσεις για πως το μεσημέρι βρέθηκε στο δωμάτιο της Αγγελικής, ο κ. Κάβουρας σημείωσε ότι τυχαία συναντήθηκαν με το χειρουργό- συγκατηγορούμενό του Θανάση Ρουμελιώτη στο διάδρομο που τον κάλεσε λέγοντας του ότι «του φόρτωσαν» το περιστατικό οι παθολόγοι.

Στην ερώτησή του αν την είδαν ειδικοί, του απάντησε ότι πριν από 10 λεπτά την είδε ο κ. Μαλακός. Του είπε λοιπόν ότι έχει έντονο ψυχολογικό στρες και όπως κουνά τα χέρια θα βγάλει τους ορούς για αυτό και της έκανε μια ηρεμιστική.

 

Αντιφάσεις με υπομνήματα

Πάντως η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα υπομνήματα του ίδιου του κ. Κάβουρα που ανέφερε ότι του ζήτησε ο Ρουμελιώτης να τη δει και να πει τη γνώμη του. «Αυτό σημαίνει να την εξετάσετε;», ρώτησε.

«Εγώ δεν ξέρω από νευρολογικό έλεγχο», επέμενε ο κ. Κάβουρας που στη συνέχεια τόνισε ότι ο ίδιος δεν έκανε καμία σύσταση προς τους γιατρούς για το τι θα κάνουν.

Επιμένοντας η Εισαγγελέας του ανέφερε ότι στη δική του κατάθεση φαίνεται ότι ενήργησε για να επαληθεύσουν αν ήταν υστερικό σοκ. «Δεν είχα λόγο να μην πιστέψω τον κ. Ρουμελιώτη  σημείωσε ο κ. Κάβουρας,

Ενώ για την παρουσία του κ. Χαλκιά είπε ότι δεν ήξερε για αξονική και θεώρησε ότι από ενδιαφέρον είχε έρθει στο δωμάτιο.

Τότε είχε ρωτήσει ο κ. Ρουμελιώτης αν θα δείξει η αξονική την υστερία, για να απαντήσει όχι τόσο ο ίδιος όσο βέβαια και ο κ. Χαλκιάς που ήταν εκείνη την ώρα παρών και του μετέφεραν το ερώτημα.

Διαφορά στην κατάθεση υπήρχε και στο σημείο εκείνο που αφορά το κορτιζονούχο σκεύασμα, όπου  σε αντίθεση με τα έγγραφα που ανέφερε ότι την έκανε σκεφτόμενος πιθανόν οίδημα στο εγκέφαλο, στην απολογία του σημείωσε ότι αυτό που σκεφτόταν ήταν οίδημα στο λάρυγγα. Στην παρατήρηση ότι πρώτη φορά το λέει, ισχυρίστηκε ότι αν ήταν οίδημα εγκεφάλου τότε θα έδινε άλλο φάρμακο.

Επιστρέφοντας περί τις 5.30 μ.μ. ο κ. Κάβουρας είδε ότι η ασθενής χειροτέρευε και επικοινώνησε με το νευρολόγο, που φάνηκε ότι ήταν ενημερωμένος και του ζήτησε να έρθει. Για τον ίδιο λόγο πήρε επίσης τηλέφωνο και ο ακτινολόγος Λάκης Χαλκιάς.

«Δεν ήμασταν ομάδα», απάντησε ο Γιάννης Κάβουρας στη φράση της προέδρου ότι ήσασταν εσείς οι 3 και κάνατε προσπάθειες για το νευρολόγο.

Στην εξέταση τώρα της ασθενούς, περί τις 7.00 μ.μ., από τον κ. Γιαννούλο μαζί ήταν ο εφημερεύων χειρουργός και ο κ. Κάβουρας.

«Είπε ο νευρολόγος ότι πρόκειται για εγκεφαλικό, η μια πλευρά είχε μειωμένη κινητικότητα και το επόμενο βήμα ήταν να κάνουμε αξονική να ξεκαθαρίσουμε τι ήταν». Εκεί στο δωμάτιο του αξονικού τομογράφου έκανε μία υπνωτική ένεση ύστερα από αίτημα του ακτινολόγου για να μπορέσει να κάνει την εξέταση, η οποία δεν έδειξε τίποτα, οπότε ο νευρολόγος είπε ότι πρόκειται για ισχαιμικό εγκεφαλικό και πρέπει να διακομιστεί.

Ο ίδιος ήταν απέξω όταν ακούστηκε φασαρία εντός του δωματίου αξονικού, και επειδή τον ρώτησαν είπε ότι μάλλον θα προβληματίζονται ποιος θα υπογράψει για το ΕΚΑΒ.

Παραδέχτηκε ότι ζήτησε βοήθεια από τη βουλευτή Ελπίδα Τσουρή για να φύγει περιστατικό, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κλήσεις που έγιναν προς το ΕΚΑΒ και το έντονο διάλογο που είχε ο ίδιος για να δεχτούν το περιστατικό, αναφέροντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Χαλκιά στα ΜΜΕ , σημείωσε ότι περισσότερο εξέφραζε ευχή ότι δηλαδή θα ήταν καλά μετά από 1-2 ώρες η ασθενής.

 

«Είμαι εργαστηριακός»

Στο θέμα αυτό ο κατηγορούμενος ακτινολόγος Λάκης Χαλκιάς σημείωσε ότι τις έκανε με την ιδιότητα του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Ότι δεν υπήρξε πριν κάποια συνεννόηση με τον κ. Ρουμελιώτη, αλλά έκανε δηλώσεις με βάση αυτά που άκουσε μέσα στο δωμάτιο της ασθενούς όπου βρήκε Ρουμελιώτη και Κάβουρα.

Από την αρχή τόνισε ότι σαν εργαστηριακός γιατρός δεν είχε καμιά σχέση με κλινική εξέταση. Ανέφερε ότι ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό από το σύζυγό της Αγγελικής, που του τηλεφώνησε για να έρθει να κάνει αξονική. Όμως δεν ρώτησε ποιος την ζήτησε ή τι είχε η ασθενής, και επειδή θεώρησε ότι θα ήταν κάποιο τροχαίο πήγε κατευθείαν στην χειρουργική.

Στην είσοδο της κλινικής από τις σκάλες συνάντησε το Ρουμελιώτη που όταν του είπε για την αξονική του απάντησε «εγώ δεν σε κάλεσα». Κανένας δεν ήξερε στην κλινική για την αξονική, αλλά δεν σκέφτηκε να ρωτήσει το σύζυγο της Αγγελικής γιατί του τηλεφώνησε, αλλά ούτε όταν κατέβηκε στο γραφείο του δεν του είπε χειριστής ότι ο Μαλακός ρωτούσε αν έγινε αξονική Χατζηδημητρίου.

Στη σκηνή με τους Ρουμελιώτη- Κάβουρα μέσα στο δωμάτιο, είπε ότι επιβεβαίωσε και αυτός ότι η αξονική δεν δείχνει υστερία. Δεν επέμεινε όμως να ρωτήσει και να μάθει ποιος έχει πει για υστερία, που όπως είπε αυτό κατάλαβε από τα όσα ελέχθησαν για αυτό έκανε και τις δηλώσεις.

Με την ίδια ιδιότητα, του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, υπέγραψε και το έγγραφο που δόθηκε την επόμενη μέρα στη δημοσιότητα από το Νοσοκομείο. Είπε ότι του ζήτησε να υπογράψει η γραμματέας του διοικητή και ότι του ανέφερε πως το συνέταξε Ρουμελιώτης και ήταν ενήμεροι οι Κάβουρας και Γιαννούλος.  Δεν το έψαξε περισσότερο λόγω της ώρας και ότι η τότε Πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Β. Αιγαίου, πίεζε το Διοικητή του Νοσοκομείο και αυτός με τη σειρά του, τη Χειρουργική για να βγει ανακοίνωση. Ομως αν και την επόμενη μέρα του απάντησαν αρνητικά οι δύο γιατροί, δεν έκριναν ότι χρειάζεται να βγάλουν νέα ανακοίνωση.

«Μα λέει ότι παρουσία σας έγιναν κάποια πράγματα και το υπογράφετε και ότι το ιατρικό επιτελείο είναι σύμφωνο», σχολίασε η Εισαγγελέας.

 «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχω σχέση με την κλινική εξέταση, επέμεινε, μένω στο παρουσία Χαλκιά. Τελεία.», και ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό του μέλος της ομάδας που όπως έγραφε το έγγραφο θα συνεκτιμούσε την ασθενή μετά από 3 ώρες…

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Δεν εφημέρευα, πήγα να βοηθήσω. Μπλέχτηκα τόσα χρόνια, γιατί;», έκλεισε την απολογία του ο κ. Χαλκιάς.

         Αυτό το «γιατί μπλέχτηκα», το νιώθει ακόμα πιο έντονα η ίδια η Αγγελική και που καλείται το δικαστήριο να ξεμπλέξει το κουβάρι, ακούγοντας την Τρίτη την απολογία και των άλλων δύο κατηγορουμένων γιατρών. Του εφημερεύοντα, στις 8 Απριλίου 2006, επιμελητή Β΄ Θανάση Ρουμελιώτη και του ειδικευόμενου χειρουργού Στέλιου Βλαττάκη.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 11/7/2011

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Μια τρελή τρελή οικογένεια», από τη Θεατρική Ομάδα του ΦΟΒ
Επόμενο άρθροΠαραλαβή μηχανικού εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ