Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων σε άρθρο συμπολίτη μας για τη φωτιά σε...

Απάντηση Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων σε άρθρο συμπολίτη μας για τη φωτιά σε Καστρομηνά

10

 ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

     Με αφορμή δημοσίευμα  στην εφημερίδα  ‘ΠΟΛΙΤΗΣ’ της κας Μ.Κ. σχετικά  με την πυρκαγιά στον Άγιο Σπυρίδωνα και θέλοντας λιγότερο να απαντήσουμε ,αλλά περισσότερο να  αποκαταστήσουμε την αλήθεια και ενημέρωση της Χιακής κοινωνίας θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής :

    Σε μια μεγάλη πυρκαγιά  όπως αυτή της 05/07/2011  συμμετείχαν 56 πυροσβεστικοί υπάλληλοι εποχικοί και μόνιμοι  με 11 οχήματα .Το προσωπικό  και τα οχήματα θα  ήταν πολύ λιγότερα αν χωρίς καν να ειδοποιηθούν, από το πρώτο άκουσμα των πυροσβεστικών σειρήνων ακόμα και αυτοί που είχαν κανονική άδεια , δεν  έσπευδαν να βοηθήσουν. Το σύνολο σχεδόν του προσωπικού από την Π.Υ Χίου και κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων, εποχικοί και μόνιμοι συμμετείχαν στη κατάσβεση από τη πρώτη στιγμή.

   Αν η κυρία Καλούπη θεωρεί υποχρεωτικό και αυτονόητο ότι ο κάθε πυροσβέστης πρέπει να ξέρει όλους τους χωματόδρομους της Χίου, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επαναφέρουμε στην πραγματικότητα και να σας πούμε, ότι ο ίδιος πυροσβέστης που είναι κάτοικος  Καρδαμύλων η Αρμολίων και γνωρίζει τη δική του περιοχή είναι υποχρεωμένος κάποια στιγμή να πάει για κατάσβεση στα Μεστά, στο Άγιο Γάλας η στο Κορακάρη και περιμένει φυσικά από εσάς, το ντόπιο, που γνωρίζει την περιοχή να τον διευκολύνει στο έργο του με το να του παράσχει κάθε χρήσιμη πληροφορία .Ντροπή και απαράδεκτο είναι όταν κρίνεσαι αρνητικά  για το ότι ενδιαφέρεσαι να πάρεις πληροφορίες ώστε να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά σου. Αν έχετε άλλωστε να μας προτείνετε κάποιον που γνωρίζει καλύτερα  από εμάς όλους τους δρόμους σε κάθε σημείο του νησιού, καλό θα ήταν να μας τον γνωρίσετε, θα μας ήταν πολύ χρήσιμος .

    Είναι πολύ σημαντική βοήθεια για μας όταν βρίσκεται κάποιος ντόπιος που σου δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ευκολότερη πρόσβαση στο συμβάν. Άλλωστε τις περισσότερες φορές πρόθυμα οι ντόπιοι με δική τους πρωτοβουλία χωρίς καμία διάθεση κριτικής περιμένουν τα Πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να τα οδηγήσουν από τον πλησιέστερο δρόμο στη πυρκαγιά . 

     Η μεγαλύτερη στενοχώρια και απογοήτευση για ένα πυροσβέστη είναι όταν μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέρνεις να ελέγξεις μια πυρκαγιά και λίγο πριν την τελική κατάσβεση σου τελειώνει το νερό, και όλος ο κόπος σου πάει χαμένος. Ή μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική σου ακεραιότητα όπως συνέβη στο συγκεκριμένη πυρκαγιά με δύο συναδέλφους μας.. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να ήταν και το νερό ανεξάντλητο. Τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν κατάσβεση είναι  2 και 2,5 τόνων νερού και υπάρχουν πολύ λιγότερα των 5 τόνων και 10 τόνων. Είναι επομένως αδύνατο να  τροφοδοτούνται συνέχεια όλα τα οχήματα με νερό. Ακόμα τα μεγάλα υδροφόρα οχήματα δεν μπορούν να μπουν συνήθως στους δρόμους που επιχειρούν τα μικρά με αποτέλεσμα τα οχήματα που κάνουν κατάσβεση να πρέπει να μετακινηθούν προκειμένου να κάνουν πλήρωση, από κρουνούς που δεν ¨ανοίγουν¨ ή δεν έχουν νερό ή από υδροφόρες που δεν υπάρχουν.

   Να θυμηθούμε ακόμα ότι η ¨παντελώς ανοργάνωτη και ασυντόνιστη Υπηρεσία¨  έθεσε υπό έλεγχο μέσα σε 2 ώρες μια  εξαιρετικά δύσκολη φωτιά , δεν άφησε να γίνει καμία ζημιά σε σπίτια αποθήκες η στάβλους που υπήρχαν πολύ κοντά στη φωτιά, κράτησε ανέπαφο το δασάκι της Αγίας Άννας – Καστρομηνά και το δάσος της Ψαρόπετρας. Η ίδια υπηρεσία το ίδιο βράδυ με ανθρώπους που δούλευαν επί 16 και 18 ώρες κατάφερε μέσα σε σχεδόν μισή ώρα να θέσει υπό έλεγχο αρκετά μεγάλη φωτιά μέσα στο κατάφυτο πευκοδάσος της Νέας Μονής.

   Είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική προκειμένου να διορθώσουμε τα λάθη μας , όπου υπάρχουν. Παράλληλα όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αυτοαναγορευμένο ειδήμονα να θίξει την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό κανενός Χιώτη πυροσβέστη. Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και τον απλό κόσμο που μας βοηθά αλλά και να διαβεβαιώσουμε την Χιώτικη κοινωνία ότι κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ανταποκριθούμε καλύτερα στο δύσκολο έργο μας .             

                                                                        Ο Πρόεδρος

                                                                                 

                                              ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Δημάρχου Χίου για τις χημικές τουαλέτες- ανταπάντηση Νέας Αντίληψης
Επόμενο άρθροΥστατο χαίρε στον Ποιμενάρχη της Χίου- φωτογραφίες