Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία στην επιτροπή για το ΕΣΠΑ

Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία στην επιτροπή για το ΕΣΠΑ

10

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Σε εγκύκλιο του Υπουργείου αποδέχεσθε εγγράφως ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και στην απορρόφηση πόρων, ενώ καταγράφονται και σημαντικές καθυστερήσεις στην ωρίμανση έργων» τόνισε, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, για το ζήτημα της διαχείρισης και απορρόφησης των Κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως επεσήμανε, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σήμερα είναι στο 22%, ενώ βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο υλοποίησής του και τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο εν πολλοίς δεν αποτελούν μέτρα, αλλά αυτονόητες εξελίξεις, όπως η ‘έμφαση στα έργα’ και η ‘υποστήριξη των δικαιούχων’. Ο Βουλευτής διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την εξεύρεση νέων, ώριμων έργων που πρέπει να αναζητηθούν, ώστε να αντικαταστήσουν τα ανενεργά και άσκησε κριτική ως προς τις ενέργειες της Κυβέρνησης η οποία, επί 22 μήνες, δεν επιταχύνει και δεν ωριμάζει έργα, αλλά υπογράφει ‘επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης’, που δεν συνέβαλαν πουθενά και αυτό είναι σήμερα πιο εμφανές από ποτέ, στην αναζήτηση της υλοποίησης.

Τόνισε πως: «η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 85%, δεν απαιτεί διαπραγμάτευση. Είναι κανονιστικό δικαίωμα του Κράτους-Μέλους και έπρεπε ήδη να έχει γίνει», υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε εξαρχής αυτήν την κατεύθυνση, σε αντιδιαστολή με το ΠΑΣΟΚ που, ως αντιπολίτευση το 2006, για το ίδιο θέμα, έκανε αβασάνιστα καταγγελίες πως ‘χάνονται έργα και μειώνεται το Γ΄ΚΠΣ’. Ο Κωστής Μουσουρούλης, επανέλαβε πως η προηγούμενη κριτική στο πλαίσιο του Νόμου 3614/2007 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δεν ευσταθεί, με το επιχείρημα πως, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ο Νόμος «απλουστεύθηκε» με την τροποποίηση του 2010 και επομένως αν ο κ. Υπουργός βρίσκει πλέον προβληματική τη διαχείριση του ΕΣΠΑ οφείλει να απευθύνεται στην προκάτοχό του, ή «με όλο το σεβασμό, στον καθρέφτη του». Κατέθεσε, τέλος, 4 υπομνήματα για το Γ΄ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ και τον Επενδυτικό Νόμο και κάλεσε τον Υπουργό σε ανοικτή δημόσια συζήτηση, εφόσον το επιθυμεί, ζητώντας επίσης, την κατάθεση υπομνήματος από μέρους του, σχετικά με ενδεχόμενη νέα τροποποίηση του Ν.3614.