Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: έχουμε απελευθερώσεις ερπετών στην ύπαιθρο της Χίου;

Γιώργος Παπαδόπουλος: έχουμε απελευθερώσεις ερπετών στην ύπαιθρο της Χίου;

36

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΕΡΠΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ?

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Την ημέρα της επίσκεψης στη Χίο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κουσελά, τον περασμένο μήνα, είχα σταθμεύσει το αυτοκίνητό μου πλησίον του Ομηρείου, στην οδό Κοντολέοντος, μεταξύ των κτιρίων του Ομηρείου και του Ταχυδρομείου. Η ώρα ήταν 08.30΄ το βράδυ. Μόλις βγήκα από το αυτοκίνητό μου άκουσα μια κυρία να μου φωνάζει <<Μην προχωρείτε, προσέξτε, μην προχωρείτε>>. Εγώ νόμιζα ότι είναι κανένας διαδηλωτής εναντίον του Υφυπουργού. Αλλά τι ήταν ? Τρεις γάτες κρατούσαν με το στόμα τους ένα φίδι κίτρινο με μαύρες βούλες και ημιτετράγωνο κεφάλι (ήταν, άραγε, έχιδνα ή – κατά το κοινώς λεγόμενο – οχιά ?) και προσπαθούσαν να το εξοντώσουν.
Τελικά τα κατάφεραν.
Συγκεντρώθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας και διερωτώντο άπαντες: Καλά, που βρέθηκε το φίδι μέσα στο κέντρο της πόλης, πίσω από το Ομήρειο, μπροστά στην πόρτα του ταχυδρομείου ? Η απάντηση από ορισμένους ήταν: Τα αμόλησαν κατά εκατοντάδες στη Χίο κάποιοι αυτοπαρουσιαζόμενοι ως οικολόγοι ! Αμέσως ΄΄άναψαν τα λαμπάκια μου΄΄… Ποιοι είναι αυτοί οι αλήτες οι οποίοι έχουν γίνει ΄΄ρυθμιστές΄΄ της φύσης και ασελγούν στο σώμα της ? Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι βιάζουν τη φυσική ομοιόσταση στον τόπο μας ? Έχουμε λίγα φίδια στη Χίο και πρέπει να προστεθούν και άλλα και μάλιστα – εν πολλοίς – δηλητηριώδη και θανατηφόρα για τον άνθρωπο και τα ζώα ? Ευσταθεί ή όχι κάτι τέτοιο ? Ειδικά στην περίπτωση του φιδιού στο κέντρο της πόλης θεωρώ ότι, μάλλον, ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του διότι δεν έμοιαζε με φίδι της υπαίθρου αλλά απ΄ αυτά που πωλούνται στα καταστήματα κατοικιδίων (υπάρχει, άραγε και γι΄ αυτό οι απαιτούμενες άδειες ?). Οφείλει, όμως, τουλάχιστον κάποιος υπεύθυνος ή όποιος άλλος γνωρίζει με βεβαιότητα να δώσει μιαν απάντηση. Επίσης, ακούστηκε ότι αμολύθηκαν δύο μεγάλες κλούβες με φίδια σε αγροτικές περιοχές χωριών της νότιας Χίου (οι οποίες είναι κατάμεστες από ελιές και σχίνους, ως εκ τούτου επισκέψιμες από τους γεωργούς καθημερινά). Ποιος γνωρίζει τι συμβαίνει ? Εάν τούτο δεν αληθεύει έχειν καλώς. Εάν αληθεύει θα πρέπει να μας πουν οι συντελεστές του εγχειρήματος: 1) Από που πήραν άδεια να πράξουν κάτι τέτοιο και από ποιο Νόμο καλύπτονται ? 2) Από που προμηθεύτηκαν τα φίδια και πως τα μετέφεραν στη Χίο, με ποιο μέσο και με άδεια τίνος (ήλθαν ως αποσκευή, ως κατοικίδια ζώα ή παράνομα- σιωπηρά) ? 3) Που και πόσα απελευθέρωσαν ? Δυστυχώς, όπως είναι πανκοίνως γνωστό: Η υπομονή έχει όρια αλλά η μαλθακία είναι απεριόριστη…! Εγώ θέτω ένα απλό ερώτημα: Εάν κάποιος γεωργός δει μια τέτοια κίνηση κατά την εργασία του στα χωράφια και είτε υποστεί έντονο σοκ είτε – ενεργώντας εν θερμώ και εν αμύνη – χειροδικήσει κατά του ανεγκέφαλου απελευθερωτή των ερπετών, ποιος θα φταίει και θα υποστεί τις, όποιες, συνέπειες του Νόμου ?

Σημείωση chiosnews.com:
η παρουσία ενός φιδιού ακόμα και σε κεντρικό σημείο της πόλης, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να εξηγηθεί επειδή κάποιοι απαλευθέρωσαν φίδια και μάλιστα εκατοντάδες στην ύπαιθρο.
Η “θεωρία” αυτή δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται, χωρίς και πριν καμιά 10αριά χρόνια να υπάρξει κανένα στοιχείο.
Αντίθετα η αύξηση των αρουραίων, μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διώκτες τους -μεταξύ των οποίων και τα φίδια- έχουν μειωθεί…