Αρχική Νέα Τοπικά Απολογισμός εξαμήνου παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Απολογισμός εξαμήνου παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

9

Καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχωράμε σε έναν απολογισμό της δράσης μας με σκοπό να ενημερώσουμε τους συμπατριώτες μας της περιφέρειας Β. Αιγαίου για τη δραστηριότητα μας. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι γνώμες που θα διατυπωθούν σε αυτές τις ενημερώσεις εκ μέρους των πολιτών του Β. Αιγαίου για να βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και τη δράση μας στο μέλλον.

 

 

 

Με την εκλογή του Ηλία Γιαννίρη, του πρώτου εκπροσώπου του οικολογικού χώρου σε όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Αιγαίο, δίνεται η δυνατότητα των ενεργών πολιτών να παρεμβαίνουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο (ΠΣ), στη βάση του Προγράμματος και της Προγραμματικής Διακήρυξης[1] που διαμορφώθηκαν από τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο και υπερψηφίστηκαν από 3.453 συμπολίτες μας.

 

Συμμετείχαμε σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια. Με τη στάση μας προσπαθήσαμε να σταθούμε εποικοδομητικοί για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας. Παράλληλα, διατυπώσαμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του ΠΣ αλλά και την εν γένει λειτουργία της Περιφέρειας. Επίσης, συμμετέχουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών της Περιφέρειας (με την παραχώρηση μιας έδρας στον Οικολογικό Άνεμο Β. Αιγαίου από το Συνδυασμό «Αγώνας για τα νησιά μας») και ως αναπληρωματικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή.

Μετά από κάθε μία από τις συνεδριάσεις του ΠΣ ακολουθούμε την τακτική να εκδίδουμε σχετικό Δελτίο Τύπου με σκοπό την ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τις θέσεις μας στα θέματα που συζητούνται. Στη ιστοσελίδα μας http://oikoanemos.wordpress.com/ ο καθένας μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Σχολιάζοντας το πρώτο εξάμηνο της Περιφερειακής Αρχής αλλά και τη δραστηριότητα του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο το εξάμηνο αυτό ο Ηλ. Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αίσθησή μας είναι ότι αναγνωρίζεται ευρύτερα η παρουσία, οι θέσεις και η προσφορά του Οικολογικού Ανέμου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει περισσότερο «αυτοδιοικητική» και λιγότερο εξαρτημένη από την κεντρική κυβέρνηση.

Επίσης, επιδιώκουμε να αποκτήσει η Περιφέρεια μακροχρόνια και καλά επεξεργασμένα Σχέδια Προγραμματισμού με όραμα για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, ώστε να αποφεύγουμε την αποσπασματικότητα στις δράσεις και στα έργα και τη σπατάλη πόρων.

Αγωνιζόμαστε ώστε η Περιφέρειά μας να μην είναι «Λεσβιοκεντρική» και τα νησιά μας να συνδέονται εύκολα και γρήγορα με το κέντρο της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη. Αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό μέσο για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Τι θα αποτέλεσμα θα έχουμε σε αυτούς τους στόχους εξαρτάται και από τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς προωθούμε έντονα αυτές τις πολιτικές, δώσαμε ένα δείγμα γραφής στο πρώτο εξάμηνο της δράσης μας, και στο μέλλον θα συμβάλουμε όσο μπορούμε για να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό πλαίσιο στο οποίο οι πολίτες θα αναγνωρίζουν ένα σύμμαχο και συμπαραστάτη των κόπων τους και όχι ένα γραφειοκρατικό και στεγνό από οράματα μηχανισμό διοίκησης.»

 

 

αναλυτικά

 

 

Μετά από κάθε μία από τις συνεδριάσεις του ΠΣ ακολουθούμε την τακτική να εκδίδουμε σχετικό Δελτίο Τύπου με σκοπό την ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τις θέσεις μας στα θέματα που συζητούνται. Επιγραμματικά σταχυολογώντας τις σημαντικότερες παρεμβάσεις μας σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο έχουμε:

 

 

Το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο πραγματοποιήσαμε πλήθος παρεμβάσεων. Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες από αυτές:

1. για το ζήτημα της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων και των επιθεωρητών δίνοντας έμφαση στην έλλειψη διαπιστευμένων επιθεωρητών σε Λήμνο, Σάμο και Ικάρια

2. για το ζήτημα του φράκτη του Έβρου και την ανάγκη προετοιμασίας της Περιφέρειας για την υποδοχή μεταναστών στα νησιά μας

3. για την εκτός σχεδίου δόμηση και την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων των νησιών μας με την απαγόρευση δόμησης σε περιοχές Νατούρα

4. για τη νησιωτικότητα ζητώντας τον ορισμό ενός θεματικού Αντιπεριφερειάρχη με αντικείμενο τη νησιωτικότητα, την συγκρότηση ειδικής Περιφερειακής Επιτροπής καθώς και τον τον ορισμό του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ως ειδικού συμβούλου της Περιφέρειας για τη νησιωτικότητα

5. για τα ζητήματα στο τομέα της υγείας στα νησιά μας δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του νοσοκομείου της Ικάριας

6. για το μεταφορικό ισοδύναμο και την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά μας (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

7. για τα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μείωση των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

8. για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι υγρότοποι των νησιών μας από τις πιέσεις που δέχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες

9. για τη λειτουργία της οικονομικής επιτροπής του ΠΣ ζητώντας την πλήρη ενημέρωση μας ως αναπληρωματικά μέλη σε αυτή

10. για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού της περιφέρειας ΒΑ

11. για το ζήτημα της εξόρυξης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του ΒΑ

12. για την ανάγκη σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπή Διαβούλευσης η αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αμεσοδημοκρατικής ενίσχυσης του ΠΣ. Αυτή η Επιτροπή έπρεπε να έχει συσταθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 και ακόμη δεν έχει συσταθεί.

13. για τον προγραμματισμό προσλήψεων από τους ΟΤΑ και τον εμπαιγμό από την κεντρική διοίκηση

14. για τα προβλήματα που παρουσιάζονταν από τη διακοπή των σχολικών δρομολογίων σε Σάμο και Ικάρια, αλλά και τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν στα άλλα νησιά.

15. για τα προβλήματα από την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονική Τουρκία (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

16. για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στα νησιά μας

17. για το ενεργειακό ζήτημα στο νησί της Λέσβου

18. για την ανάγκη υποστήριξης της περιφέρειας των εκδηλώσεων στο αρχοντικό Γεωργιάδη στη Λέσβο αλλά και ανάλογων εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά μας

19. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας

20. για τον αποκλεισμό πρόσβασης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

21. για την παύση λειτουργίας των εργαστηρίων της ΤΕΔΚ Λέσβου με τεράστιες συνέπειες στου δήμων των νησιών μας αλλά και τη δημόσια υγεία

22. για την υποστήριξη εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας στα νησιά μας

23. για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου Δημοκρατίας στον Αγ. Ευστράτιο

24. για τα προβλήματα ρύπανσης που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Παρθένη στη Χίο

25. για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πάντων όλο το χρόνο και όχι μόνο σε επετειακές φιέστες

26. για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο που διεξήχθη στη Χίο

27. για τα προβλήματα από την παράνομη λατομική δραστηριότητα στα νησιά μας και την ανάγκη παρέμβασης της περιφέρειας στην χωροθέτηση λατομικών ζωνών

 

Επιπρόσθετα πραγματοποιήσαμε μια ημερίδα στη Χίο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Βορ. Αιγαίου (Ιανουάριος 2011) ενώ πραγματοποιήσαμε και μια εκδήλωση για τα Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔίκη για υπόθεση Αγγελικής, 46η ημέρα, απολογία ειδικευμένου χειρουργού
Επόμενο άρθροΟι «κοιμισμένοι γίγαντες» του Shoboshobo στο CITRUS